Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.11.2015 14:12 | Správy | Politika

Vyššie dôchodky sudcov a prokurátorov neprešli: Prilepšia si však iným spôsobom!

Napriek pôvodným plánom v piatok poslanci NR SR neschválili tú časť novely zákona o prokuratúre, ktorá mala týmto ústavným činiteľom pridať k dôchodkom zhruba 170 eur mesačne.

V piatok schválenej novele však ostáva zvýšenie funkčných príplatkov, možnosť odmien a týždeň rehabilitácie navyše. Smer-SD si zvýšenie dôchodkov rozmyslel po tom, ako generálny prokurátor Jaromír Čižnár požiadal ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) ako predkladateľa novely, aby túto časť zákona stiahol. "Generálny prokurátor Jaromír Čižnár tak urobil vzhľadom na to, že téma príplatkov k dôchodkom pre prokurátorov sa stala nástrojom politického boja a účelového vyvolania antipatie voči prokuratúre ako takej. Čižnár verí, že téma príplatkov k dôchodkom nielen pre prokurátorov, ale všetkých občanov Slovenskej republiky poberajúcich dôchodok, sa stane v budúcnosti predmetom odbornej a vecnej diskusie," uviedla pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Plánované zvýšenie dôchodkov kritizovala najmä opozícia. "Bežný dôchodok občana je 409 eur, vláda mu pridáva dve eurá. Dôchodok prokurátorov s maximálnou 35-ročnou praxou je 1736 eur a vláda im navrhuje pridať 170 eur. Novela totiž zvyšuje príplatok sudcom a prokurátorom k dôchodku cez zmenu koeficientu z 0,8 na jedno percento. U každého to bude trochu iné, lebo ide o odpracované roky, ale keďže funkcie sudcov a prokurátorov sú kariérne, u väčšiny to bude takto," uviedol exminister spravodlivosti a poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA).

Prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek zvýšenie dôchodku pôvodne obhajoval. Upozornil, že percentuálna výška príplatkov k dôchodkom prokurátorov sa nemenila 15 rokov. Preto Generálna prokuratúra SR navrhla zvýšenie koeficientu z 0,8 na jedno percento. "Stojíme si za tým. Ak skončí prokurátor vo funkcii pred nárokom na starobný dôchodok, nemá nič, žiadne sociálne zabezpečenie. Prokurátor žije len z toho platu, preto to chceme dvihnúť. Toľko kolegov nám už v produktívnom veku zomiera, že by som v tom problém nevidel," vysvetľoval Vanek.

 

Prokurátori a sudcovia však získajú týždeň na rehabilitácie navyše, budú mať teda k dispozícii dva, a to mimo riadnej dovolenky. Aj túto zmenu Vanek obhajoval. "Policajti majú minimálne dva či tri týždne. To nie je dovolenka. Vystresovaní ľudia chodia po večeroch domov zavalení spismi pod neustálou hrozbou disciplinárnych opatrení," popísal situáciu prokurátorov Vanek.

Novela zároveň zvyšuje funkčné príplatky sudcov a prokurátorov, ktoré po novom viac nebudú dané pevnou čiastkou, ale percentom zo mzdy. Budú sa teda zvyšovať vždy, keď porastú ich mzdy. Právna norma opätovne zavádza aj možnosť udeľovania odmien, a to do výšky mesačného platu raz ročne. Odmeny v minulosti ako ministerka spravodlivosti zrušila Lucia Žitňanská (Most-Híd). Ich obnoveniu chcela zabrániť pozmeňujúcim návrhom, ten však podporu nezískal. Žitňanská je presvedčená, že takéto odmeny zavádzajú na súdoch a na prokuratúre priestor na vnútornú korupciu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Polícia zadržala vnuka obete krátko po čine. Podľa susedov nejde o žiadne neviniatko.
Krvavý kúpeľ v Dlhej nad Váhom: Zabil Marek dedka Ernesta († 67) valčekom na cesto?!
8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska