Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.04.2016 12:13 | Správy | Zahraničné správy

Čierny zoznam daňových podvodníkov: V kontroverznom dokumente sa objavili mená Messiho, Jackieho Chana a ďalších!

V Panama Papers figuruje rad celebrít aj vysokých štátnikov.


Medzi stovkami osôb a firiem, ktorým mala právna firma Mossack Fonseca pomáhať v uplynulých rokoch obchádzať daňové zákony, je napríklad aj španielsky režisér Pedro Almodóvar, futbalista Lionel Messi, teta španielskeho kráľa či argentínsky prezident Mauricio Macri. Informoval o tom španielsky denník El Mundo. Podľa serveru BBC medzi klientmi firmy bola alebo je tiež asi sedemdesiatka bývalých i súčasných štátnikov.

Na jedenásť miliónov dokumentov v Paname sídliacej poradenskej firmy Mossack Fonseca zverejnilo v nedeľu niekoľko popredných svetových médií. Má z nich vyplývať, ako firma pomáhala klientom čo najefektívnejšie sa vyhnúť plateniu daní či legalizovať zisky z nelegálnej činnosti.

Spoločnosť Mossack Fonseca sa ale obhajuje, že za 40 rokov nikdy nebola obvinená z kriminálnej činnosti. Zakladanie offshoreových spoločností, či pôsobenie politikov v ich vedeniach samo o sebe nie je ilegálne. Záleží na legislatíve danej krajiny, ako na vec pozerá. Politici napríklad mohli porušiť zákon, keď nepravdivo informovali o svojom majetku. Zakladanie offshoreových firiem v takzvaných daňových rajoch sa využíva na zníženie daňového zaťaženia, čo niekde môže byť tiež nezákonné.

 

Medzi klientov firmy podľa Panama Papers, ako sa uniknutým dokumentom v médiách začalo hovoriť, bol podľa denníka El Mundo napríklad nový argentínsky prezident Mauricio Macri, ktorý bol od roku 1998 niekoľko rokov šéfom bahamskej firmy Fleg Trading Ltd., čo vtedy oficiálne nepriznal.

Pred parlamentom by mal podľa denníka El Mundo v pondelok vysvetľovať skrývanie príjmov cez daňové raje tiež islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson, ktorý mal byť spoluvlastníkom firmy Wintris Inc.. To ale neuviedol vo vyhlásení o majetku, keď bol pred niekoľkými rokmi zvolený za poslanca.

Medzi klientami firmy Mossack Fonseca figuruje aj futbalista Lionel Messi, hviezda FC Barcelona, ​​ktorý už čelí obvineniu za nepriznané štyri milióny eur z rokov 2007 až 2009. Podľa denníka El Mundo z dokumentov Panama Papers tiež vyplýva, že daniam sa cez firmu na Britských Panenských ostrovoch vyhýbali aj španielsky režisér Pedro Almodóvar so svojím bratom Agustínom.

Tiež sestra bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I. princezná Pilar dlhé roky tajila, že stojí na čele offshoreovej firmy v Paname.

Podľa denníka El Mundo Panama Papers tiež odhalili, že slávny holywoodskej herec Jackie Chan je akcionárom šiestich spoločností so sídlom na Panenských ostrovoch, považovaných za jeden z daňových rajov.

Medzi klientov firmy Mossack Fonseca sú či boli tiež bývalý a už zosnulý venezuelský prezident Hugo Chávez, súčasný predseda brazílskeho senátu Eduardo Cunha, azerbajdžanský exprezident Ilham Alijev, marocký kráľ Muhammad VI., mexický prezident Enrique Peña Nieto, exprezident Argentíny Néstor Kirchner a Cristina Fernándezová Kirchnerová či egyptský exprezident Husní Mubarak.

Dokumenty Panama Papers pochádzajú z interných záznamov firmy a týkajú sa obdobia 1977 až 2015. Podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku je medzi nimi aj 283 Čechov, ktorí vlastnia akcie jednej alebo viacerých offshoreových firiem zriadených spoločnosťou Mossack Fonseca.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane