Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.07.2012 14:00 | Tip od Vás | Zahraničie
Foto

Spoznáva cudzinu vďaka gauču: Pol sveta precestovala zadarmo!

Navštívila Indiu, Rusko aj pobaltské krajiny. Stálo ju to len pár šupiek! To, čo iní minú na jednu dovolenku all inclusive, vystačí Silvii (27) z Bratislavy na mesiace.

Počas svojich ciest totiž využíva takmer výlučne couchsurfing - je súčasťou komunity miliónov ľudí, ktorí si zadarmo poskytujú ubytovanie. A tak navyše vďaka domácim hostiteľom spozná miestnu kultúru a ľudí lepšie, ako iní z hotelového rezortu. Na čo si podľa skúsenej cestovateľky treba dať pozor a čo všetko počas svojich ciest zažila?

Silvia na cestovanie prostredníctvom couchsurfingu (dosl. preklad - surfovanie po gaučoch) nedá dopustiť. V každej krajine, ktorú navštívi, spozná okrem typických destinácií preplnených turistami aj bežný život ľudí v krajine. Vidí, ako ľudia bývajú, ako sa stravujú a často sa jej stáva, že jej domáci spravia i sprievodcu. „ K couchsurfingu som sa dostala cez mojich kamarátov asi pred troma rokmi,“ hovorí.

 

Princíp je jednoduchý. Na internetovej stránke sú profily a fotky ľudí, ktorí zadarmo poskytujú ubytovanie a zároveň sami využívajú tento spôsob cestovania. Silvia najprv ukazovala cestovateľom zákutia Bratislavy, po nejakom čase sa sama vybrala do sveta a začala u seba aj ubytovávať cudzincov. „Nikdy mi nič nezmizlo, nikto ma neokradol,“ hovorí. Naopak, keďže si vyberá cestovateľov napríklad z krajín Latinskej Ameriky, zdokonalila si svoju španielčinu. Podľa nej sa pri couchsurfingu najčastejšie ubytováva na dve noci, závisí to však od dohody.

MalajziaPri cestách v Malajzii sa spoznala s mnohými zaujímavými ľuďmi. Pred nocľahom sa treba vždy dohodnúť, či bude mať cestovateľ k dispozícii posteľ, alebo prespí na karimatke. „Niekedy sa stane, že sa stretne niekoľko couchsurferov u jedného hostiteľa. Tak sa stalo v Kuala Lumpur.“

 

India

„V Indii sme bývali v chovnej stanici pri slonoch, a tak som každý deň videla, ako zvieratá umývajú a starajú sa o ne,“ spomína. V tejto krajine strávila spolu osem mesiacov, najprv na stáži, potom cestovaním.

Litva

V Litve si nedala ujsť miestnu špecialitu, kamarát ju pozval na ružovú polievku. „Je to niečo ako boršč, konzumuje sa chladná a s opekanými zemiakmi.“

Rusko

V Rusku navštívila niekoľko miest, jedným z nich bol aj Sankt Peterburgu. „Bola som tam práve v období bielych nocí. V tomto čase miestni pravidelne organizujú plavby po Neve spojené so slávnosťami a s ohňostrojom. Dozvedela som sa to od domácich, u ktorých som bývala.“

Otvoriť galériu
Taiwan
Zdroj: vbj, anc, profimedia

Taiwan

"Taiwan je nádherná krajina. Majú hory, more, výborné jedlo a skvelých ľudí, odniesla som si odtiaľ veľa nezabudnuteľných zážitkov."

Na čo si dať pri couchsurfingu pozor?

- najdôležitejšie sú pozitívne referencie, teda čo o človeku hovoria ľudia, ktorí u neho prespali, či ho ubytovali; čím viac pozitívnych referencií, tým lepšie

- treba si pozrieť aj profil cestovateľa, dobré je, ak máte spoločné záujmy, lepšie si budete rozumieť

- podľa Silvie sa dá veľa odhadnúť aj z fotografie hostiteľa

- najmä cestovateľky by mali zvažovať, či sa v krajinách, kde sú muži známi svojím väčším temperamentom alebo kde je kultúra príliš odlišná od našej, ubytujú u mužov, ktorí na profile uvádzajú, že sú single

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj