Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.05.2016 00:05 | Správy | Domáce správy

Bača Berco Zúbek strávil pri ovciach celý život: Tajomstvo májovej bryndze spoznáte jedine na salaši!

Klasických salašov ubúda. Na vine je okrem prísnych hygienických predpisov aj fakt, že bačovanie je poriadna drina.

Mladá  generácia už o toto povolanie a záväzky, ktoré chov oviec obnáša, nejaví záujem. Veď starať sa o stádo od svitu do mrku je makačka. Na baču sa vraj neučíte, na baču sa rodíte. To si myslí Bertín Zúbek (70), tradičný bača zo salaša v Slopnej (okr. Považská Bystrica). Pre salašnícke práce musíte mať jednoducho cit a vášeň.

Medzi horami, uprostred krásnych zelených lúk, stojí bývalé družstvo. V ňom si svoje kráľovstvo vybudoval Bertín Zúbek, jeden z prvých súkromných bačov na Slovensku vôbec. Nemá facebook ani webovú stránku, na ktorej by prezentoval výrobky svojho salaša. Bačuje si pekne po starom a tradične. Presne tak, ako jeho otec, dedo, pradedo...

Ovčia navigácia

Do malej dedinky nás doviedla navigácia a ovce. Už z diaľky sme videli veľké stádo pasúce sa na úpätí Strážovských vrchov. To, že sme správne, nám potvrdili aj miestni čakajúci na príchod autobusu. „Choďte po tejto ceste smerom hore, a tam za veľkou bránou je salaš,“ radí nám milá tetuška.

Otvoriť galériu

 

Prichádzame na salaš - vítajú nás staré schátrané budovy bývalého družstva, traktory a ďalšia ťažká technika. Bača Zúbek má hlavný stan v najväčšej budove. Keď vojdeme, je nám jasné, že výroba je práve v plnom prúde. Police naplnené syrmi, všade okolo mlynčeky a stroje na miešanie. V jednej miestnosti sa práve rodí vyhľadávaná pochúťka – májová bryndza. Ospevovaná nielen pre svoju chuť, ale aj výživovú hodnotu.

Šikovná pomocníčka Anna tlačí kúsky narezaného vyzretého syra do mlynčeka, odkiaľ vyliezajú tvary podobné špagetám. „Akurát ste prišli vhod. Práve vyrábame bryndzu. Všetok tento syr sa musí pomlieť. Zrel sedem dní,“ hovorí a ukazuje na bochníky ovčieho syra. „Keď to pomeliem, potom do zmesi pridám soľ a žinčicu. Všetko sa to spolu premieša, aby v bryndzi neboli hrudky a je to,“ prezrádza nám tajomstvo.

Pravá májová

Hovorí sa, že bryndza je najchutnejšia, keď lúky voňajú. Práve vtedy, keď sa príroda po zimnom spánku prebudí a vyháňa svoju prvú zeleň, sa rodí najviac cenená májová pochúťka. Rastlinky na paši v tomto období v sebe koncentrujú najviac živín. Je to hotový prírodný zázrak - bryndza obsahuje až 1 000-krát viac prospešných baktérií ako probiotické jogurty. Okrem toho sú v nej vitamíny, minerály - hlavne vápnik a iné živiny. Podľa istého výskumu dokonca znižuje cholesterol a bojuje proti zápalovým procesom. Uznávaná vedecká kapacita mikrobiológ Libor Ebringer ju označil za najlepšiu mliečnu potravinu vôbec.

Otvoriť galériu
Zdroj: Majo Peiger

Pýtame sa preto, či aj v obchodoch nájdeme pravý májový zázrak. Veď mnohé etikety nás presviedčajú o jej pravosti. „Viete, pravá májová bryndza je vyrobená čisto z ovčieho mlieka, je nepasterizovaná, netermizovaná a úplne čerstvá. V obchodoch sa už aj kvôli trvanlivosti predávajú rôzne mixy aj s kravským mliekom. Často sa stáva, že je tam mizivé percento ovčiny. Ak chcete precítiť chuť tej pravej, najlepšie je kupovať priamo na salašoch,“ hovorí pomocníčka Anna v momente, keď do výrobne prichádza pán salaša. Bača Zúbek nás ponúka, aby sme okoštovali a podáva nám tanierik s čerstvou vzorkou. Bryndza je voňavá a má vynikajúcu jemnú maslovú chuť.

