Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.11.2015 08:02 | Tip od Vás | Slovensko

Tokaj sa môže pýšiť novým hitom sezóny: Netradičná pálenka, ktorej neodoláte!

V známej tokajskej oblasti sa darí nielen hroznu. V ovocných sadoch v okolí Veľkej Tŕne (okr. Trebišov) pestujú duly, ktoré práve v tomto období dozrievajú.

Ich úroda je bohatá, a tak trpké plody väčšinou končia v miestnej pálenici, kde z nich vzniká výborný destilát.  Nie celkom tradičné ovocné stromy pestuje aj Martin Puzder. „Dulu alebo nárečím bižalmu k nám doniesli za čias Osmanskej ríše, teda asi pred 400 rokmi. Dozrieva len do výšky 300 metrov nad morom. Je dosť trpká, chuťovo nie veľmi prípustná, skôr až po spracovaní,“ opísal skúsený páleničiar.

Ako prezradil, najčastejšie sa zvykne podávať ako pena, kompót alebo po zvarení a prepasírovaní je z nej želatínová pochúťka, ktorá je trváca a pripomína gumené cukríky. V pálenici Martina Puzdera už nachystali aj prvý tohtoročný kvas. „Dulovica má veľmi príjemnú arómu a chuť, ktorá je v alkohole ešte zvýraznená. Je horko-kyslastá, ale v každom prípade zaujme konzumentov a jednoducho jej neodolajú. Ide o taký hit sezóny, pretože bolo teplo, čo sa prejavuje na vysokej cukornatosti a bohatej úrode!“ uviedol Puzder.

Prezradil, že samotný proces pálenia je rovnaký ako pri iných destilátoch, ale príprava je zložitejšia, pretože dula obsahuje málo vody. Prirodzeným riedidlom v kvase počas 6 - 8 týždňov sú jablká v pomere 1:1 alebo 2:3. V tejto tokajskej pálenici je najväčší záujem o dulovicu od 45 do 50 percent, ktorej vypálenie jedného litra stojí 5 eur.

Otvoriť galériu

Prírodný osviežovač

Dula sa dnes už považuje skôr za netradičné ovocie, ktoré sa potichu vytratilo z našich kuchýň. Je príbuzná jabloni a hruške. Dozreté plody sú veľmi aromatické. Preto ich naše babičky dávali do skríň medzi bielizeň ako prírodný osviežovač a odpudzovač molí. Sú výborným zdrojom vitamínu C a ďalších prospešných látok. V Portugalsku toto ovocie nazývajú marmelo, z neho je odvodený aj názov marmeláda.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a minister zahraničia Sergej Lavrov
Putinova pravá ruka odhalila tajné plány: Svetová vojna na spadnutie! Európske štáty už podnikajú kroky
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Rusi sa skupujú pri Charkove, je tam 30-tisíc vojakov: Čo chystajú? Takto to vidia Ukrajinci
Zrážka nákladného a osobného auta sa neobišla bez vážnych následkov
Zrážka nákladiaku s osobným autom sa neobišla bez následkov: Ženu museli previezť do nemocnice
Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!
Viete, kto je na fotografii?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte malé dievčatko na obrázku? Je z neho slávna herečka, za muža má Japonca
Vysídlení Palestínčania z mesta Rafah z juhu Pásma Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy.
Ľudia v panike utekajú z Rafahu, boja sa útoku Izraela: Hrozivé slová z OSN