Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.03.2014 08:00 | Tip od Vás | Slovensko

Záhada je vyriešená: Prípad zázračnej 55-litrovej nádrže má svoju dohru!

Ivan (33) zo Žiaru nad Hronom sa v nedeľu zastavil na čerpacej stanici neďaleko Zvolena, aby natankoval do fabie benzín.

Po dotankovaní však ostal v šoku. Do jeho 45-litrovej nádrže sa vošlo neuveriteľných 55,47 litra benzínu! Nový Čas otestoval včera podozrivú pumpu.

Vodič Ivan do svojej fabie tankuje už viac ako rok a nádrž svojho auta veľmi dobre pozná. Neveril však vlastným očiam, keď podľa jeho slov dostal v nedeľu do 45-litrovej nádrže o 10 litrov viac ako inokedy.

Podľa prevádzkovateľa čerpacej stanice sú ich výdajné zariadenia metrologicky overené. „Pri tankovaní paliva musí byť jednoznačne dodržaný postup uvedený v návode na obsluhu vozidla. Pri jeho dodržaní neprekročí množstvo dotankovaného paliva objem nádrže, ktorý je uvedený v dokumentácii k vozidlu,“ napísali vo svojom stanovisku s tým, že objem bezpečnostného priestoru nádrže (odvzdušňovacích komôr a nalievacieho hrdla) robí navyše až 17 litrov k uvedenému objemu nádrže.

Vodič sa však cíti oklamaný, a preto okamžite vec reklamoval.Určite majú niečo so stojanmi. Do 45-litrovej nádrže som natankoval 55,47 l benzínu. Obsluha pumpy mi povedala, že tú sumu budem musieť zaplatiť a potom sa mám sťažovať. Tak som zaplatil a potom zavolal na políciu,“ dodal Ivan.

„Je mi jasné, že peniaze mi už nevrátia, ale musí sa to vyšetriť, aby takto neskončili aj iní vodiči so „zázračnými“ nádržami,“ vysvetlil. Prípadom sa zaoberá polícia. „Vo veci sme prijali oznámenie a objasňujeme to ako priestupok proti majetku,“ povedala Mária Faltániová, banskobystrická policajná hovorkyňa.

 

TEST NOVÉHO ČASU 5L= 5LNový Čas celú vec otestoval. Na spomínanej čerpacej stanici sme natankovali benzín, aby sme overili, či počet litrov je zhodný s tým, ako ukazuje výdajné zariadenie. Z toho istého stojana a taký istý druh benzínu sme natankovali do 5-litrovej bandasky. Stav benzínu v bandaske bol rovnaký ako na tankovacom stojane - 5 litrov.

ODBORNÍCI NA STRANE ČERPACEJ STANICE

"Problém s najväčšou pravdepodobnosťou nebude v stojane čerpacej stanice ale v samotnom aute. Každá palivová nádrž má odvzdušňovací ventil, ktorý zabraňuje vzniku podtlaku pri ubúdaní paliva a tiež vzniku pretlaku pri zohriatí nádrže. Ventil je skonštruovaný tak, že sa otvorí po uzatvorení viečka nádrže, pri tankovaní je zatvorený. Môže sa však stať, že zostane pri tankovaní otvorený, čo spôsobí, že priestor, ktorý má za normálnych okolností zostať naplnený vzduchom zaleje palivo. Tento priestor má objem okolo 10 litrov, čo je zhodné s uvádzaným rozdielom," objasnil redaktor AUTO BILDU Milan Adámek.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: TOTO očakávajú meteorológovia
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz
Herec Juraj Kukura musel vyhľadať lekárov.
Herec Juraj Kukura v opatere ONKOLÓGOV: Jeho vzhľad sa zmenil
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Ministerka Dolinková o jej odvolávaní: Nevidím žiadny relevantný dôvod
Zariadenie ciel v Leopoldove je veľmi strohé.
Viete, kto sedí v basách na Slovensku? Budete sa diviť, čo za ľudí sedí za mrežami
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda
Skúšajú to Rusi na Západ inak? Znepokojení sú v Poľsku aj v Česku!
Juraj Bača (36)
Prečo Bača býva aj po 30-ke u rodičov: Osudový INCIDENT pred podpisom hypotéky!