Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.11.2015 06:00 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Chaos, panika a strach: Teroristickému atentátu v Paríži podľahlo viac ako 150 obetí!

V centre Paríža sa odohral poriadny masaker, pri ktorom zomrelo najmenej 150 ľudí, ďalší sú v ohrození života a zranení. 

Nachádzate sa v Paríži? Boli ste svedkom útokov? Ozvite sa nám na tip@novycas.sk!

Najmenej 150 obetí si podľa spresnených údajov s odvolaním sa na parížsku prokuráturu vyžiadali nočné teroristické útoky v Paríži, zverejnil to denník The Guardian. Pri sérii šiestich násilných incidentov, pri ktorých teroristi strieľali do davu či páchali samovražedné atentáty, utrpelo tiež 215 ľudí zranenia, z toho 83 je v kritickom stave. Podľa vyšetrovateľov bolo zabitých celkom osem teroristov, čo sú podľa všetkého všetci. 

Otvoriť galériu

K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil, podľa očitých svedkov mohla byť motívom páchateľov účasť Francúzska v bojoch proti radikálnej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku. Hoci bilancia obetí nie je konečná, už teraz je jasné, že ide o jeden z najhorších teroristických útokov v Európe.

Najviac obetí, asi 80, je z útoku v koncertnej sieni Bataclan v centre mesta, kam vtrhli útočníci s automatickými puškami. Podľa parížskej prefektúry boli v koncertnej sále štyria teroristi. Z pôvodných 1 500 návštevníkov si niekoľko desiatok zadržiavali ako rukojemníkov. Zasahujúcemu policajnému komandu sa podarilo zabiť len jedného páchateľa. Zvyšní traja sa vyhodili do vzduchu sami, výbušninami, korými boli opásaní.

Otvoriť galériu

Niekoľko ozbrojených mužov bez zakrytých tvárí vtrhlo dovnútra a začalo strieľať. Kričali pritom "Allah akbar" (Boh je veľký). Nasledovalo držanie rukojemníkov po dobu skoro troch hodín. 

"Jasne som počul, ako hovorí rukojemníkom: 'Je to chyba Hollandea, je to chyba vášho prezidenta, nemá čo zasahovať v Sýrii'. Tiež hovorili o Iraku," povedal agentúre AFP 35-ročný rozhlasový a televízny moderátor Peter Janaszak. "S mojou matkou sme unikli z Bataclanu, vyhli sme sa streľbe. Bola tam kopa ľudí na zemi," povedal iný svedok, mladík s menom Louis.

Otvoriť galériu

Ďalšie útoky teroristi mierili na hostí reštauračných zariadení. Osemnásť ľudí bolo zabitých v triede Charonne, kde páchatelia strieľali v dlhých dávkach na ľudí sediacich v záhradke jednej kaviarne a japonskej reštaurácie. V ulici Aliber bolo zastrelených 14 osôb, a to na záhradke reštaurácie Malá Kambodža. Jedna z očitých svedkýň hovorila o surrealistickom výjave. "Všetci ležali na zemi, nikto sa nehýbal." Päť osôb tiež zahynulo v pizzerii v ulici Fontaine-au-Roi, ktorá leží len niekoľko stoviek metrov od koncertnej siene Bataclan. Štyria ľudia boli zabití pri útokoch pri futbalovom štadióne Stade de France. Traja z nich ale boli teroristi, pričom najmenej dvaja spáchali samovražedný atentát.

Otvoriť galériu

Práve na štadióne, kde sa hral priateľský zápas medzi Francúzskom a Nemeckom, bol v okamihu výbuchov aj francúzsky prezident François Hollande. Po výbuchoch ho ochranka okamžite odviezla. Po zasadnutí krízového štábu Hollande vyhlásili výnimočný stav, ktorý má platiť po celom Francúzsku. Zároveň sa rozhodli sprísniť kontroly na hraniciach.

Podľa francúzskych médií sa podarilo z koncertnej siene Bataclan uniknúť asi 60 ľuďom tak, že sa jeden po druhom dostali na strechu budovy. Hotely v okolí koncertnej haly sú plné šokovaných preživších. "Išiel som si niečo kúpiť a videl som s hrôzou telá na chodníku. Ľudia z okien hádzali prestieradlá, aby ich mohli zakryť ... Je to ako za vojny." citoval denník Le Figaro mladíka, ktorý býva vedľa ulice de Charonne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Tragická dopravná nehoda na Záhorí: O život prišla len 36-ročná žena
(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
Woman feeling hot and trying to refresh in summertime heat
Chladíte sa v noci ventilátorom? Okamžite prestaňte: Môže to narobiť poriadne problémy
Na snímke nepálsky horolezec Kami Rita.
Rekordér takmer každý rok vystúpi na Mount Everest: Ďalší úspech na konte! Prekvapí vás, prečo to robí
(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
(ilustračné foto)
KVÍZ: 10 faktov zo zvieracej ríše, ktoré zvládnu len tí najlepší! Trúfate si?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti