Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.03.2013 10:00 | Tip od Vás | Slovensko

Robert vs. Roberto: Premiér má v Taliansku menovca - populistického politika

Priezvisko slovenského predsedu vlády zrejme prináša úspech v politike.

S rovnakým menom sa najnovšie presadil medzi talianskymi politikmi člen populistickej strany Hnutie 5 hviezdičiek. Čo má spoločné mladšie ambiciózne vydanie Roberta Fica s naším predsedom vlády a čo ich rozdeľuje? 

 Tridsaťsedemročného Taliana Roberta Fica spája so slovenským premiérom Robertom Ficom (48) nielen politika, vysoké politické ambície, ale aj vzťah k médiám. Kým taliansky Roberto Fico sa presadil v regionálnej politike a kandiduje na prezidenta regiónu Campania, slovenský Robert Fico sa presadil vo vrcholovej celoštátnej politike. Za tento región sa stal poslancom talianskeho parlamentu v nedávnych voľbách. V Campanii je Fico aj regionálnym poslancom, uchádza sa tiež o kreslo primátora Neapolu.

Otvoriť galériu

x Kým menovcov spája dravosť v politike, ich vzťah k médiám je značne odlišný. Kým Robert Fico novinárom vedel často vynadať do slizkých hadov a hyen, Talian Fico bol sám v minulosti redaktorom. Fico mladší navyše vyštudoval komunikačné vedy, kým jeho starší menovec dostal titul z práva na Univerzite Komenského.

x Ficov rozdeľuje aj vzťah k humoru. Zatiaľ čo líder vládnej strany SMER-SD za karikatúru svojej osobnosti v denníku SME podal žalobu, talianskemu Ficovi pomohla na politickej dráhe práve oddanosť zakladateľovi strany Hnutie 5 hviezdičiek – veľmi populárnemu komikovi Beppe Grillovi.

x Ani z fyzickej stránky medzi dvoma mužmi nenájdete veľa spoločných čŕt. Premiérovi nemôže nikto odoprieť jeho kondíciu, mužnú postavu a silu, ktorú predvádza napríklad robením kľukov. Taliansky Fico, naopak, má viac šarmu ako svalov, a tak výzorovo skôr pripomína druhého muža Smeru Roberta Kaliňáka.

Sociálne cítenie je jednou z mála oblastí, ktorá ich podľa oficiálnej politickej príslušnosti k politike sociálnej demokracie a zastávania sa ľudí oboch spája. A hoci talianskemu Ficovi prischlo prirovnanie populista, slovenský Fico sa na takéto označenie od opozície hnevá.

R. Fico chodí aj po móle

Priezvisko Fico nenosí úspech len v politike, ale aj vo svete módy. Dôkazom je ďalšia menovkyňa slovenského premiéra a talianska modelka Rafaella Fico. Kontroverzná modelka sa zviditeľnila na móle aj tým, že krátko pred pôrodom, v pokročilom štádiu tehotenstva, predvádzala modely s veľkým tehotenským bruškom. Kráska tvorila donedávna pár s nezodpovedným mladým futbalistom Mariom Balotellim (22), ktorý sa s ňou rozišiel napriek tomu, že mu oznámila radostnú správu. Vo vzťahu jej meno Fico, ktoré po taliansky znamená figa, veľmi nepomohlo. Hráč tímu Manchester City bol Ficovej neverný, a tak sa svadba nekonala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Olaf Scholz o situácii v Nemecku: Nebudeme tolerovať akékoľvek politické násilie
Prekvapivá kandidatúra: V Iráne sa o post hlavy štátu bude usilovať aj bývalý prezident!
Foto
Smútok u Petra Sagana, emotívny odkaz na rozlúčku: Nikdy na teba nezabudnem...
Most Lafranconi v Bratislave.
Na tomto bratislavskom moste rátajte s dopravnými obmedzeniami: Potrvajú dlhšiu dobu!
(ilustračné foto)
Ukrajinu zasiahli rozsiahle výpadky v energetike: Čo s tým majú spoločné útoky Ruska z predošlých dní?
Torrential rain causing flood.
Počasie nás v posledné dni poriadne potrápilo: Ako bude vyzerať v nasledujúce dni?
Foto
Nechutná dohra finále: Tréneri si skočili do vlasov, potom prišiel holý zadok Prešovčana
(ilustračné foto)
Mestskí policajti v tomto meste uložili minulý rok tisícke pokút: Neuveríte, až akú čiastku predstavujú!
(ilustračné foto)
5 tipov, ako sa rýchlo a jednoducho zbaviť slimákov v záhrade: Pomôžu veci, ktoré máte v kuchyni
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Nový návrh novely, ktorý predložili poslanci z Progresívneho Slovenska: Zvýšiť má účasť na politickom živote samosprávy
Je to len pre silné žalúdky, tvrdí
Foto
Diana sa hrabe v špine iných ľudí: FOTO len pre silné žalúdky! Odpadnete, čo za to chce
(ilustračné foto).
Mladá mamička prekonala mŕtvicu: Zvláštne PRÍZNAKY, lekári to neodhalili!