Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.01.2016 16:16 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Bratislavčanov čaká byrokracia: Toto musíte stihnúť do konca januára

Bratislavčania, ktorí nadobudli v priebehu minulého roka v hlavnom meste novú nehnuteľnosť, alebo sa na ich pôvodnej zmenil výmer základu dane, musia do konca januára podať daňové priznanie.

Keďže 31. január pripadne na nedeľu, daňové priznanie možno podať aj v pondelok 1. februára. Hoci mesto pripravovalo zvýšenie sadzieb, najprv o 100, potom o 70 percent, zatiaľ zostávajú nezmenené a diskutovať o zvyšovaní sa má ďalej.

"Priznanie k dani z nehnuteľností podávajú len tie fyzické a právnické osoby, ktorým pribudla nehnuteľnosť, alebo nastala zmena oproti vlaňajšiemu roku," vysvetľuje riaditeľ finančnej sekcie bratislavského magistrátu Radoslav Kasander. Podanie daňového priznania sa teda týka nových nehnuteľností, zmeny vlastníckych vzťahov k pôvodnej nehnuteľnosti, alebo v prípade dedičstva rozdelenia na nových spoluvlastníkov.

Do predmetu zdanenia patria okrem bytových a nebytových priestorov a pozemkov napríklad aj objekty podzemných garáží, ambulantných stánkov a prenosných trafostaníc. Daňovník si v priznaní nemusí daň vypočítavať sám. "Musí však uviesť číslo parcely, orientačné číslo a súpisné číslo pri stavbách, číslo bytu pri bytoch. Údaje sú uvedené v liste vlastníctva k nehnuteľnosti, v rozhodnutí odboru katastra nehnuteľností, alebo v zmluve, ktorou nadobudol nehnuteľnosť," radí Kasander.
V prípade bezpodielového vlastníctva manželov podáva priznanie len jeden z manželov. V prípade spoluvlastníkov podávajú vlastníci daňové priznanie buď každý do výšky svojho podielu, alebo na základe dohody spoluvlastníkov podá daňové priznanie jeden z nich.

 

Chýba podpis daňovníka, neboli vyplnené priľahlé pozemky či nesprávne zaradenie nehnuteľnosti pri právnických osobách – to sú podľa hlavného mesta najčastejšie chyby, ktorých sa daňovníci v Bratislave dopúšťajú. Bratislavčania platia dane na základe došlého rozhodnutia o vyrubení dane. Mesto posiela najprv tieto rozhodnutia právnickým a následne fyzickým osobám, to všetko najneskôr do konca mája.

V prípade, ak je daň vyššia ako 66 eur pre fyzické osoby alebo 666 eur pre právnické osoby, možno ju zaplatiť aj v troch splátkach. Samospráva poskytuje 50-percentnú úľavu na dani pre občanov starších ako 70 rokov či daňovníkov, ktorí sú držiteľmi preukazu ŤZP.

Pokuta za nepodanie daňového priznania v lehote je od päť do 3000 eur podľa závažnosti priestupku. Väčšina vlastníkov podľa Kasandera povinnosť podávať priznanie k dani z nehnuteľností dodržiava. "Minulý rok bolo doručených magistrátu asi 30.000 podaní týkajúcich sa dane z nehnuteľností na rok 2015," dodal Kasander. Daňové priznanie môžu Bratislavčania poslať poštou alebo ho podať osobne v podateľni oddelenia miestnych daní a poplatkov na Blagoevovej ulici v Petržalke.

V prípade, ak Bratislavčan podáva priznanie k dani z nehnuteľností poštou, mesto odporúča uviesť aj ďalší kontakt, napríklad adresu elektronickej pošty alebo telefónny kontakt a priložiť uvedené prílohy v obyčajnej neoverenej fotokópii. Ako list vlastníctva postačuje kópia informatívneho výpisu alebo výtlačku z katasterportálu. Priznanie k dani z nehnuteľnosti treba podať na tlačive, ktoré určuje Ministerstvo financií SR.

V elektronickej forme sa nachádza aj na oficiálnej stránke hlavného mesta s poučením o vyplnení a s ďalšími informáciami a tlačivami pre daňovníkov na http://www.bratislava.sk/dan-z-nehnutelnosti/d-76758/p1=11049950.
V Bratislave je evidovaných okolo 200.000 daňovníkov, fyzických osôb a právnických osôb a na dani z nehnuteľnosti sa vyberie približne 55 miliónov eur. Výnos si delí mesto a mestské časti na polovicu, pričom mestské časti si ho ďalej prerozdeľujú podľa percentuálneho prepočtu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Eutanázia je kontroverzným spôsobom ukončenia života (ilustračné foto).
Objavila sa nová nebezpečná choroba: Liečba nezaberá! V ohrození sú najmä muži
Eurovoľby
Mladí o politike: Prezidentka, vláda či EÚ? Pozrite sa, komu dôverujú najmenej
Policajti si v rámci celoslovenskej akcie posvietia na vodičov.
Policajti zakročili v pravý čas: Muži za volantom nemali čo hľadať! Jeden hrubý zákaz im nestačil
Erdoganovo stretnutie s Özgürom Özelom trvalo asi hodinu a pol.
Erdogan po fiasku vo voľbách mení svoje zvyky: Toto neurobil dlhých 18 rokov
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár ZASTÚPI premiéra Fica na dôležitom samite: Je to jasný odkaz pre Rusko a Ukrajinu
Ilustračné foto
Muž prežil klinickú smrť: Prezradil, čo počas toho VIDEL, cítil a... Neuveríte, čo sa stalo potom!
2019: Vrkoče nosí dodnes.
Foto
Vlasová chameleónka Rihanna: Tentokrát stavila na prirodzenosť! Aha, čo nosí pod parochňou
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Prezidentka vetovala legislatívu: Samosprávy sú na jej strane! Na TOTO sa bude musieť Národná rada pozrieť
Nigel Farage
Kontroverzný politik opäť terčom útoku: Mladík na neho hodil cement!
Martin Nikodým tají, do čoho sa chystá reinvestovať.
Foto
Nová záľuba Martina Nikodýma: Výsledkom sa musel hneď pochváliť! Neprerastie mu to cez hlavu?
Hunter Biden
Bidenov syn má vážny problém: Za to, čo spravil, mu hrozí až 25 rokov basy!
Chystajú odvetu: Líder Jožo Ráž povolenie na použitie loga nedal.
Foto
Ráž sa zrazil s cyklistom a nezastavil: Spevák prelomil mlčanie! Jeho reakcia vás prekvapí