Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Kotleba do vagónov nasadil vlastných "žandárov": Čo vlastne chcú robiť vo vlakoch?!

Predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba sa nasáčkoval do vlakov. Podľa vyjadrení železníc však zneužíva štátne vlaky na propagáciu a neplatí za to.

Do vybraných súprav na strednom Slovensku nasadil trojčlenné hliadky zo svojej politickej strany, ktoré majú zaistiť bezpečnosť cestujúcich. Ak budú Kotlebovi vlakoví žandári aj naďalej rozdávať letáky, železničná spoločnosť ich z vagónov vykáže. Odborníci sa zhodujú, že Kotleba vytvára strach a zároveň cez populistické riešenie problémov si naháňa nových voličov. 

Marian Kotleba tvrdil, že od železníc získal zoznam rizikových vlakov so zvýšenou kriminalitou. Samotná železničná spoločnosť to poprela. „ŽSSK nebola oficiálne požiadaná o poskytnutie žiadneho zoznamu rizikových vlakov, ĽSNS takýto zoznam neposkytla a ani žiadnej inej osobe. Rovnako strana nemá súhlas distribuovať vo vlakoch propagačné materiály a letáky, čo je platená služba,“ konštatovala hovorkyňa ŽSSK Jana Morháčová. Trojčlenné hliadky však aj včera distribuovali tlačoviny s podobizňou svojho predsedu.

Otvoriť galériu

Kotleba na výsluchu

 

Letáky už preveruje polícia, lebo sa v nich píše aj o „cigánskom extrémistovi“ či „cigánskom asociálovi“. Policajný prezident Tibor Gašpar potvrdil, že pre ne včera Marian Kotleba vypovedal. „Niekedy mám subjektívne pocit, že je to za hranou, ale musíme trestný čin dokázať,“ dodal Gašpar s tým, že odmieta Kotlebovo obviňovanie v letáku, že polícia zlyháva, a prečo vraj Kotleba zakladá samozvanú domobranu. „Teraz tu máme politika, čo chce nahradiť políciu,“ dodal Gašpar. Hovorí, že vo vlakoch môžu byť len ako bežní občania a nemôžu používať policajné spôsoby.

Otvoriť galériu
Tento leták už preveruje polícia.
Zdroj: Denisa Horváthová

Čo budú robiť? Nič

Nový Čas sa bol pozrieť, ako Kotlebove hliadky fungujú v praxi. Trojčlenná skupina na čele s poslancom Petrom Krupom, ktorý sa preslávil zbraňou v parlamente, v utorok mapovala situáciu vo vlaku na trati Zvolen – Levice. „Informujeme ľudí, prečo sme sa tak rozhodli, a dohliadame na poriadok. Ak by došlo k incidentu, snažili by sme sa upokojiť situáciu, a ak by sa to vyhrotilo, zavoláme 158 a počkáme na príchod polície,“ uviedol Krupa. Polície, o ktorej v letáku píšu, že zlyháva. „Rizikové vlaky sú, keď sú sociálky a keď ráno žiaci chodia do školy,“ dodal Krupa s tým, že chcú incidentom skôr predchádzať. „Pokiaľ nebudú oni vyvádzať, nemáme prečo zasahovať,“ zakončil Krupa.

Nový druh kampane v teréne

Podľa odborníkov Kotleba na Slovensku priniesol nový spôsob získavania voličov. Je síce prácny, ale efektívny. „Kotleba šikovne zneužíva zlyhávanie štátu,“ tvrdí politológ Eduard Chmelár. Pripomína, že jeho branci pomáhali pri povodniach ešte pre príchodom záchranárov, či rúbali dôchodcom drevo na zimu. „On si kampaň fakt odmakal a nie tým, že sa dal vylepiť na stovky bilbordov. Ľuďom, ktorým nejakým spôsobom pomohli, sa ich fašistické prejavy zdajú irelevantné. Jediný spôsob je, aby štát fungoval poriadne a Kotleba sa tak stane smiešny,“ dodal Chmelár s tým, že vlakové hliadky sú určite nesmelým začiatkom. „Aj v tridsiatych rokoch na podobnom princípe začali vynikať polovojenské Hlinkove gardy,“ uzavrel.

Je to neprijateľné

Lucia Kurilovská, rektorka Policajnej akadémie

Je neprijateľné, aby si samozvaná skupina uzurpovala spravodlivosť pre seba. To sa teraz dohodne skupinka piatich a bude sa správať nad zákonom? Istej skupine ich správanie môže imponovať, lebo budia dojem, že pomáhajú. Je to politická kampaň ako každá iná. Treba však povedať, že sú to extrémisti. A aj kvôli nim sa bude v tejto oblasti určite meniť zákon.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lukáš Milan, Denisa Horváthová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
(ilustračná foto)
Mesto Košice mení organizáciu dopravy: V ktorých častiach treba zvýšiť opatrnosť?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať