Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2013 14:10 | Tip od Vás | Slovensko

Peter ako turista v nebezpečnom Afganistane: Musel som vysvetľovať, že nie som vojak ani agent

Dostal sa na miesta, kam to bežných turistov neláka. Peter (26) z Bratislavy pre Čas.sk opísal svoje zážitky z Afganistanu.

Bratislavčan Peter Gregor (26) rád navštevuje moslimské krajiny či miesta, ktorým sa bežní turisti skôr vyhýbajú. "Cestujem na vlastnú päsť. Navštívil som už Albánsko, Kosovo, Bosnu a Hercegovinu, Turecko, Jordánsko, Sýriu, Irak, Egypt, Palestínu a naposledy Afganistan," povedal Peter.

Hoci väčšina Slovákov vníma Afganistan, ako nebezpečné miesto, kde vyčíňajú islamskí extrémisti a vojnový stav, negatívne vnímanie krajiny umocnil aj fakt, že pred pár dňami v Afganistane zahynul slovenský vojak práve rukou moslimského teroristu. Petrovi z Bratislavy sa podarilo spoznať krajinu z inej strany. V krajine strávil dva týždne. "V kľúčových mestách je situácia väčšinou pokojná. V mestách ako Kábul, Herat, Mazari Sharif je možné sa voľne pohybovať a vychutnávať celkovú atmosféru a historické pamiatky," hovorí Peter.

Otvoriť galériu
Kábul je, podľa Petra, pokojný.
Zdroj: Peter Gregor/tip

Pozitívne hodnotí aj ľudí, ktorých stretol. "Ľudia sú prívetiví, radi vidia človeka, ktorý sa zaujíma o ich krajinu nezištným spôsobom," pokračuje Bratislavčan, ktorý v Afganistane musel často zodpovedať aj otázky o svojej viere. "Odpovedal som vždy rovnako: Nevyznávam moslimskú vieru, pochádzam z krajiny s kresťanskými kultúrnymi hodnotami, ale rešpektujem islam a rád navštevujem islamske krajiny. Väčšina to tolerovala," vysvetľuje.

Peter strávil deväť dní v Kábule. To mu umožnilo spoznať kultúru a život bežných Afgáncov. Hneď v prvý večer v meste zašiel s miestnym kamarátom na večeru. "Presvedčil som ho, aby som platil ja. Väčšinou platí hostiteľ, to berú za svoju svätú povinnosť," vysvetľuje. "Alkohol sa tu oficiálne nepodáva, no keby som veľmi chcel, dostanem ho. Rešpektoval som však zákaz konzumovania alkoholu," spomína.

Otvoriť galériu

Počas prechádzky mestom sa Peter nevyhol začudovaným pohľadom: "Niektorí miestni boli naozaj prekvapení z voľného pohybu cudzinca v meste – nebýva to totiž zvykom. Akýkoľvek podozrievavý pohľad však prelomil úsmev a pozdrav." Slovák musel mnohokrát vysvetľovať, že nie je vojak, ani špión, ale len turista: "Mnohí mi aj tak neverili."

Peter v Kábule navštívil aj miestnu ZOO či zábavný park. V zábavnom parku bol najväčšou atrakciou on sám. "Keď návštevníci zbadali cudzinca, ktorý sa zabáva spolu s domácimi, tak sa pred nami vytvoril dav. Dokonca mi aj zatlieskali," povedal Peter. Pre Slováka bolo zasa poriadnym zážitkom, pre Afgáncov bežné, stolovanie na zemi. "Sedeli sme na kobercoch a polohu som si hľadal len veľmi ťažko. Mojim novým priateľom sa to zdalo smiešne, lebo oni stolujú na zemi od malička," opísal. Na stravu sa však nesťažoval: "Strava bola jednoduchá, no zasýtila kvalitne - kura, ryža, rôzne druhy korenín a omáčok, nie veľmi prepečené jahňacie. Aj diskusie s Afgáncami boli počas večere úplne bežné - politika, život na Slovensku a ženy.

Otvoriť galériu
Školáci z afgánskeho mesta Herat.
Zdroj: Peter Gregor/tip

Petrove tipy na cestovanie po AfganistaneNajlepšie je ísť bicyklom

Kábul je prehustené mesto, žije v ňom cca 6 miliónov ľudí, čomu zodpovedá aj dopravný ruch. "V pracovných dňoch je tu áut neúrekom. Cesta taxíkom medzi mestami vzdialenými približne 10 kilometrov môže trvať aj hodinu. Najlepšie je použiť bicykel, ísť pešo alebo cestovať v piatok (deň pokoja)," radí Peter. Podľa turistu Petra v Afganistane takmer neexistujú cestné pravidlá. "Množstvo ľudí (i vyššie postavených) nemá vodičský preukaz. Cestovanie mimo mesta je doslova šialené – autá sa predbiehajú ako na pretekoch. Jazdu požičaným autom určite neodporúčam," dodáva.

V hoteloch pre domácich vás neubytujú

Hoci je v Kábule mnoho hotelov či penziónov, cudzincov nepustia všade. "V hoteloch pre domácich vás neubytujú, luxusnejšie hotely sú drahé a veľmi viditeľné. Najlepšie je zariadiť si ubytovanie vopred a niekde na periférii mesta, kde o vás nikto nebude vedieť," odporúča Peter.

Otvoriť galériu

Na pohárik v Afganistane zabudnite

O stravovaní v Afganistane hovorí Bratislavčan ako jednoduchom, no lacnom. "Ak vám to žalúdok dovolí, odporúčam stravovať sa vonku v provizórnych stánkoch," hovorí Peter. "Luxusnejšie reštaurácie majú vlastnú ozbrojenú stráž, čo znamená, že sa dá kúpiť aj alkohol. Ak sa rozhodnete pre jeho konzumáciu, je to na vašu vlastnú zodpovednosť – množstvo ľudí to považuje za urážlivé k islámu," dodáva..

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke Marián Viskupič.
SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera: Dôchodky chcú ochrániť tak, že budú neodňateľné
Pri nešťastí sa zranili dve ženy.
Foto
Zmýlil si plyn s brzdou? Vodič na motorke v Bratislave vpálil do reštaurácie a narazil do ľudí!
Foto
Emotívny príbeh Jakuba Voráčka: Prehovoril o ťažkej chorobe blízkeho človeka z rodiny
Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf.
Pretras v škótskej politike: Premiér KONČÍ! Vzdal sa aj... Čo sa tam deje?
Vodička v obci Sap nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia.
Foto
Vážna nehoda v obci: Vodička mala spraviť veľkú chybu, motorkár si to poriadne odniesol
Regulované parkovanie so systémom PAAS v Bratislave
Bratislava zmení čas regulácie parkovania pre jednu zónu: Ako to bude fungovať po novom?
Policajti zaisťovali v byte i bytovke stopy
Desivý posun smrteľného incidentu v Rohožníku: Polícia obvinila matku zranených detí
Ilustračné foto
Desivé varovanie vedcov: Na toto zviera o niekoľko rokov môžeme ZABUDNÚŤ! Hrozí mu vyhynutie
Foto
Sagana čaká premiéra v novom tíme: Prečo podporí práve túto stajňu?
Emily brutálne napadol jej bývalý priateľ.
Foto
Emily sa zobudila s vážnymi poraneniami: Oznámili jej 4 hrozivé slová! Prosila o smrť, bolestivé detaily
ilustračné foto
Krviprelievanie pred barom v Dubnici nad Váhom: Za tri bodnutia 10 rokov basy?!
Karel Gott bol pre Ivetu Bartošovú vzorom už od detstva.
Foto
Od tragického úmrtia Ivety Bartošovej († 48) prešlo 10 rokov: Telefonát s Gottom krátko pred skonom!