Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.12.2015 11:00 | Správy | Politika

Kto chce vládnuť po boku Fica? Do koalície so Smerom sa tlačia štyri politické strany!

Do parlamentných volieb zostáva dva a pol mesiaca a strany ostro bojujú o každého voliča! 

V predvolebných prieskumoch s vysokým náskokom vedie Smer-SD. Podľa viacerých odborníkov však Slovensko nečaká jednofarebná vláda, ale koalícia. Sám premiér Robert Fico už povedal, že by privítal, ak by po voľbách mohli zostaviť vládu s ďalšou štandardnou stranou. Nový Čas tak položil všetkým relevantným stranám jasnú otázku, či by išli do koalície so Smerom.

Viete si predstaviť koalíciu so stranou Smer-SD?

Most-Híd - Áno

Otvoriť galériu

Matej Kováč, hovorca strany: - Naším cieľom je zmeniť smerovanie Slovenska a vytvoriť stabilnú vládu bez Smeru. Chceme presvedčiť občanov, že takáto alternatíva je možná, no na to potrebujeme aj ďalších partnerov.

Ján Baránek: - Most má k Smeru v súčasnosti najbližšie aj podľa zákulisných informácií. Tieto vyjadrenia vnímam ako alibizmus, aby sa mali na čo odvolávať. Práve v tej poslednej časti vety cítiť, že to vôbec nevylučujú, možno dokonca zvažujú. Ako som povedal, je to najpravdepodobnejšie áno. 

SNS - Áno

Otvoriť galériu

Andrej Danko: - O ponukách a spolupráci sa možno baviť deň po voľbách, podľa toho, kto dostane aký mandát.

Ján Baránek: - Odvolávajú sa na nejaký mandát voličov, ale nechcú sa vyjadriť ani tak, ani tak. Nechávajú si otvorené zadné dvierka. Skôr je to o tej opatrnosti, ako nadbiehanie premiérovi. Nechcú znechutiť voličov, tým, že povedia buď áno, alebo nie. Lebo časť voličov môže byť za koalíciu, časť nie. Je to také vyčkávacie stanovisko ako u iných strán, ale cítiť, že za istých okolností by nemali s Ficom problém.

KDH - Áno

Otvoriť galériu

Nataša Žembová, hovorkyňa strany: - Na to, aká vláda vznikne po voľbách, rozhodnú ľudia svojím hlasovaním. KDH nechce Smer dopĺňať, ale byť súčasťou alternatívy voči vysokej nezamestnanosti, zadlžovaniu národa a korupcii, ktorej sme svedkami dnes pri vláde jednej strany.

Ján Baránek: - To posolstvo je rovnaké ako pri Sieti. Vždy sa pred voľbami odvolávajú na to, že ľudia rozhodnú, čo je floskula, lebo ľudia nerozhodujú o koalícii. Ľudia rozhodnú o tom, ktorá strana bude mať koľko percent. To sú predvolebné, ale legitímne klamstvá politických strán. Tie odpovede sú nepresné, ale aj akceptovateľné, keďže politici musia byť opatrní a nechcú si páliť všetky mosty. Rovnako ako pri Sieti, si však myslím, že skôr áno.

Sieť - Áno

Otvoriť galériu

Radoslav Procházka: Až do piateho marca je a musí zostať výlučne vecou ľudí, aby oni sami rozhodli, kto komu bude dávať aké ponuky. My si od nich nebudeme pýtať mandát na robenie komparzu, ale na plán fungujúceho štátu, generačnú obnovu verejnej služby a presadenie zásady osobnej zodpovednosti politikov.

Ján Baránek: - Odpoveď je štandardná pred voľbami. Cítiť z toho opatrnosť. Necítiť tam vyslovené odmietnutie. Keď to porovnám s vyjadrením, ktoré mal Procházka, tak si tam nechal rezervu. Nie je tam snaha po radikálnom negatívnom vymedzení voči koalícii. Čisto z tej odpovede je to teda skôr áno.

OĽaNO-NOVA - Nie

Otvoriť galériu

Igor Matovič: - Určite nie. S teroristami a so zlodejmi sa nevyjednáva. Smer sa zmeniť nedá, lebo zlodejiny majú vpísané hlboko vo svojom DNA. To je, akoby ste z pedofila chceli urobiť učiteľa v materskej škole alebo kleptomanovi dali strážiť váš dom.

Ján Baránek: - Matovič s Lipšicom to hovoria dlhodobo, keďže s tým nemajú problém a majú na tom založenú aj kampaň. A pri SaS je otázne, či bude vôbec v parlamente, ale u nich tiež vidno, že tam nemajú problém povedať jasné nie a voliči vedia, čo od nich majú čakať.

Sloboda a Solidarita - Nie

Otvoriť galériu

Katarína Svrčeková, hovorkyňa strany: - Strana SaS vylučuje akúkoľvek koalíciu so stranou Smer-SD. Vydali sme dokonca „Deklaráciu zodpovednosti za Slovensko“, ktorá zaväzuje strany nespojiť sa so Smerom. Deklaráciu podpísali strany OĽaNO-NOVA a OKS.

Koho si vyberie Smer

„Strana SMER-SD nikdy pred voľbami nešpekulovala o zostavovaní vládnych koalícií. Sústredíme sa na to, aby sme vo voľbách dosiahli čo najlepší výsledok.“

Predvolebný prieskum

Smer-SD - 38,4 %

Sieť - 13,4 %

KDH 7,4 %

Most-Híd - 6,6 %

OĽaNO-NOVA - 6,4 %

SNS - 6,3 %

SaS - 5,3 %

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Pálenie záhy trápi mnoho ľudí.
Foto
Neustále pálenie záhy? Nezúfajte: 4 TRIKY, ktoré trápenie zastavia!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas
V Titanicu hral postavu kapitána "nepotopiteľnej" lode.
Foto
Zomrel kapitán († 79) z Titanicu! Na FOTO krátko pred smrťou bol na NEPOZNANIE
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Rázny krok z Česka! S tým Putin nebude spokojný: Znamená to len jednu vec
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší výskyt MEDVEĎA: Sem na prechádzku nechoďte!
Takto si diváci pamätajú Chodúra zo SuperStar.
Foto
Superstarista Chodúr a jeho o 17 rokov staršia Ivona: Sobáš prirovnal k pohrebu