Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2016 12:16 | Správy | Domáce správy

Vláda rokovala o najpálčivejších otázkach: Uspela SaS s bezplatnými sterilizáciami?

Vláda v stredu rokovala o viacerých otázkach zdravotníctva, školstva a financií, ktoré trápia Slovákov.

Ženy, ktoré budú chcieť podstúpiť sterilizáciu, budú musieť naďalej za tento zákrok platiť. Lucia Nicholsonová a Natália Blahová (SaS) v stredu na pôde Národnej rady SR podobne ako v minulosti nepresadili novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá dávala matkám s minimálne štyrmi deťmi alebo matkám starším ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi nárok na bezplatnú dobrovoľnú sterilizáciu.

Súčasnému systému Nicholsonová vyčíta privysoké ceny za sterilizácie, ktoré sa podľa jej slov pohybujú v stovkách eur. V súčasnosti možno vykonať sterilizáciu len na základe písomnej žiadosti s tým, že pacient, ktorému bude sterilizácia vykonaná, musí byť plne informovaný o celom zákroku, alternatívnych metódach antikoncepcie a plánovaného rodičovstva, možnej zmene životných okolností, ako aj o možnom zlyhaní a medicínskych dôsledkoch sterilizácie.

 

Príspevok na starostlivosť o dieťa sa nezvýši

 

O sérii návrhov zákonov, ktoré pripravila opozičná SaS, nebude parlament ďalej rokovať. Plénum Národnej rady (NR) SR ich totiž pri dnešnom hlasovaní neposunulo do druhého čítania.

Suma mesačného príspevku na starostlivosť o dieťa sa tak zvyšovať nebude. SaS totiž navrhovala v novele zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa jeho zvýšenie z pôvodných 280 eur na 300 eur. Liberáli chceli zároveň predĺžiť aj nárok na vyplácanie tohto príspevku, a to z pôvodných troch rokov veku dieťaťa až do povinnej školskej dochádzky dieťaťa.

Parlament zároveň neodobril ani novelu zákona o prídavku na dieťa z dielne SaS. V nej chceli predkladatelia zabrániť spätnému vyplácaniu prídavku na dieťa, ak pominú dôvody na jeho pozastavenie.

Liberáli neuspeli ani s návrhom novely zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa. Chceli ňou zabrániť zneužívaniu príspevkov na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa, ku ktorému podľa nich v súčasnosti dochádza. 

 

Šesťpercentný rast platov učiteľov schválili

Učitelia by si mali od 1. septembra platovo polepšiť. Pedagógov v regionálnom, ale aj vo vysokom školstve čaká šesťpercentné zvýšenie platov, ktoré sa premietne do platových taríf. Zabezpečuje ho novela zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorú dnes schválila vláda.

Novelu predložil v skrátenom legislatívnom konaní minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS). Plní tak dva záväzky z Programového vyhlásenia vlády na roky 2016 až 2020.

V časti regionálne školstvo sa vláda zaviazala, že vykoná legislatívne úpravy pre zvýšenie taríf pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov od 1. 9. 2016 v priemere o šesť percent. Od 1. 1. 2018 by sa platy mali zvyšovať každoročne o rovnakú mieru, a to za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania. K rastu platov sa vláda zaviazala aj v prípade pedagógov na vysokých školách.

Novela pritom zavádza osobitnú stupnicu platových taríf pre učiteľov vysokých škôl. V súčasnosti sa totiž podľa jednej osobitnej stupnice odmeňujú spoločne vysokoškolskí učitelia, výskumní a vývojoví zamestnanci a zdravotnícki zamestnanci, ktorí nie sú odmeňovaní podľa osobitného predpisu.

Slovenská komora učiteľov naďalej žiada do konca tohto roka zvýšiť platy pedagógov o 140 eur. Podľa jej šéfa Vladimíra Crmomana by sa tým zvýšila atraktivita učiteľského povolania.

 

Málotriedky nebudú musieť plniť kvóty minimálneho počtu žiakov v triedach

Málotriedky, ktoré nespĺňajú novozavedenú podmienku povinných minimálnych počtov žiakov v triedach, nezaniknú. Zabezpečí to rýchla novela školského zákona, ktorú dnes schválila vláda SR.

Ministri odobrili výnimku pre všetky základné školy s primárnym vzdelávaním, teda pre tie, ktoré majú len ročníky prvého stupňa. Povinné minimálne počty sa nebudú uplatňovať v školách s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny ani v školách s vyučovacím jazykom slovenským.

Novelu predkladá minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) v skrátenom legislatívnom konaní. Dôvodom je, aby mohla platiť už od začiatku školského roka 2016/2017.

Podľa ministerstva školstva bolo totiž potenciálne ohrozených 60 málotriedok (tri ZŠ v Bratislavskom kraji, 11 ZŠ v Trnavskom kraji, desať ZŠ v Nitrianskom kraji, sedem ZŠ v Banskobystrickom kraji, päť ZŠ v Košickom kraji, jedna ZŠ v Žilinskom kraji, dve ZŠ v Trenčianskom kraji a 21 ZŠ v Prešovskom kraji).

Ich zánik by bol okrem iného v rozpore s úsilím vlády vytvárať podmienky na rozvoj národnostných menšín v oblasti uchovávania a rozvíjania ich identity, jazyka, kultúry a tradícií, odôvodnilo ministerstvo.

Školský zákon vyžaduje v aktuálnom znení od 1. septembra 2016 najmenej 11 žiakov v prvom a 13 žiakov v druhom až štvrtom ročníku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustr. foto)
Rakúske úrady vyšetrujú sériu útokov proti Svedkom Jehovovým: Toto urobili jednému z veriacich!
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Generálny riaditeľ WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody: Čoho sa má týkať?
Americký prezident Joe Biden.
Šéf Bieleho domu prijme jordánskeho kráľa: Témou ich rozhovoru bude Blízky východ
Ilustračné foto
V krajine našli tri telá na odľahlom mieste: V rovnakej oblasti sa stratili ľudia! Komu pozostatky patria?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Delegácia Hamasu mieri do Káhiry: Chcú rokovať! O čom sa chcú baviť?
Martina Durkáča súdia pre zabitie jeho priateľa Michala Godára († 29).
Foto
Ostro sledovaný proces s hercom Durkáčom: Vypovedal vyšetrovateľ, TOTO sa našlo na tele Godára († 29)!
Nora začínala ako redaktorka spravodajstva v TV Markíza, dnes robí reportáže pre Smotánku.
Foto
Manažérka Krchňáková otvorene: Najviac ju sklamala TÁTO slovenská skupina! Vážne jej toto urobili?
Záchranári sa k uviaznutým ľuďom často nemohli dostať
Foto
Najhoršia katastrofa v histórii krajiny: Desiatky mŕtvych! Vláda sa uchýlila k vážnym opatreniam
Po zranení mu ostala iba takmer neviditeľná jazva
Foto
Orangutan Rakus svojím správaním odrovnal vedcov: A nie je sám! Ktoré zvieratá prekvapili inteligenciou?
Manta Ray dokáže bez problémov preplávať aj dlhšie vzdialenosti.
Foto
Nový prírastok amerického námorníctva: V tomto je prelomová ponorka skutočne výnimočná!
Mount Everest
Najvyššie hory len pre vyvolených? Nepálsky súd odklepol nové pravidlo: Musíme to rešpektovať, tvrdia
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Šéf WHO o útoku na Rafah na juhu Gazy: Mohlo by sa to skončiť... to snáď nie!