Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Vírus zika už aj na Slovensku? Pacientku hospitalizovali v nemocnici!

Na Slovensku sa objavilo prvé podozrenie infekcie vírusom Zika.

Ide o pacientku hospitalizovanú v prešovskej nemocnici. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická. Na podozrenie upozornila ako prvá RTVS. ÚVZ SR má v súvislosti s diagnostikou vírusu Zika zabezpečenú spoluprácu s nemeckým laboratóriom v Hamburgu. Posiela tam vzorky od pacientky. "Pre vírus pripravil úrad návrh Usmernenia hlavného hygienika SR, ktoré je momentálne v štádiu schvaľovania kompetentnými odborníkmi," informovala Skalická. Hygienici podľa nej situáciu nepretržite monitorujú cez systém varovania Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu ochorení (ECDC).

Komár Aedes aegypti, ktorý ho má prenášať, však podľa hygienikov nie je v Európe zatiaľ rozšírený. Slováci, ktorí navštívili krajiny postihnuté vírusom Zika, nemôžu darovať krv 28 dní od opustenia týchto oblastí. Platí to až do odvolania, informuje Národná transfúzna služba (NTS) SR na svojom webe. Ide o krajiny Južnej a Strednej Ameriky vrátane Karibskej oblasti a tiež Kapverdských ostrovov. Prípad nakazenia vírusom prostredníctvom transfúzie krvi potvrdila Brazília.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v cestovnom odporúčaní radí ženám, aby zvážili plánovanú cestu do dotknutých oblastí. Viacerí odborníci sa totiž domnievajú, že práve vírus Zika je zodpovedný za nárast počtu novonarodených detí s abnormálne malými hlavičkami, teda defektom známym ako mikrocefália. MZVaEZ sleduje situáciu cez veľvyslanectvá konzultáciami so zahraničnými partnermi a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

Ako sa chrániť

 

Zika je vírus prenášaný komármi. Môže sa prenášať aj cez placentu z matky na dieťa, potvrdené boli aj prípady prenosu pohlavným stykom či cez transfúziu krvi. Podľa WHO naň zatiaľ neexistuje vakcína ani účinná liečba. Jediným spôsobom jeho zvládnutia je tak zatiaľ zníženie populácie komárov. Ľudia by v postihnutých krajinách mali dodržiavať viaceré preventívne opatrenia zabezpečujúce ochranu pred uštipnutím komárom. Po návrate tiež treba sledovať svoj zdravotný stav a v prípade objavenia príznakov informovať o ceste lekára.

WHO v rámci prevencie odporúča použiť repelenty, ktoré by mali obsahovať 30 percent aktívnej látky DEET. Tiež radí zakrývať sa oblečením s dlhými rukávmi a nohavicami, vyprázdňovať a čistiť nádoby, kde by sa mohla udržiavať voda ako miesto na množenie komárov, a spať pod ochrannými sieťkami.

Príznaky

Príznaky sú obvykle mierne a trvajú dva až sedem dní. Medzi hlavné patrí zvýšená teplota, bolesti kĺbov, možné sú aj opuchy najmä menších kĺbov na rukách a nohách, makulo-papulárne vyrážky šíriace sa z tváre na telo, zápal spojoviek a všeobecné, chrípke podobné príznaky. Inkubačná doba je tri až 12 dní.

Podľa dostupných informácií až u 80 percent nakazených môže infekcia prebiehať bez klinických príznakov a infikovaná osoba nezistí, že má Zika vírus. Približne 20 percent nakazených osôb vírusom Zika má príznaky ochorenia. "Liečba príznakov spočíva v podávaní bežne dostupných liekov proti bolesti a horúčke a v dostatočnom prísune tekutín. Špecifická liečba zatiaľ neexistuje," dodala Skalická.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii