Pondelok 27. 6.
Ladislav, Ladislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2016 16:02 | Správy | Servis | Zdravie

Veľký test rybacích pochúťok: Nájdete v konzerve naozaj sardinky?

Má ich doma každý. Sardinky v konzerve sú základom nejednej domácnosti. V prípade núdze z nich dokážete vykúzliť rýchle jedlo a vydržia skutočne dlho.

Niektoré ryby však môžu obsahovať ťažké kovy či veľa soli. Niktoré z nich si vzali pod lupu odborníci z českého časopisu dTest. Čo všetko obsahujú? Nájdete v plechovke naozaj sardinky?

V pražských laboratóriách prešlo prísnymi skúškami celkovo 17 konzerv sardiniek. „Žiadne veľké priestupky sme nezistili, no výrobcovia majú problém s ich označovaním,“ uviedla Vanda Jarošová z českého časopisu dTest. Dovoľuje im to aj európske nariadenie, pretože povoľuje, aby konzervy, v ktorých sú iné druhy rýb, mali názov sardinky. Vo výrobku King Oscar a Big Fish tak namiesto sardiniek kúpite šproty. Celkovo sa môže pod pojmom sardinky uvádzať až 21 druhov rýb, napríklad šproty, sardela, sleďovec. Spotrebitelia však môžu byť pokojní, v plechovkách sa nenašlo vysoké množstvo amoniaku ani ťažkých kovov.

Otvoriť galériu

Zdroj: dTest

Ochutnajte netradičné recepty

Pečené placky

Otvoriť galériu
Pečené placky
Zdroj: iStock

 

Suroviny:

- konzerva sardiniek

- 3 zemiaky

- 2 strúčiky cesnaku

- vajce

- ČL citrónovej šťavy

- ovsené vločky, soľ, korenie

Postup:

Zemiaky uvarte v šupke, ošúpte a nastrúhajte. Pridajte ostatné prísady. Postupne pridávajte ovsené vločky, kým nevznikne cesto. Na plechu vystlanom papierom tvarujte malé placky. Pečte na 180 ˚C asi pol hodiny. Podávajte s jogurtom alebo s kyslou smotanou.

Omáčka na cestoviny

Otvoriť galériu
Omáčka na cestoviny
Zdroj: istockphotos

Suroviny:

- konzerva sardiniek

- 150 g čerstvých paradajok alebo paradajky v konzerve

- 2 strúčiky cesnaku

- šalotka, soľ, bazalka, oregano

- olivový olej

Postup:

Na oleji opražte šalotku, pridajte cesnak a paradajky. Varte asi 15 minút. Pridajte soľ, bylinky a sardinky. Nechajte dusiť na malom plameni ďalších 15 minút. Podávajte s cestovinami a posypané postrúhaným parmezánom.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Foto
Tragické ráno v Bratislave: Pri zrážke prišiel o život jeden človek! Fotky po nehode naháňajú strach
Neuveríte, čo žena chovala na farme: Na toto nemá každý odvahu! Polícii sa prezradila sama
Nové pracovné miesta v Nitre sú realitou: Hľadajú 500 vodičov vysokozdvižných vozíkov
Ukrajina čelila silnému raketovému útoku: Medzi obeťami je nevinné dieťa!
Narastajú obavy o Epsteinovu pomocníčku: Čo sa deje za mrežami väznice?!
Biden dodržal slovo: Toto zakúpili pre vojnou bičovanú Ukrajinu!
Foto
Colorado po 21 rokoch dobylo pohár, vo finále zdolalo Tampu s Černákom
Foto
Hamšík, Weiss a Mak sa na svadbe dobre bavili: Futbalista Haraslín sa oženil
Foto
Nevlastný syn Zory Kolínskej († 60) Juraj Peter: Aká bola v súkromí a čo sa udialo na smrteľnej posteli!
Návrh rezortu dopravy na trati Bratislava-Košice: Chcú zrušiť týchto 5 zastávok, samosprávy zúria
Terorista v Nórsku útočil na gayov, zabil dvoch ľudí: Prečo páchateľ vraždil?
Foto
Plačková odhalila pohlavie dieťatka vo veľkom štýle: Takto vyzerala párty za desaťtisíce eur!