Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.10.2012 00:00 | Tip od Vás | Slovensko

Neustál tlak: Repčík chcel za stužkovú peniaze, no spamätal sa

Šéf SOZA Vladimír Repčík sa opäť ozval. V čase blížiacich sa stužkových najskôr študentom odázal, že za diskotéku či tanečnú zábavu poslali peniaze.

Ani nie 24 hodín po jeho výzve oznámil, že platiť za hudbu na stužkovej nemusia. Donedávna problém s licenciami za hudbu na Slovensku neexistoval. No odkedy sa pri vyberaní poplatkov za pesničky angažuje šéf Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) Vladimír Repčík, je to jedna kauza za druhou.

Minulý týždeň sa na verejnosť dostala faktúra, v ktorej zväz pýtal za pesničky takmer tisíc eur od detí dramatického krúžku pri Matici slovenskej v Komárne za ples. Teraz Repčík na svojom blogu vyzýval študentov, aby zacvakali za hudbu počas stužkovej. Čudná Repčíková požiadavka zo stredy netrvala dlho a SOZA včera oznámila, že za hudbu na stužkových maturantov kasírovať nebude. Prečo Repčík zmenil stanovisko zo dňa na deň, neprezradil.

„Je čas stužkových slávností a pre mnohých maturantov, ktorí si ich organizujú, sú zároveň aj prvou skúškou dospelosti,“ písal v stredu Repčík na svojom blogu s tým, že okrem povinností ako je zháňanie priestorov či kapely, nemajú zabudnúť zaplatiť SOZA. Vraj aby predišli nedorozumeniam. „K týmto povinnostiam patrí ešte jedna, o ktorej pri organizácii stužkovej mnoho budúcich maturantov nemusí vedieť - získanie licencie na  použitie hudobných diel a zaplatenie autorských odmien autorom, ktorých zastupuje SOZA. Hovorím o tom preto, aby sme predišli zbytočným nedorozumeniam a kauzám,“ odkázal študentom Repčík. Vraj 15 eur študentov „nezruinuje“.

Zdroj: anc
Včera už bolo všetko inak, repčíka zastavil minister kultúry Marek Maďarič. Namiesto odpovedí na otázky, prečo maturanti majú platiť za hudobný program na stužkovej, prišla odpoveď, že platiť nemusia. „Výbor SOZA sa v prípade maturitných stužkových slávností, vzhľadom na ich osobitý spoločenský charakter rozhodol, že SOZA nebude licencovať tento druh podujatia,“ poslal odpoveď Repčík.
Jeho plán kasírovať študentov stopol Maďarič s odkazom, aby za svadby či stužkové, ktoré niesú verejné podujatia, poplatky SOZA nevyberal.

Otvoriť galériu
Martin Královič
Zdroj: anc

Z Repčíka si už uťahujú

Obrovský chaos, ktorý Repčík okolo vyberania poplatkov za hudbu vytvára, nenechal dlho čakať na odpoveď. Martin Královič z Trnavy sa rozhodol, že dnes osobne podá žiadosť o vystavenie faktúry za pesničky, ktoré spieva na Vianoce, oslavu narodenín a vlastný pohreb. „Neviem, či Repčík zareaguje, ale dúfam, že nemá až takú drzosť, že by ju vystavil. Po tom, čo v poslednom čase predviedol, verím, že prejaví trochu zmyslu pre humor. Ten už predviedol v posledných blogoch, takže ho určite má,“ hovorí. Královič pristúpil k tejto vtipnej forme upozornenia na nezmyselný postup SOZA, že účet za pesničky na vlastnom pohrebe mu prišiel ako primeraná reakcia. „Moje nočné mory dosiahli životného maxima po tom, ako som si prečítal vaše odporúčanie pre maturantov. No fuj, hanbím sa za celú triedu,“ píše priamo Repčíkovi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Manželia majú spolu synčeka Janka.
Ďurovčíkova manželka Barbora prezradila na partnera pikošku: Keď robí TOTO, nejde ma bozkávať!
Vo filme dostal tenisky ako dar od milovanej Jenny.
Foto
Milovníci ikonického modelu, máte sa na čo tešiť: Kultový kúsok z Forresta Gumpa je späť!
V roku 2021 vlastnila 6 300 kúzelných predmetov, avšak odvtedy sa jej zbierka výrazne rozrástla.
Foto
Väčšiu fanúšičku Harryho Pottera nenájdete: Na kúzelnú zbierku minula šialené množstvo peňazí
Ovečky sa minulý týždeň na chvíľu naozaj zúčastnili vyučovania.
Škola zápasila so závažným problémom: Zabehne vám, ako sa na pomoc využili štyri milé ovečky!
Péter Magyar, kritik vlády maďarského premiéra Viktora Orbána.
Popularita Orbánovho najväčšieho súpera stúpa: Jeho strana raketovo vyskočila
Obrovská komplikácia pre českú televíziu: Známy expert mal vážnu autonehodu!
Odchádzajúci minister Sergej Šojgu so svojím nástupcom Andrejom Belousovovom (vľavo).
Výmena ruského ministra veľa napovedá: Krajina sa mení, už nebude ako predtým
Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Zrážka nákladného a osobného auta sa neobišla bez vážnych následkov
Zrážka nákladiaku s osobným autom sa neobišla bez následkov: Ženu museli previezť do nemocnice