Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2015 18:59 | Šport | Šport mix

Petra Vlhová z ničoho nič svetovou hviezdou: Slovensko - veľmoc zjazdového lyžovania!

Nie je to rekordný nástup, aký v hustých bránkach kedysi predviedli Janica Kosteličová či Mikaela Shiffrinová.

Slovenku Petru Vlhovú však pokojne možno nazvať novou slalomovou kométou Svetového pohára. Spôsob, akým v nedeľu premiérové vyhrala, mal priam explozívny rámec.

Je tak definitívne, že ak sa nič zlé nestane, 6. marca bude mať slovenské zjazdové lyžovanie dve horúce adeptky na pódiové umiestnenie v slalome SP v Jasnej. Neuveriteľné, že historickú športovú udalosť na bielych svahoch ozdobia až dve slovenské hviezdy, Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová, ktoré ako jediné dokázali v samostatnej ére nadviazať na federálnu elitu Janky Gantnerovej-Šoltýsovej. Silný faktor je aj Vlhovej rodisko Liptovský Mikuláš, teda mesto pár kilometrov od úpätia Nízkych Tatier s priamym ťahom na Jasnú pod Chopkom.

Pri troche odvahy by našinec mohol použiť aj výraz "horúce adeptky na víťazstvo v Jasnej". Treba však dodržať rešpekt pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou, ktorá v prvých dvoch slalomoch sezóny dominovala priam galaktickým rozdielom a v Aare neštartovala pre zranenie. Na druhej strane táto skutočnosť nijako nezhodnocuje senzačný triumf Vlhovej, ktorá sa navyše pred dvoma týždňami TASR vyznala: "Do druhého kola som prvýkrát v živote išla na štvrtom mieste, takže medzi poslednými a bola to nová skúsenosť. Myslím si, že som sa s tým dobre popasovala, aj keď som chcela byť prvá. Veľa ľudí mi gratulovalo a mnohí boli prekvapení, lebo som tam vystrelila ako raketa." Teraz, s odstupom dvoch víkendov Petra konštatovala: "Mrzelo ma to, že som klesla na siedmu priečku, ale nič to, teraz som si to vynahradila. Prvé pódium a hneď víťazstvo, to je niečo neuveriteľné."

 

Kométa, či raketa, Petra mala odvahu vysloviť maximalistické ciele vždy. Prvýkrát počas jej tiež senzačného 11. miesta v jej debutových pretekoch SP v roku 2012 v rakúskom Semmeringu. Už vtedy vyhlásila, že raz chce byť najlepšia. Pravda, v Aare v cieľových priestoroch pre svetové agentúry pripustila, že bola aj sama prekvapená: "Je to až neuveriteľné, že to išlo tak skvele. Moje prvé kolo, to bola najlepšia jazda, akú som kedy predviedla. Je to pre mňa skvelý deň, prvýkrát na pódiu a hneď najvyššie. Neviem, ako by som opísala moje pocity, proste som šťastná a naplnená emóciami." A pre TASR dodala, že trochu nervozity na štarte druhej jazdy cítila: "Cez pauzu so snažila o bežné vyplnenie času, nič špeciálne. Napila som sa, dala som si ovocie. Samozrejme prehliadka trate a oddych."

Medzi Vlhovej prvým úspechom SP a nedeľňajším Aare nešlo na najvyšších fórach vždy všetko podľa plánov, ale mladučká Slovenka excelovala na mládežníckych vrcholoch. Práve v Jasnej sa v roku 2014 stala juniorskou majsterkou sveta, predtým získala večný štatút prvej slovenskej šampiónky na ZOH mládeže, keď zlatú medailu vydolovala tiež v obľúbenom slalome. Mládežnícke úspechy ju spájajú s dávnejšou zlatou juniorkou Veronikou Velez-Zuzulovou a jej o 11 rokov staršia kamarátka stála tiež pri nej veľmi blízko práve v prelomových súťažiach. Pred tromi rokmi v Semmeringu sa Petrin prvý prienik v SP zrodil po boku vytúženého prvého Veronikinho víťazstva v pretekoch. SP. V Aare rutinérky zase 6. miestom okorenila senzačný úspech svojej mladšej reprezentačnej kolegyne.







Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Najvyššie prístupné miesto ponúka neuveriteľný výhľad.
Slovensko sa zahraničným turistom páči: Pozrite sa, ktoré kraje boli najnavštevovanejšie
stormy weather
APOKALYPSA v Česku: Zastavená vlaková doprava, voda zaliala takmer všetko! Najhoršie ešte nekončí
Polícia v Bratislave počas víkendu riešila viacero vodičov pod vplyvom alkoholu.
Foto
Bratislavskí policajti sa zapotili: Víkend bol na podgurážených vodičov mimoriadne plodný!
Ilustračné foto
Vražedné počasie v krajine zabíja: Za 3 dni už zahynulo viac ako 50 ľudí! Strašné, čo sa tam deje
(ilustračné foto)
Opitý vodič spôsobil pred Ľubotínom nehodu: Stačil jeden manéver, zrážke sa nepodarilo zabrániť!
Na tatina myslia Katka s Alexandrom každý deň.
Foto
Katka žije s Alexandrom v biede, nemajú kúpeľňu ani záchod: Syn jej hovorí, že ju ľúbi, no ona ho nepočuje!
(ilustračné foto)
AktualizovanéFoto
Na Slovensko sa valí povodňová vlna, hladina Dunaja stúpa! TÁTO rieka sa už vyliala, čo bude nasledovať?
Hasiči venovali svojim kolegom Mariánovi († 43) a Lukášovi († 27) dojemný status.
Posledná rozlúčka s hrdinom: Pre pohreb hasiča obmedzia dopravu v Trenčianskych Stankovciach
V bratislavskej prominentnej reštaurácii jedla ďalšia svetová hviezda.
FotoVáš Tip
Toto už začína byť podozrivé: Ďalšia svetová hviezda v bratislavskej reštaurácii! O čo tu ide?
Na snímke bývalý slovenský tenista Martin Kližan, neúspešný kandidát na prezidenta tenisového zväzu.
Kližan po návrate na kurtoch žiari, no priznáva: Som absolútne v mínuse!
Moderátor je po boku brunetky šťastný.
Foto
Forgáč zamilovaný ako tínedžer: Prichytený pri nežnostiach s krásnou Christianou!
Motorkárku zrazilo auto, ktoré jej nedalo prednosť. 
Foto
28-ročnú motorkárku zrazilo auto: Nenormálne, čo jeho vodička spravila