Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2015 15:00 | Tip od Vás | Zahraničie

Slovenské študentky odkrývajú zákulisie svetoznámej Cambridge: Ak si na toto trúfate, choďte do toho!

Upadajúce slovenské školstvo im nestačilo, preto sa rozhodli študovať na jednej z najlepších univerzít sveta!

Lenka Veselovská (26) zo Svätého Kríža pri Liptovskom Mikuláši a Lenka Eleková (19) z Nových Zámkov patria medzi niekoľko desiatok Slovákov, ktorí sú poslucháčmi renomovaných zahraničných vysokých škôl. Napriek tomu, že dvom Slovenkám odovzdávajú v Cambridgei vedomosti najrešpektovanejšie autority a vedecké kapacity, obe dievčatá zostali veľmi skromné. Nasávajú vedomosti nekonečné hodiny, aby si splnili svoje túžby a získali prácu snov. Pre svojich krajanov, ktorí majú rovnaké ambície, odkazujú jediné: tvrdou a čestnou prácou dokážete čokoľvek!

Lenka Veselovská (26) o štúdiu na Cambridgei snívala už v maturitnom ročníku. Nikto jej však nevedel poradiť, aj informácií zo strany Britov bolo pred rokmi minimálne. Napriek tomu na svoj sen nezanevrela a na prijímačky sa prihlásila počas vysokoškolského štúdia v Prahe. Na jej prekvapenie uspela a v týchto mesiacoch si v Cambridgei dokončuje doktorát v odbore vývojová genetika.

„Nevnímam to až tak, že chodím na jednu z najlepších škôl sveta,“ začala svoje rozprávanie Lenka Veselovská, ktorá si v Anglicku musela zvyknúť na najtvrdší školský režim, aký zažila. „Počas prvých dvoch rokov som v laboratóriu pracovala zvyčajne osem hodín denne, päť dní v týždni. Keďže teraz už pomaly štúdium končím, musím pracovať viac-menej nonstop. Vianočné sviatky som strávila písaním dizertačnej práce,“ povedala Lenka Veselovská, ktorej slová o náročnosti štúdia potvrdila jej krajanka Lenka Eleková.

„Z našej novozámockej školy som sa dostala na Cambridge ako prvá žiačka po 15 rokoch. Na rozdiel od iných anglických škôl tam vyžadujú aj osobný pohovor s uchádzačom. Musela som mať samé jednotky na maturite aj počas posledných dvoch rokov,“ povedala Lenka, ktorá začala štúdium žurnalistiky a vianočné sviatky strávila v Cambridgei, aby nevyšla z cviku v anglickej konverzácii.

Neporovnateľná úroveň

Obe Slovenky sa zhodujú, že Cambridge sa so slovenskými školami nedá porovnať v takmer žiadnej oblasti. Už len ponúkaný servis, ktorý so samotným štúdiom nemá nič spoločné, sa nachádza na úplne inej úrovni, akú si naši študenti ani nevedia predstaviť.

„Každého nového študenta privíta po príchode do školy armáda rôznych osobných poradcov. Sypú na vás pozvánky na najrôznejšie spoločenské udalosti a do všetkých univerzitných spolkov. O Cambridgei sa často hovorí, že je to ‚miesto nevyužitých možností‘. Nemáte čas ani na štvrtinu z ponúkaných aktivít, čo by ste chceli robiť,“ povedala Lenka Veselovská, ktorá z týchto aktivít využila účasť na veslárskych pretekoch.

„Bola som v ženskom tíme. Na prestížnom súboji proti Oxfordskej univerzite som sa zúčastnila dvakrát. Nikdy som takú atmosféru nezažila,“ pochvaľuje si Lenka Veselovská. Lenku Elekovú prekvapili aj maličkosti. „Máme k dispozícii knihy, ktoré v slovenských knižniciach chýbajú. Navyše sa starajú o všetok náš čas, aby sme ho nepremárnili napríklad na facebooku,“ opísala Lenka, ktorá si na štúdium zobrala v Británii pôžičku. „Je vo výške 9 000 libier. Študenti ju splatia až po tom, čo sa zamestnajú a vôbec sa nenavýši,“ vysvetlila.

 

Sused Stephen Hawking

Študovať na Cambridgei znamená minimum prednášok a omnoho viac samoštúdia. Učitelia žiakom dávajú denne niekoľko kapitol a článkov, ktoré musia do ďalšieho dňa prečítať a spracovať do esejí. V pedagogickom zbore sa nachádzajú len tí najpovolanejší. „Učia nás ľudia, čo priamo dané veci vynašli, pri večeri konverzujeme s nositeľmi Nobelovej ceny, z okna vidíme na prechádzke Stephena Hawkinga, najslávnejšieho vedca sveta,“ vysvetlila Lenka, ktorej snom je vybudovať špičkové vedecké centrum na Slovensku. Jej spolužiačka z nižšieho ročníka Lenka Eleková chce zostať žiť v Británii. „Mojím snom je pracovať v spravodajskej televízii BBC,“ prezradila.