Zdravý syr nevŕzga

Možno aj vy milujete chuť čerstvého ovčieho syra, ktorý vŕzga pod zubami. „Mnoho ľudí zháňa taký syr. Čerstvý a vŕzgavý. No málo z nich vie, že lepší je ten, ktorý už chvíľku odstojí. Je trošku kyslejší a omnoho zdravší,“ prekvapuje nás informáciou bača. „Toto je syr od rána. Vidíte, je tu 12 hrudiek, vyrobených z jedného podoja,“ hovorí Zúbek, ktorý vo svojom košiari chová dokopy až 1 300 ovečiek rozdelených do dvoch salašov. V Slopnej ich má 1 000, z toho 700, čo doja.

„Teraz je na dojenie najlepšie obdobie. Rastie jarná trávička, všetko je zelené a ovečky potom dávajú dostatok mlieka. Môžem povedať, že teraz zo 700 ovečiek nadojíme takmer 700 litrov mlieka ráno a potom 700 litrov poobede.“

Pastieri bez mobilov

Vydávame sa starým pick-upom na lúku za stádom. „Neviem presne, kam s nimi pastier išiel. Musíme ich nájsť,“ upozorňuje nás bača. Fakt, že okolo seba vidíme nespočetné množstvo pastvín, nám napovedá, že to úplne ľahké nebude. Hovoríme mu, že sme ovce zazreli, keď sme prichádzali a snažíme sa lokalizovať miesto. Hodnú chvíľu sa nám nedarí a pastierovi zavolať nemôžeme. „Už mal tri telefóny, ale nikdy ich so sebou nenosil, on tie mobily ne­chce.“ Už to chceme vzdať, keď v diaľke zazrieme belavé kožúšky.

Otvoriť galériu

Prichádzame na lúku, kde v tieni stromov pri lesíku oddychuje 700 ovečiek. Ako sa blížime, stále výraznejšie počuť ich mekot a zvuk zvončekov. Pastier Emil sedí na lúke s preloženými nohami a spolu s ovčiarskym psom stráži stádo. Práve si pochutnáva na chlebe a slaninke zabalenej v bavlnenej vreckovke. Hotová idylka. Pripadáme si, ako keby me sa vrátili v čase. Naše rozjímanie však preruší bačov ťahavý, ale rázny hlas. „Čože robil ten pes, keď je taký špinavý?“ pýta sa bača pastiera. „Naháňal diviaky, tuto kúsok za rohom. Ovce ležali a diviaky ryli zem okolo nich,“ odpovedá so smiechom pastier. „Dobre, že nie medveďa,“ hovorí bača. Trochu vystrašene sa pýtam, či to myslia vážne. „Samozrejme, je tu veľa medveďov. Spôsobujú nám straty, pretože kradnú ovečky. Tento rok ešte našťastie nie, ale vlani zabili dve ovečky a roky pred tým tiež dosť,“ spomína Zúbek.

Ťažká práca

Možno aj preto, že o prácu so stádom prestáva byť záujem, tradičné salaše zo slovenskej krajiny pomaly miznú. Svoje o tom vie aj bača Zúbek. „Zamestnanci sa zháňajú ťažko. Teraz ich mám 14, a to rátam aj účtovníčku. Viete, roboty je tu dosť či piatky, sviatky, nedele, či prší, alebo neprší. Dnešným mladým sa už nechce toľko drieť.“ S citom pre toto povolanie sa musí človek podľa neho narodiť. On sám lásku k salašníctvu zdedil. „Ja som pri tom od narodenia. Mal som šťastné detstvo. Plné zážitkov na pašiach, lesného ovocia a prírody. Otec, dedo, pradedo, všetci boli bačami. Toto remeslo sa dedí, aj keď je pravda, že ja sám mám troch synov, a nie všetci sú chovu oviec naklonení. Najstarší syn má 800 oviec, stredný sa chovu venuje tiež a najmladšieho to napríklad nebaví vôbec. Vybral sa úplne inou cestou.“

Otvoriť galériu

Práca je to naozaj ťažká. Veď pastieri musia každú noc vstávať o druhej, aby prvýkrát podojili stádo. Dojenie trvá tri hodiny a hneď potom sa s nimi vyberú zavčas rána na pašu. Druhýkrát sa dojí o 14.30, keď sa ovečky vrátia. Po troch hodinách ďalšieho dojenia odchádza stádo opäť na lúky. „Keď sme ich dojili ručne, to bola iná makačka. Teraz na to máme tento prístroj,“ hovorí bača a ukazuje nám konštrukciu podobnú kolotoču. „Je to kruhová dojáreň, točí sa podľa potreby. Jednou stranou ovce vchádzajú, druhou vychádzajú. Nasadia sa im dojace pípy, a zatiaľ čo sa kruh otočí, sú podojené.“ A naozaj, hneď ako stádo prišlo, poslušne cupkalo do dojárne. Počas dojenia ovečky pokojne stoja a čakajú. „Už sú na to naučené, ale dokedy si zvykli, bol to boj,“ smeje sa bača.

Po krásnom dni prežitom na salaši nás vyprevádzal so slovami, že jeho práca má stále zmysel. A my si to myslíme tiež. Aby sa táto pekná tradícia zachovala, Slovensko potrebuje poctivých bačov s poctivou bryndzou. Veď je to vraj to najlepšie, čo doma máme. 

Špeciality zo salaša

Otvoriť galériu
Špeciality zo salaša
Zdroj: Majo Peiger

Syrové nite: Ovčí syr sa zohrieva a stláča, aby z neho zmizli bublinky. Potom sa z takéhoto teplého syra ťahajú nite, ktoré sa ihneď máčajú do slanej a studenej vody. Podobne sa vyrábajú parenice a korbáčiky.

Žinčica: Je vedľajší produkt získaní pri spracovaní ovčieho mlieka. Vyrába sa prevarením srvátky - tekutiny, ktorá vznikla po oddelení syra.

Bryndza: Vyrába sa z týždeň odstáteho a vyzretého ovčieho syra, ktorý sa po namletí zmieša so soľou a žinčicou alebo vodou.

Oštiepok: Vyrába sa z čerstvého ovčieho syra, z ktorého sa kúsok odštiepi, vytvaruje a vtlačí do elipsovitej drevenej formy. Potom sa namočí do soli, nechá osušiť a môže sa aj vyúdiť.

Ovčia hrudka: Vyrába sa z čerstvého ovčieho mlieka, do ktorého sa pridá syridlo, aby sa vyzrážal syr.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V osudný deň chlapčeka strážila teraz už 62-ročná Karen Fosterová.
Foto
Dôchodkyňa strážila chlapca († 9 mes.): Nezvládla jeho plač! Ohavné, čo mu urobila
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
Kto sa zloží na obrovskú pôžičku pre Ukrajinu? Predsedníčka EÚ vysvetľuje, pôjde to z vačku...
Ruský prezident Vladimir Putin.
Na Rusko sa valí ŠPINA: Krajiny bijú na poplach! Hrozné, čo podľa nich robí
a female operating nurse stands over a patient at the operating table and looks down to what she is doing in the operation. She is joined by a young female nurse and mature male surgeon .In the background the anaesthetist is looking over from his monitors .  They are all wearing surgical gowns and protective masks and headwear. they are wearing green gowns . The shot is horizontal waist up , with defocussed background for copy space .
NOVÝ postup pri liečbe RAKOVINY: Látka, s ktorou sa lekárom podaria neuveriteľné veci! Týmto je výnimočná
Close-up of a happy young couple
Pracovať 5 dní a potom mať voľno? Omyl: Mladí ľudia to majú úplne inak
(ilustračné foto).
Lietadlo s Čechmi núdzovo pristálo: Pilot TO uvidel a hneď vedel, že musí konať!
Foto
Špekulácie sa potvrdili: Futbalový Slovan získal z Ruska dobre známu tvár
Adriana bola na všetko pripravená.
Foto
Postihli ZÁPLAVY aj kaštieľ moderátorky Adriany Polákovej?! Jej sídlo stojí hneď vedľa rieky
17. január 2021: Leonid Volkov a ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj.
Navaľného († 47) kolega čelil brutálnemu útoku: Čo bude s podozrivými? Súd rozhodol
Balistická raketa (ilustračná fotografia).
Vyše 100 rakiet zasiahlo Izrael: Hnutie Hizballáh sa hlási o slovo! Išlo o ničivú odvetu?
Na snímke novinár amerického denníka The Wall Street Journal Evan Gershkovich stojí v súdnej sieni.
Americký novinár čelí obvineniam zo špionáže: Moskva prvýkrát zverejnila detaily! Komu mal donášať?
Herec Brad Pitt.
Deti Brada Pitta nemajú zľutovanie: Tvrdá RANA otcovi! Kamarát prehovoril, čo prežíva