Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.03.2016 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Peter Šimun o herectve svojho syna: Takú tvrdú reakciu by ste nečakali!

Známeho herca s výrazným nosom registrujeme už desaťročia.

Kým z minulosti si Petra Šimuna pamätáme skôr z filmovej klasiky, v súčasnosti sa objavuje v jojkárskom seriáli ZOO. Práve tam sa na jednom pľaci stretáva aj so svojím synom Pavlom (25). Ako spolu vychádzajú a prečo drží nad synom tvrdú ruku, prezradil v našom rozhovore.

Váš otec bol známym plastickým chirurgom. Je pravda, že vám chcel zoperovať váš nedokonalý nos, len aby ste sa dostali na herectvo?

Áno, herecký ročník vtedy otváral pán profesor Karol Zachar, ktorý sa s mojím otcom poznal ešte zo študentských čias. Otec mu povedal, že sa hlásim na herectvo, ale mám taký malý problém - mám trochu väčší nos, ako býva bežne zvykom. Otec povedal Zacharovi, že keby to mal byť jediný problém môjho prijatia, pokojne mi ho zoperuje a zmenší. Celá komisia na herectve bola zvedavá, čo za nos k nim príde. Keď som vošiel do miestnosti a predstavil sa, všetci vybuchli do smiechu a uistili ma, že môj nos je úplne v poriadku.

 

Dôležité je urobiť z nedostatku dokonalosť. Vy ste však na prijímačkách upútali aj skoliózou a o tri centimetre kratšou nohou, ktorá vám zostala po úraze. Čo sa vám vlastne stalo?

Doteraz mám pravú nohu kratšiu. Zlomil som si ju na lyžiarskom zájazde na Čertovici ešte na strednej škole. Bol som dobrý lyžiar, ale skrížili sa mi lyže a cestou z kopca som spadol. V tom šoku som sa tak smial, že nikto mi nechcel veriť, že mám zlomenú nohu. Nebola to otvorená zlomenina, ale začalo ma to bolieť a prišla po mňa horská služba. Previezli ma do nemocnice v Banskej Bystrici, kde mal otec známeho primára a počas operácie spolu všetko konzultovali cez telefón. Pôvodne som mal tú nohu kratšiu o tri centimetre, no ortopéd mi povedal, že telo si ten rozdiel vyrovná. Teraz je to teda jeden a pol centimetra. Ja to až tak nepociťujem, ale keď mi šijú kostým, vždy sa čudujú. (Úsmev)

Otvoriť galériu

Pamätníkom ste známy z legendárneho filmu Utekajme, už ide! Vaša scéna patrí k nezabudnuteľným - veziete sa vo výťahu s Mariánom Zednikovičom (†55), ktorý sa čudne pozerá a má v ruke tyč. A vy od strachu za pár sekúnd zošediviete. Ako si spomínate na jej nakrúcanie?

Najprv mi zavolala produkcia režiséra Dušana Rapoša a oznámili mi, že ma chcú obsadiť do filmu. Upozornili ma, že to nebude veľa filmovacích dní, presnejšie len jeden. Pomyslel som si, že to nie je bohviečo. Druhý zádrheľ bol, keď mi povedali, že tam nebudem mať žiadny text a bude to len jeden obraz. Povedal som, v žiadnom prípade a ďakujem. O týždeň mi volali zase, ale nezlomili ma. Nakoniec sa mi ozval samotný režisér Rapoš, že ma prosí o stretnutie. Vysvetlil mi dej filmu, ale aj to, že ostatní tam hrajú len epizódne postavy a moja scéna by bola veľmi dôležitá. Na záver mi zavolal aj Maroš Zednikovič, ktorý dal na mňa tip režisérovi, tak som si povedal dobre. Tú scénu sme nakrúcali v petržalskom paneláku a mal som tam ešte vlastné vlasy. (Smiech)

Vráťme sa však do súčasnosti, v jojkárskom seriáli ZOO práve hráte veľkého milovníka zvierat. V realite ste vraj vegetarián, je to z presvedčenia alebo vám jednoducho nechutí mäso?

Vegetariánom som bol v minulosti. Desať rokov som zo zdravotných dôvodov nejedol mäso. Odporučil mi to lekár, tak som ho vylúčil, a dokonca som nejedol ani ryby. Zdravotný stav sa mi zlepšil, ale užíval som aj lieky. Nakoniec ma Boris Farkaš zavolal na chalupu na Záhorí, kde navaril guláš. Dal som si z neho a odvtedy som opäť začal jesť mäso. (Smiech) Ale ani teraz mi nerobí problém prestať ho jesť úplne. Takisto to mám aj s fajčením. Stále som sa rozhodoval, či prestanem, a vždy keď som si zapálil, hovoril som si, že toto bude tá posledná. No potom som si povedal - to už akože nikdy nebudem fajčiť? A to nikdy bolo pre mňa veľmi kruté, preto som začal sám so sebou hrať hru, že nebudem fajčiť, ale budem sa tešiť na svoju ďalšiu cigaretu. Vydržal som to desať rokov.

Otvoriť galériu
Peter Šimun
Zdroj: Majo Peiger, Nový Čas Nedeľa

V spomínanom seriáli hráte aj so svojím synom Pavlom. Ako sa vám spolu hrá? Chodí si k vám aj po rady alebo je skôr ješitný?

Musím si zvyknúť na to, že mám syna, ktorý študuje herectvo. Je mi to také smiešne a absurdné, že hrám s vlastným synom a že ma vidí. Doma sa o tom nebavíme, ale nedávno ma napomenul, aby som sa poriadne naučil texty. Je v ňom ješitnosť a ani mu neradím. Zo začiatku som však nechcel, aby išiel na herectvo, chcel som, aby bol z neho meteorológ. Nepasovalo mi to k nemu a mal som obavy, lebo je to náročné povolanie a presadiť sa v kultúre a šoubiznise je ťažké. Mne sa páčila meteorológia. Predstavoval som si, ako bude romanticky lietať v balóne nad Antarktídou a nad púšťou, uvádzať počasie, pozorovať mraky alebo bude bývať s frajerkou na Lomnickom štíte, kde mu bude chodiť lanovka.

Otvoriť galériu

Takže asi to boli skôr vaše nesplnené sny, ktoré ste si chceli prostredníctvom syna naplniť...

Možno aj! Keď som mu to takto vysvetlil, bol tomu aj trošku naklonený. No spolužiak, ktorého otec bol meteorológ, mu povedal, že je to úplne zlé povolanie. Na prijímačky na herectvo išiel akurát v čase, keď som otváral ročník. Povedal som mu, že do môjho ročníka v žiadnom prípade nemôže ísť, že ho tam nechcem a vyhodil by som ho. Prihlásil sa teda na bábkoherectvo a o rok išiel na prijímacie skúšky do ročníka Milky Vášáryovej a Zuzky Kronerovej. Na tých prijímačkách som sa nezúčastnil a kolegyniam som povedal, nech neberú ohľad na to, že je to Šimunov syn. Ak nebude talentovaný, nech nemajú problém ho vyhodiť.

Nakoniec ho však prijali a či sa vám to páči a či nie, Pavol kráča vo vašich šľapajach. Potešilo vás to?

V škole mu to ide, je talentovaný, čo ma teší. Vysvetlil som mu, že bude mať ťažký život, lebo ho budú porovnávať so mnou. A takisto, že bude musieť dokázať, že sa na herectvo dostal bez protekcie. Bude musieť vykazovať enormnú aktivitu, aby sa obhájil. Keď príde úspech, vždy sa nájde niekto, kto povie, že to preto, lebo som mu to vybavil ja. A ak sa mu nebude dariť, povedia, že to preto, že je netalentovaný a protekčný. Toto ho bude prenasledovať a musí sa s tým zmieriť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas Nedela, Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký exprezident Donald Trump
Trump prezradil viac o potenciálnom viceprezidentovi: Túto osobu by ste po jeho boku hľadali márne
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny.
Čaputová navštívila na Ukrajine ďalšie miesta: Našu pomoc si nesmierne vážia! Nádherné slová miestnych
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Ruská ofenzíva je v plnom prúde! Zelenskyj odhalil prioritu číslo jeden: Situácia je mimoriadne napätá
Policajti počas potýčky s demonštrantmi na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi.
Gruzínska vláda sa opätovne pokúša presadiť kontroverzný zákon: Ľudia sa búria, prirovnávajú ho k…
Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
Polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024.
Zlá správa pre všetkých nadšencov polárnej žiary: Tento faktor môže zamiešať karty, čo tvrdia odborníci?
Ilustračné foto
Najprv sa pohádali, potom ho († 56) bodol do hrude: V prípade nastal posun, takto to vyhodnotila polícia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár odcestoval na Ďaleký východ: Vieme, o čom sa bude zhovárať so svojím náprotivkom
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa