Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.03.2016 01:00 | Správy | Domáce správy

Veľkonočný pondelok na Slovensku: V Detve oblievačka, na Kysuciach rekord!

Šibi-ryby mastné ryby! Veľkonočný pondelok sa na Slovensku niesol v znamení poriadne štipľavých korbáčov a vedier plných vody.

Najkrajšie sviatky jari si však v pondelok uctil každý po svojom - kým v Detve ako pravdepodobne v jedinom slovenskom meste chodili chlapci z folklórneho súboru oblievať ženy na vozoch s koňmi, na Kysuciach sa vo veľkom plietlo. Pavol Poláček (55) sám zmajstroval takmer dvojmetrovú prútenú kraslicu a stal sa tak držiteľom slovenského rekordu. 

Naším územím prechádza kultúrna hranica medzi západoeurópskym šibaním a východoslovanskou polievačkou. Na juhozápadnom Slovensku sa vyskytuje oblievačka aj šibačka, na západe je typické šibanie, zatiaľ čo na východnom Slovensku na Veľkonočný pondelok preferujú oblievačku. Šibačka a oblievačka dokonca pokračovali v niektorých prípadoch v utorok, keď všetky dievčatá mohli na ulici obliať a vyšibať každého muža, ktorého stretli.

Takmer 40 rokov chodia na vozoch s furmanskými koňmi mládenci z folk­lórneho súboru Podpoľanec uštedriť ľadovú sprchu detvianskym devám. „Sme tu len slobodní chlapci a oblievame iba slobodné dievčatá. Môžu mať aj frajera, ale nesmú byť vydaté,“ vysvetlil člen súboru Michal Plško. „Oblievame ich studenou vodou rovno z potoka, aby boli celý rok zdravé, šikovné a krásne,“ dodal. Krojovaní mládenci stihli vyoblievať aj 15 dievčat. Odmenou bola výslužka v podobe čokoládových vajíčok či pálenky.

 

Jeho snaha priniesla vytúžené ovocie! Košikár Pavol Poláček (55) z Krásna nad Kysucou sa venuje pleteniu výrobkov z prútia už 15 rokov. V pondelok sa stal držiteľom slovenského rekordu, keď zmajstroval najväčšiu veľkonočnú kraslicu. „Najťažšie bolo upliesť pevný spodok, plietol som, kde prišlo, v altánku, v dome. Prútie mi nosili aj kamaráti,“ hovorí s úsmevom. Rekord kysuckého košikára potvrdil aj komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok.

Východ oblieval, západ šibal

Naším územím prechádza kultúrna hranica medzi západoeurópskym šibaním a východoslovanskou polievačkou. Na juhozápadnom Slovensku sa vyskytuje oblievačka aj šibačka, na západe je typické šibanie, zatiaľ čo na východnom Slovensku na Veľkonočný pondelok preferujú oblievačku. Šibačka a oblievačka dokonca pokračovali v niektorých prípadoch v utorok, keď všetky dievčatá mohli na ulici obliať a vyšibať každého muža, ktorého stretli.

Veľkonočné megavajce

Otvoriť galériu

Jeho snaha priniesla vytúžené ovocie! Košikár Pavol Poláček (55) z  Krásna nad Kysucou sa venuje pleteniu výrobkov z prútia už 15 rokov. V  pondelok sa stal držiteľom slovenského rekordu, keď zmajstroval najväčšiu veľkonočnú kraslicu. „Najťažšie bolo upliesť pevný spodok, plietol som, kde prišlo, v altánku, v dome. Prútie mi nosili aj kamaráti,“ hovorí s úsmevom. Rekord kysuckého košikára potvrdil aj komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok.

V Detve na vozoch

Otvoriť galériu

Takmer 40 rokov chodia na vozoch s furmanskými koňmi mládenci z folklórneho súboru Podpoľanec uštedriť ľadovú sprchu detvianskym devám. „Sme tu len slobodní chlapci a oblievame iba slobodné dievčatá. Môžu mať aj frajera, ale nesmú byť vydaté,“ vysvetlil člen súboru Michal Plško. „Oblievame ich studenou vodou rovno z potoka, aby boli celý rok zdravé, šikovné a  krásne,“ dodal. Krojovaní mládenci stihli vyoblievať aj 15 dievčat. Odmenou bola výslužka v podobe čokoládových vajíčok či pálenky

Počasie

Utorok: 11 - 16 °C (oblačno zamračené)

Streda: 14 - 18 °C (zmenšená oblačnosť)

Štvrtok: 15 - 20 °C (polojasno)

Piatok: 17 - 22 °C (jasno)

Sobota: 11 - 16 °C (jasno)

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Rojková, Denisa Horváthová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo