Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2016 14:58 | Správy | Peniaze

Zamestnávatelia sú v úzkych: Prečo potrebuje slovenský trh práce migráciu?

Slovenskí zamestnávatelia pociťujú nedostatok pracovných síl a v dôsledku starnutia obyvateľstva by sa táto situácia mala v nasledujúcich rokoch ešte zhoršovať.

Zhodli sa na tom účastníci štvrtkového seminára Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku a Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) v Bratislave, podľa ktorých je jedným z riešení pracovná migrácia. Migračnú politiku SR však Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) považuje za málo flexibilnú a efektívnu.

Opozičný poslanec parlamentu Jozef Mihál (SaS) je presvedčený, že Slovensko ekonomických migrantov nutne potrebuje. „Slovensko už rok či dva potrebuje v mnohých profesiách ľudí, ktorí sú kvalifikovaní, majú určité znalosti, chcú a vedia pracovať a dnes ich na domácom pracovnom trhu jednoducho niet. Tento fakt bráni niektorým zamestnávateľom rozvíjať ďalej svoje podnikanie, rozširovať výrobu a ponuku svojich služieb. V niektorých profesiách sa zdá, že je slovenský pracovný trh vyčerpaný,“ zdôraznil.

Hoci štát problém starnutia populácie dnes ešte tak veľmi nepociťuje, mal by sa na to podľa neho vopred pripravovať, pretože ho nevyrieši zo dňa na deň. „Práve takáto regulovaná migrácia kvalifikovaných ľudí môže sčasti pomôcť aj v demografickom probléme Slovenska. Treba sem prilákať mladých šikovných ľudí zo zahraničia, ktorí tu budú platiť dane, odvody, tu si založia svoje rodiny a tým prispejú aj na dôchodky budúcim dôchodcom,“ domnieva sa Mihál. Ako dodal, Slovensko by sa pri tom malo riadiť skúsenosťami z iných krajín.

 

Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš (Smer-SD) však problém nepovažuje za taký naliehavý. „Aktuálne údaje jednoznačne ukazujú, že v najbližších rokoch na Slovensku stále nebude výrazný rozdiel medzi počtom ľudí, ktorí končia školy a počtom novovzniknutých pracovných miest alebo potrebou obnovenia zamestnancov z hľadiska odchodu do dôchodku alebo prirodzeného odchodu z pracovného trhu,“ povedal.

Aj keď uznáva, že na Slovensku už dnes chýbajú ľudia s požadovanou kvalifikáciou, ich nedostatok by neriešil nevyhnutne výraznejším prílevom migrantov zo zahraničia. „Chceme sa zamerať na kvalitné rekvalifikácie, vzdelávanie nezamestnaných, ktoré bude zodpovedať potrebám zamestnávateľov. Spustíme ďalšie projekty, ktorými sa budeme usilovať integrovať dlhodobo nezamestnaných na pracovný trh,“ opísal Ondruš.

Zároveň však pripustil, že najneskôr v rokoch 2022 až 2023 začne zo škôl vychádzať výrazne menej absolventov, ako bude počet voľných pracovných miest. „V tej chvíli už ani najlepší systém vzdelávania a rekvalifikácií nedokáže dostatočne naplniť potreby zamestnávateľov. My sa v období najbližších siedmich až 10 rokov musíme pripraviť na to, aby sme boli schopní veľmi premyslene, regulovane riadiť migračnú politiku aj na slovenskom trhu práce. To znamená, aby sme otvorili dvere takým ekonomickým migrantom, ktorí budú presne zodpovedať požiadavkám nášho pracovného trhu,“ vysvetlil Ondruš.

Zuzana Vatráľová z Úradu IOM na Slovensku poukázala na mnohé príklady z praxe, keď zamestnávateľ potrebuje obsadiť pracovnú pozíciu, ale úrad práce mu z dôvodu dostatku registrovaných nezamestnaných nepovolí prijať človeka zo zahraničia. „Ochrana trhu práce je paradoxne trošku kontraproduktívna, pretože slovenských nezamestnaných neumiestni, ale zároveň to miesto môže zmiznúť z ponuky,“ uviedla.

Vláde preto odporúča, aby dôsledne analyzovala potreby trhu práce a na pozície, ktoré sú Slovákmi ťažko obsaditeľné, uľahčila prístup odborníkom zo zahraničia. Dnes totiž podľa nej trvá asi päť mesiacov, kým tu môže človek z krajiny mimo Európskej únie reálne začať pracovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh