Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2016 08:01 | Tip od Vás | Slovensko

Nahnevaní rodičia žiakov bratislavskej školy: Prečítali si oznam na webe, nastala panika!

Všetkých postavili do pozoru. So Základnou školou na Veternicovej ulici to nevyzerá ružovo a plánujú ju zrušiť.

Na stredu totiž rada školy zvolala plenárne zhromaždenie, kde chceli bojovať o zachovanie školy. Rodičia sú pobúrení. Nový Čas zisťoval u kompetentných, čo bude so 188 žiakmi. „Rada školy vás pozýva na plenárne zasadnutie ohľadne riešenia problému zachovania školy,“ svietil oznam na webovej stránke školy. A nastala panika. Rodičia, ktorých sme oslovili, nevedeli, čo si o tom myslieť. Jedni nám tvrdili, že tu má vyrásť zdravotné stredisko, ďalší, že menia právneho zriaďovateľa.

Nový Čas kontaktoval riaditeľku školy. Tá stretnutie odmietla, sľúbila telefonický rozhovor, no nakoniec telefón nezdvihla. Jej zástupkyňa nám potvrdila, že škole hrozí zrušenie. Zriaďovateľom je mestská časť Karlova Ves. Hovorca mestskej časti uviedol, že sa o stretnutí rodičov dozvedeli len z webovej stránky a nikto ich tam nepozval.

„V ZŠ Veternicova, žiaľ, šesť rokov klesá počet prihlásených detí. Kým v školskom roku 2010/2011 ju navštevovalo 271 žiakov, dnes ich je 188. Ide o trvalý trend a pokles pod kritickú hranicu. Dnes si z normatívnych prostriedkov škola nedokáže pokryť mzdy zamestnancov ani základné prevádzkové náklady,“ tvrdí hovorca Branislav Heldes. Podľa jeho slov na Veternicovej chystajú iba organizačnú zmenu a škola zmení iba pečiatku. „Máme záujem, aby zostalo toto pracovisko zachované, aby sa neznížil komfort žiakov a ich rodičov, aby zostali v prostredí, na ktoré sú naučení a majú ho radi. Preto sme uvítali možnosť vytvoriť tam elokované pracovisko ZŠ Alexandra Dubčeka,“ dodal Heldes.

Otvoriť galériu
Oznam na školskom webe.
Zdroj: Maroš Herc

Viac svetla malo priniesť stredajšie stretnutie rodičov, ktorí chcú bojovať o zachovanie školy. Samospráva platí školskému klubu 400 eur na žiaka. Okrem toho išlo na dofinancovanie 65-tisíc eur. Faktom však je, že na úrade v Karlovej Vsi vedia byť štedrí aj sami k sebe. Nový Čas v októbri upozornil na to, že si vedenie mestskej časti už po polročnej práci nadelilo zvýšenie platov a odmeny vo výške niekoľkých tisícov eur.

Rodičia sú nahnevaní

Eva (36): Počula som o zrušení a som úplne rozčúlená, to je strašné. Moja dcéra sem prestúpila v apríli z Tilgnerovej školy, lebo mali v triede šikanu a odvtedy chodíme k psychológovi, ktorý nám poradil zmeniť školu. Konečne si tu našla kamarátky, rada chodí do školy, a teraz majú školu zrušiť? Nerobí to dobrotu so psychikou dieťaťa. Vôbec nevieme, aké sú možnosti. Už som aj počula, že máme mesačne prispievať 32,50 eura, aby sa škola zachovala. To ju už môžeme dať na súkromnú školu.

Otvoriť galériu
eva
Zdroj: Maroš Herc

 Martina (37): Počula som, že by sa škola nemala zrušiť, ale mal by sa zmeniť právny zriaďovateľ. Všetci rodičia vedia niečo iné. Ak by sa náhodou škola zrušila, to by bolo zlé. My sme do tejto školy prišli len v novembi. Presun na inú školu by bol pre dieťa aj pre nás stresujúci. S touto školou aj s prístupom učiteľov sme veľmi spokojní. V triede majú 23 detí, a to nie je málo. Určite by som bola rada, keby sa nič nemenilo.

Otvoriť galériu
martina
Zdroj: Maroš Herc

Michal (34): Je pravda, že obidve školy na sídlisku sú naplnené na pol kapacity. Je logické uvažovať nad tým, prakticky ich spojiť a že je to neekonomické a sú v mínuse. Na druhej strane mám iba prváka a ten spôsob výučby, ktorý tu prebieha, sa mi páči a iná škola môže byť pre prváka náročná zmena. Skôr som zvedavý na návrhy a riešenia. Vraj má škola stratu každý rok 67-tisíc eur a kvôli nedostatku detí chýbajú dotácie.

Otvoriť galériu
michal
Zdroj: Maroš Herc

Prídu učitelia o prácu?

"Naši odborári nás nekontaktovali, čo sa týka problémov. Ak by mali problémy so stratou zamestnania, určite by žiadali právnu radu. Ale možno, že sa to ešte udeje," uviedol predseda školských odborov Pavel Ondek.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Silná búrka. (ilustračné foto)
Počasie sa zbláznilo: Výstrahy platia pre celé Slovensko! Aha, čo sa rúti
Ilustračné foto
Doprava je pekelná: Nehoda na diaľnici a dlhé kolóny! Tu si postojíte
Michal bude mať zo všetkých súťažiacich najviac nabitý program.
Tajný plán Markízy po Kovačičovej kauze: Aké zmeny chystá televízia?
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Koniec vojny? Izrael má súhlasiť s prímerím: Za všetkým je Amerika
Kandidátka na prezidentku Claudiu Sheinbaum v štáte Mexiko.
Bude mať Mexiko prvú ženskú prezidentku?! Víťazkou volieb má byť táto žena
(ilustračné foto)
Katastrofa mimoriadneho rozsahu: Dážď zabíja! Povodňová vlna na Dunaji a desaťtisíce záchranárov
Prigožin sa vlani vzoprel ruskému prezidentovi, keď so svojimi chlapmi tiahol na Moskvu
Šéf wagnerovcov Prigožin († 62): Aha, čo spravili v Petrohrade! Pocta v deň narodenín
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj ďaleko od Ukrajiny: Ukázal sa tam, kde by ste ho nečakali!
Na snímke hráč Róbert Pukalovič počas tlačového brífingu hokejového tímu Old boys Slovensko pred zápasom s Veteránmi ČR.
Pukalovič si dokáže predstaviť Československý tím: Kľúčové by bolo TOTO!
cracked road concrete close up
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie! Jadrová elektráreň prerušila prevádzku
Kandidát na prezidenta USA Donald Trump.
Znepokojivé varovanie Trumpa: Prichádza bod zlomu?! Naskočia vám zimomriavky
Chlapec v aute s maketou zbrane.
Incident dieťaťa s kuklou a atrapou zbrane: Otec napísal Pellegrinimu list! Čo v ňom je?