Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2016 05:05 | Správy | Domáce správy
Video

Kontroverzná téma o rušení gastrolístkov: Ako reaguje jeden z jeho najznámejších vydavateľov?

Začiatkom februára uložil Protimonopolný úrad (PMÚ) piatim distribútorom stravovacích lístkov pokutu takmer 3 mil. eur za dve kartelové dohody.

Teraz zašiel ešte ďalej a žiada ministerstvo práce o úplné zrušenie gastrolístkov. Hlavné obvinenie PMÚ z 11. februára bolo, že distribútori si rozdelili trh a tiež to, že limitovali počet stravných lístkov prijímaných v obchodných reťazcoch. Úrad najnovšie oslovil ministerstvo so žiadosťou o prehodnotenie systému poskytovania gastrolístkov. Podpredseda PMÚ Radoslav Tóth si myslí, „že tento systém je aj do budúcna náchylný na kartely“.

Nový Čas oslovili všetkých 5 dotknutých spoločností, stanovisko poskytla len spoločnosti VAŠA Slovensko: „S rozhodnutím úradu nesúhlasíme. Podľa nášho názoru je založené na viacerých nepodložených domnienkach, nesprávnom výklade či nepochopení. Využijeme všetky dostupné právne kroky, aby sme preukázali neoprávnenosť rozhodnutia.“

 

Protimonopolný úrad vidí riešenie v tom, že by sa k mzde namiesto lístkov poskytoval priamy finančný príspevok. „Ten by mal rovnaké daňové a odvodové zvýhodnenie ako gastrolístky,“ doplnil Tóth. Odporcovia tohto návrhu už v minulosti argumentovali tým, že zamestanec, ktorý stravné lístky dostáva, by tak prišiel o často jediný pracovný benefit.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zdôrazňuje, že poskytovanie stravných poukážok je len jednou z možností zamestnávateľa, ako poskytnúť zamestnancom povinný príspevok na stravovanie. Môže tak urobiť aj vo vlastnej jedálni alebo objednaním stravovacích služieb v zariadeniach v okolí. „Vďaka príspevku na stravovanie vie štát zabezpečiť aspoň čiastočnú kontrolu nad stravovaním zamestnancov, a tým aj ich zdravotným stavom. Slúži zároveň ako prevencia pred ochoreniami, ktorých liečenie môže byť zároveň pre štát oveľa nákladnejšie. Sme presvedčení, že zrušenie stravných poukážok by spôsobilo aj výrazný pokles záujmu o stravovacie zariadenia na Slovensku, čo by malo negatívny dopad aj na sociálnu oblasť a zamestnanosť,“ reagoval Michal Stuška z ministerstva práce.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Michal Húska

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov