Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2011 12:00 | Tip od Vás | Slovensko

Vojna Bratislavy s východom: Čo proti sebe máme?!

Nálepky Organizovaná jednotka pre boj s východom sa objavili na autách s východniarskymi „ešpézetkami“. Vyvolali na Slovensku veľkú diskusiu.

Prečo Bratislavčania nemajú radi východniarov a naopak, prečo si východniari myslia, že Bratislavčania sú namyslení? Je medzi obidvoma kútmi republiky naozaj nevraživosť? Skupina mala profil aj na sociálnej sieti Facebook. Po tom, ako sa o problém začal zaujímať Nový Čas, je už zrušený.

Otvoriť galériu

Do Bratislavy sa už niekoľko rokov sťahuje množstvo ľudí z iných kútov republiky, nielen z východného Slovenska. Niektorí sem prišli za zábavou, školou či prácou. Dôvodom napríklad je, že na východnom Slovensku je pracovných možností podstatne menej ako v hlavnom meste. Nedávno si však istá skupina ľudí dala vyrobiť nálepky s názvom Organizovaná jednotka pre boj s východom a začala ich lepiť na autá s východniarskymi EČV či stĺpy verejného osvetlenia.


Množstvo ľudí táto iniciatíva pobúrila. Na problém Nový Čas upozornil čitateľ Milan, ktorý si nálepku na aute našiel pred petržalskou nemocnicou, kde bol odviezť svoju manželku do pôrodnice. „Čo bude nasledovať, prepichovanie gúm? A to len preto, že som z iného mesta?“ pýta sa. Isté je, že skupina s rovnakým názvom mala dovčera aj profil na facebooku. Jej členmi bolo asi 2 000 ľudí.

„Prišlo k nedorozumeniu. Táto skupina bola vytvorená ako recesia pre mojich kamarátov z východu. Bohužiaľ, túto skupinu som založil asi rok, možno dva dozadu a viac som sa nestaral. Všetci sme sa pobavili a išlo sa ďalej, samozrejme bez toho, aby ju niekto zrušil,“ povedal pre Nový Čas zakladateľ skupiny, ktorý na sociálnej sieti vystupuje pod menom Miki Lörincz. Až potom si podľa neho niekto začal tlačiť nálepky a lepiť ich na autá.

„Keď som si prečítal, čo všetko tam vzniklo, tak som ju radšej zrušil. Mrzí ma toto nedorozumenie, ale táto skupina nebola založená ako nástroj na nejakú segregáciu alebo dehonestovanie,“ dodal. Skupina už odvčera neexistuje. Nový Čas v uliciach zisťoval na oboch stranách republiky, či je situácia medzi Bratislavčanmi a východniarmi naozaj taká vyostrená.

Logo mesta používaju neoprávnene

Kto teda stojí za nálepkami na autách, je zatiaľ otázne. Podľa bratislavského magistrátu koná v rozpore s pravidlami, pretože na nálepke je použité aj logo mesta. „Jeho použitie je regulované jasnými pravidlami,“ upozornil hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Použitie loga na znevažujúcu nálepku však medzi pravidlami určite nie je!

Bratislavčania o východniaroch!

Otvoriť galériu
, záhradníčka, Bratislava: "Väčšina východniarov je normálnych a mám medzi nimi aj niekoľko kamarátov. Dosť z nich je však aj trošku divných. V podstate mi však vôbec neprekážajú a nič proti nim nemám."

 

 

 

 

 

 

Otvoriť galériu
Štefan Čerňák
Zdroj: mih
, nezamestnaný, Bratislava: "Vôbec nemám rád východniarov, pretože ich je v Bratislave veľmi veľa. Všetci z východu prišli sem a nám berú robotu, niektoré východniarky sú však skutočne pekné."

 

 

 

 

 

Otvoriť galériu
Daniel Georgiev
Zdroj: mih
, podnikateľ, Bratislava: "Trošku mi prekáža, že tých ľudí takto označujú nálepkami. Mám dosť kamarátov z východu a sú to dobrí a príjemní ľudia, vôbec mi nevadí, že bývajú v Bratislave."

 

 

 

 

 

Otvoriť galériu
Michaela J
Zdroj: mih
, na materskej, Bratislava: "Nepáči sa mi, že sem chodia za prácou a pritom tu takmer na všetko nadávajú. Kampaň s tými nálepkami som vôbec nezaregistrovala, autori zrejme chceli poukázať na to, že je tu veľa východniarov."

 

 

 

 

 

Otvoriť galériu
Filip garaj
Zdroj: mih
, nezamestnaný, Bratislava: "Tá kampaň mi príde ako recesia a dobrý vtip. Nepáči sa mi, že sa chvália, že veľa vydržia, a pritom málo pijú a vôbec nám nestíhajú. Nevadí mi, že sú tu, no čo už s nimi."

 

 

 

 

 

Otvoriť galériu
Miroslav Zaujec
Zdroj: mih
, študent, Bratislava: "Žiadne nálepky som nikde nevidel. Trošku mi však prekáža, že nám naoko nadávajú, že sme namyslení a pritom sa im tu všetko páči. Ich jazyk je pre mňa veľmi smiešny."

 

 

 

 

 

Otvoriť galériu
Jan Kravárik
Zdroj: mih
, dôchodca, Bratislava: "Páči sa mi, že východniari sú cieľavedomí, dynamickí a temperamentní. Majú trošku menší rozhľad, ale vynahrádzajú si to pracovitosťou a majú pekné dievčatá."

 

 

 

 

 

Otvoriť galériu
, študentka, Bratislava: "Tú kampaň som nezachytila, osobne proti východniarom nič nemám. Skôr ma zaráža postoj Bratislavčanov k nim, vôbec mi neprekáža, že ich tu je tak veľa."

 

 

 

 

 

Otvoriť galériu
Tomáš Žigo
Zdroj: mih
, študent, Bratislava: "Žiadne nálepky som nikde nevidel a vôbec mi neprekáža, že východniarov je v Bratislave tak veľa. Zaujímavý je však ten ich prízvuk, príde mi to také dosť vtipné."

 

 

 

 

 

 

Otvoriť galériu
, študent, Bratislava:

"Ten prízvuk mi dosť prekáža, no do ostatných vecí sa vôbec nestarám. Tí ľudia, ktorí sa sem prisťahovali, mi absolútne neprekážajú."

 

 

 

 

 

Východniari o Bratislavčanoch!

Otvoriť galériu
Andrej Steiner
Zdroj: ee
, riaditeľ neziskovky, Košice: "Roky som robil v Bratislave. Dosť ľudí mám rovnako rád a dosť ľudí mám rovnako nerád v Bratislave aj v Košiciach. Všade sa nájdu aj takí, aj onakí. Nehodnotím podľa bydliska. Ale v športe vždy jednoznačne fandím našim Košičanom."

 

 

 

Otvoriť galériu
, podnikateľka, Košice: "Bratislavčania sú vypočítaví. Všetko len centralizujú u seba. Robila som dlho v poisťovni na dobrom mieste. Vedenie stiahli k sebe, tak som prišla o prácu. Na východe už nezostane nič, preto predsa musíme chodiť robiť tam."

 

 

 

Otvoriť galériu
peter bandura
Zdroj: ee
, študent, Košice:

"Bratislavčanov neznášam, lebo sú slovanisti! Ja som bol vždy hrdý Košičan a aj zostanem. No mám v Bratislave dosť kamarátov, čo našťastie nefandia hokeju. S nimi vychádzam v pohode. Zatiaľ som nemal problémy kvôli tomu, odkiaľ som."

 

 

 

Otvoriť galériu
, študent, Košice: "Nemám ich veľmi v láske. Mám väčšinou také nepríjemné skúsenosti. Nie­ktorí si myslia, že sú niečo viac ako my. My z východu sme pre nich len sedláci. Ale to pritom vôbec nie je pravda. Nechápem, ako na to prišli."

 

 

 

Otvoriť galériu
ján pirhala
Zdroj: ee
, podnikateľ, Košice: "Dcéra síce študuje v Bratislave, ale aj tak si myslím, že sú to namyslení blbci! Vidno to napríklad, keď chodia fanúšikovia na hokej. Robia len bordel. Tvária sa, že sme tu v Košiciach ako z dediny. Podľa mňa je to presne naopak."

 

 

 

 

Otvoriť galériu
, dôchodkyňa, Košice: "Sú taký istý národ ako Košičania. Keď som zamlada cestovala po Slovensku, nepociťovala som žiadne rozdiely. Mám v Bratislave aj rodinu, vychádzame dobre. Teším sa, keď ich vidím. Ale tí, čo lepia nálepky na autá, sú hlúpi."

 

 

 

 

Otvoriť galériu
, študentka, Prešov: "Nemusím ich príliš. No nájdu sa aj výnimky. Občas chodím do Bratislavy, ale len na návštevy. Neviem si predstaviť medzi nimi žiť. Presťahovala by som sa do hlavného mesta jedine kvôli práci. A to len vtedy, keby som nemala na výber."


 

 

Otvoriť galériu
martin mikluš
Zdroj: ee
, študent, Prešov: "Blaváci sú arogantní, hlavne na cestách jazdia ako piráti. Keď vidím bratislavskú značku a silné auto, už chytám nervy. Myslia si, že im všetko patrí a dávajú to najavo. Tie nálepky ma dosť nahnevali, to by si žiadalo nejakú odvetu."

 

 

 

 

 

Otvoriť galériu
peter mašlanka
Zdroj: ee
, robotník, Poproč: "Ťažko povedať, čo na nich mám alebo nemám rád. Bol som v Bratislave na brigáde. Dalo sa to prežiť, ale nadšený som nebol. Nestretol som sa s nevraživosťou ani naopak. Je mi vlastne jedno, akí sú. Mne sa vždy páčili naši ľudia."

 

 

 

 

 

Otvoriť galériu
, letuška, Košice: "Niektorí sú milí, ale iní si nedovidia ani na špičku nosa. Často sa z nás východniarov vysmievajú. My nie sme až takí protivní k nim. Ich prízvuk mi však tiež nie je príjemný. Mali by sa nad sebou zamyslieť, veď sme v jednom štáte."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Propalestínsky symbol na ruke švédskeho speváka poznačil semifinále Eurovízie.
Najkontroverznejší čin Eurovízie? Na semifinále vystúpil spevák s palestínskou symbolikou! Organizátori reagujú
Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.
Šimečka pripomenul dôležitosť súčasti Slovenska v EÚ a NATO: Vďaka tomu je hrôza vojny len spomienkou!
Shakira má pred súdom čo vysvetľovať.
Unikne Shakira obvineniam z daňových podvodov? Prokuratúra žiada o odloženie vyšetrovania!
Strana Sloboda a Sloidarita.
Opozičná SaS verejne prehovorila o ideológií fašizmu: Ani po 79 rokoch sa z našej spoločnosti nevytratila!
Budúci prezident nevníma mier ako za samozrejmosť: Teraz stojíme pred zásadnou výzvou!
Francúzsky herec Gérard Depardieu čelí ďalšej žalobe za sexuálne napadnutie
Kontroverzný herec Depardieu: Po prepustení z väzby utekal do Česka! Aha, s kým ho prichytili
(ilustračné foto)
Slová vedcov vás prekvapia: Padnete na zadok, čo všetko dokáže a ako funguje náš mozog!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vláda rozhodla o osude ministerky zdravotníctva: Ako dopadlo odvolávanie Dolinkovej?
(ilustračná fotografia).
Deti sa vo štvrtok vrátia do školských lavíc: Ako vidí bombovú hrozbu ministerstvo vnútra?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Robert Fico odkázal Slovákom dôležité posolstvo: Mieru neprospieva, keď sa rozdeľujeme na základných veciach
Foto
Končí tréner Weiss st. v Slovane? TOTO má byť jeho nový angažmán
ilustračné foto
Polícia zadržala muža, ktorý nahlásil bombu na súde: Hrozí mu niekoľko rokov vo väzení!