Obe dievčatá sa zhodujú, že aj keď sú podmienky na prijatie náročné, každý by si mal ísť za svojím snom. „Slovensko je plné šikovných a schopných ľudí. Nebojte sa prihlásiť aj na tie najlepšie svetové univerzity. Vždy je spôsob, ako sa to dá vyriešiť so školným,“ nabáda Slovákov Lenka Veselovská.

Najlepšie univerzity sveta

1. California Institute of Technology

2. Harvard University

3. University of Oxford

4. Stanford University

5. University of Cambridge

6. Massachusetts Institute of Technology

7. Princeton University

8. University of California, Berkeley

9. Imperial College London

10. Yale University

440. Univerzita Komenského v Bratislava

Slováci na renomovaných vysokých školách

Cambridge

V poslednom ročníku študovalo na piatej najkvalitnejšej škole sveta 19 študentov v bakalárskom a 13 v magisterskom/doktorandskom programe. Slovenskí a českí študenti sa združujú v Česko-Slovenskom spolu, ktorý organizuje rôzne besedy so známymi osobnosťami a ďalšie zaujímavé aktivity.

Harvard

Na druhej najlepšej vysokej škole sveta v súčasnosti študuje 8 Slovákov. Traja sa venujú obchodnému odboru, jeden umeniu a vede, dvaja sú na fakulte zameranej na politiku a dvaja študujú právo.

Oxford

Slováci sa aktuálne nachádzajú aj na tretej najlepšej škole na svete - 13 študuje v bakalárskych programoch a 19 v magisterských/doktorandských.

Princeton

Na Princetonskej univerzite, ktorá sa často porovnáva s o niečo slávnejším Harvardom, študuje momentálne jeden Slovák.

Ako sa dostať na univerzitu

1. Ak je vaša vysnívaná škola v zahraničí súčasťou študentského výmenného programu Erasmus, vyskúšajte si ju najprv touto cestou. Na univerzite strávite jeden semester, zoznámite sa s prostredím a získate dôležité kontakty, ktoré vám pomôžu v budúcnosti, keď na ňu budete chcieť prestúpiť. 

2. Zdokonaľujte sa v cudzom jazyku. Testy pre zahraničných uchádzačov sa zameriavajú aj na znalosti domáceho jazyka krajiny, v ktorej sa univerzita nachádza. Jazyk nemusíte ovládať 100-percentne ako domáci študenti, ale priemerné znalosti určite stačiť nebudú.

3. Pripravte sa aj z finančnej stránky. Ak sa dostanete medzi šťastlivcov, ktorí dostanú od miestnej banky bezúročnú pôžičku, budete ešte potrebovať nemalé vreckové na bežný život v zahraničí. Ak pôžičku nedostanete, poplatky za školné sa rátajú na desiatky tisíc eur ročne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Hráči Slovana zľava Milan Borjan, Lucas Lovat a Kevin Wimmer sa radujú z víťazstva
Slovanu sa môže vrátiť obrovská opora: Veľký zvrat?
Samica Gen-čan má už dvanásť rokov.
Do zoo priviezli hrocha, po 7 rokoch prišiel ŠOK: Prečo si to nikto nevšimol?!
Palestínčania žialia za svojimi príbuznými zabitými pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy.
Z príšerných krvavých čísel z Pásma Gazy vám príde zle: Od vypuknutia vojny tam zahynuli tisíce ľudí!
Máme pred sebou ďalšiu volebnú sobotu!
Slováci sa pripravujú na júnové eurovoľby: Odkiaľ môžete odvoliť a do kedy sa dá vybaviť hlasovací preukaz?
Policajný zbor
Začínajú sa prípravy reorganizácie Policajného zboru: Nového viceprezidenta čaká niekoľko neľahkých úloh!
Peter Sagan si so synom Marlonom užil nádherné chvíle na spoločnej vychádzke na bicykloch.
Problémy obrali Sagana aj o vzácne chvíle so synom: S Marlonkom trávim ešte menej času...
V ZOO Bojnice sa objavila vtáčia chrípka.
Váš Tip
Obrovská radosť v bojnickej zoo: Rodina týchto vzácnych zvieratiek sa rozšírila!
Fenomén El Niňo bol kľúčovou príčinou nedostatku vody v Panamskom prieplave.
Fenomén, ktorý narobil škody: Čo zapríčinilo nedostatok vody v Panamskom prieplave? Zmena klímy to nie je!
ilustračné foto
Tragédia pri železničnej stanici Lamač: Na koľajisku vyhasol život ženy! Rušňovodič nemohol zrážke zabrániť
Fotografie z miesta demonštrácie po príchode policajných ťažkoodencov.
Foto
Demonštráciu na Kolumbijskej univerzite stopli ťažkoodenci: Zatkli desiatky osôb! Proti čomu ľudia protestovali?
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Rusko má na rukách ďalšiu krv nevinných: Raketový útok na Odesu si vyžiadal obete a niekoľko zranených
Lekári mu diagnostikovali iba pár mesiacov života.
Pozrel sa do WC a vedel, že je ZLE: Lekár mal pre muža tie najhoršie správy