Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2016 15:27 | Správy | Domáce správy

Plavčan chce zvýšiť platy učiteľom: Dostanú viac už od budúceho roka?

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) by chcel zvýšiť platy pracovníkom v regionálnom a vysokom školstve o 6 % aj od začiatku budúceho roka.

Tento svoj zámer predstavil na dnešnom brífingu v Bratislave pri informovaní o definitívnom zozname úloh, ktoré plánuje splniť ešte v tomto roku. Plavčan pred týždňom po rokovaní so zástupcami stavovských organizácií a iniciatív zverejnil predbežný balík opatrení. Kompletný zoznam počíta s 38 prioritami pre oblasť regionálneho školstva, v rámci vysokého školstva plánuje minister zrealizovať 24 úloh a ďalších päť súvisí s podporou národnostných menšín. Oproti pôvodnému dokumentu pribudli tri nové úlohy.

Dve sa týkajú 6-% zvýšenia platov učiteľov v regionálnom a vysokom školstve na rok 2017 a takisto aj úloha, ktorá sa týka finančného zabezpečenia vedeckých databáz, ktoré sú potrebné pre rezort školstva na to, aby vedeckí pracovníci mohli čerpať publikácie a podnety z publikácií, ktoré sú uvedené v týchto databázach,“ priblížil Plavčan. Za najdôležitejšiu úlohu v tomto roku označil vypracovanie Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, ktorý bude pokrývať dlhodobé zámery a ciele v celej škále výchovy a vzdelávania v desaťročnom výhľade. Na verejnú diskusiu bude návrh programu predložený 1. decembra.

V rámci začatej reformy školstva už ministerstvo predložilo novelu zákona, ktorou sa od septembra zvýšia platy pedagogickým a odborným zamestnancom v regionálnom školstve aj vysokoškolským učiteľom o 6 %. Ďalšou novelou zaviedlo výnimku pre zachovanie málotriedok. Ministerstvo školstva plánuje zároveň pripraviť novelu zákona o financovaní, v rámci ktorej chce zaviesť zohľadňovanie dĺžky praxe pedagogických a odborných zamestnancov. Témou tohto roka bude aj dovybavenie základných a stredných škôl pomôckami. Rezort chce taktiež zmapovať situáciu v oblastí kapacít materských škôl a v spolupráci s miestnou územnou samosprávou pripraviť návrhy na jej rozširovanie v miestach, kde je to potrebné.

 

Pokračovať chce aj v aktivitách vedúcich k znižovaniu administratívnej záťaže na školách. Plavčan tiež hodlá tento rok otvoriť diskusiu o vrátení kompetencií ministerstva vnútra na ministerstvo školstva. Medzi úlohami pre oblasť vysokého školstva sa nachádza napríklad zmena systému akreditácie vysokých škôl, sprísnenie kritérií na hodnotenie v oblasti výskumnej činnosti vysokých škôl či podpora grantových systémov. V hre je aj revízia študijných odborov na vysokých školách.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Rusko má problém: Nemecko si povolalo ich veľvyslanca! Znepokojivý dôvod
Budova Európskej komisie v belgickom Bruseli (ilustračné foto).
Eurokomisia prehovorila o konaní voči Poľsku: Zásadný ZVRAT! Sledujte, čo chce urobiť
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Prvé FOTO Slafkovského po príchode: Aha, kto ho sprevádzal
Ilustračné foto
Nočná mora rodičov: 5-ročná dcérka im odrazu zmizla v lese! Nasledoval boj o každú minútu
Pohroma na Ukrajine: Vyše 400-tisíc ľudí bolo bez elektriny! Strašné, čo sa tam stalo
Porotkyňa Adela Vinczeová a moderátorka Lucia Hlaváčková.
Foto
Finále Let's Dance: Vinczeová a Hlaváčková vyniesli na parket 125-tisíc eur! Všimli ste si to?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
19-krát súdne trestaný a stále mu nestačilo! Nenormálne, čo muž vyvádzal: Vošiel do cudzieho domu a...
Ilustračné foto
Muž († 26) zomrel krutou smrťou v jaskyni: Mrazivé DETAILY utrpenia a dojemné POSLEDNÉ slová
Polícia počas víkendu odhalila v Nitrianskom kraji štyroch opitých vodičov.
Foto
TOTO sú následky alkoholu za volantom: Desivé zábery pokrčených plechov a ďalší vážny priestupok
Opitý vodič zdemoloval v Špačinciach značky na vstupe do obce.
Foto
Opitý na mol sa odvážil šoférovať: Nebezpečné konanie prinieslo v Špačinciach následky!
Vanessa Šarközi
Foto
Vanessa Šarközi s kabelkou, akú ste ešte nevideli: To má byť čo?
Zbierku spustili pred 21 dňami, za ten čas sa vyzbieralo viac ako 4,1 mil. €
Fico zosmiešnil zbierku pre Ukrajinu! Experti odkazujú: Aká munícia sa dá kúpiť za 4,1 milióna?