Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2015 12:01 | Správy | Domáce správy

Slováci, aj vy ste sa museli kvôli práci sťahovať? Vláda sľubuje nový príspevok na nájom!

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny chce vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí si vedia nájsť dlhodobejšie zamestnanie na pracovný pomer mimo svojho trvalého bydliska.

Miesto práce by pritom malo byť v regiónoch Slovenska od bydliska vzdialených viac ako 70 kilometrov (km).  Zavedenie nového príspevku na nájom pre ľudí, ktorí si nájdu prácu mimo bydliska, či rozšírenie možností získať absolventskú prax a dodatočné vzdelanie prostredníctvom rekvalifikačných kurzov - tieto zmeny prinesie novela zákona o službách zamestnanosti, ktorú v stredu definitívne schválil parlament.

Od budúceho roka preto rezort práce navrhuje zaviesť nový príspevok na podporu mobility, ktorý budú vyplácať úrady práce. Podmienkou je, že si ľudia nájdu riadny pracovný pomer, minimálne však na pol roka. O príspevok budú môcť požiadať do troch mesiacov od vyradenia z evidencie nezamestnaných. "Navrhuje sa, aby mesačná výška príspevku bola 80 % zo sumy ich výdavkov, najviac však 250 eur a v ďalších šiestich mesiacoch najviac 125 eur," uviedlo ministerstvo práce.

Prostredníctvom novely zákona sa majú rozšíriť aj možnosti pre uchádzačov o zamestnanie získať dodatočné vzdelanie rekvalifikačnými kurzami. "V porovnaní so súčasným právnym stavom, ktorý umožňuje uskutočňovať vzdelávanie a prípravu pre trh práce spravidla v akreditovaných vzdelávacích programoch, sa navrhuje umožniť uskutočňovanie vzdelávania a prípravy pre trh práce aj v kurzoch a programoch vzdelávania, ktoré síce nie sú akreditované, ale poskytujú odborné vedomosti, zručnosti a schopnosti potrebné na vykonávanie pracovných činností," uviedlo MPSVR. Táto zmena sa týka kurzov, ktoré sa robia prostredníctvom osobitných zákonov. Napríklad ide o kurzy pre šoférov vysokozdvižných vozíkov alebo o kurzy na ovládanie špeciálnych zariadení, napríklad kotlov alebo tlakových nádob, prípadne určené na získanie karty vodiča či vodičského preukazu.

Ministerstvo práce navrhuje aj ďalšie zmeny, ktoré majú zvýšiť mobilitu pracovnej sily na Slovensku. Odbúra sa byrokracia pri predkladaní potvrdení na úradoch práce, tiež sa rozšíri absolventská prax aj u živnostníkov, ktorí nezamestnávajú ľudí. Prax totiž podľa rezortu práce ukázala, že mnohé povolania vykonávajú živnostníci bez zamestnancov. Ide napríklad o povolania obuvník, kaderník či kozmetička.

 

Novela zákona počíta aj s predĺžením možnosti získať pracovné povolenie cudzincami mimo EÚ na Slovensku až na päť rokov, avšak len na základe dvojstrannej medzinárodnej zmluvy a len vtedy, ak sa uplatní princíp reciprocity. Novelou zákona sa rozšíri aj okruh dôvodov, pre ktoré môže byť uchádzač o zamestnanie vyradený z evidencie úradu práce. Stane sa tak vtedy, ak uchádzač o zamestnanie bez vážnych dôvodov nebude plniť podmienky účasti na aktívnych opatreniach trhu práce, ktoré boli písomne dohodnuté medzi ním a úradom práce.

Rezort práce chce touto zmenou zabezpečiť, aby sa uchádzači o zamestnanie zapájali do aktívnych opatrení na trhu práce a aby plnili podmienky, ktoré si s úradom dohodnú. "V aplikačnej praxi sa predpokladá, že súčasťou písomne dohodnutých podmienok bude aj písomné poučenie uchádzača o zamestnanie o tom, že ich nesplnenie má za následok jeho vyradenie z evidencie uchádzačov o zamestnanie," uviedlo MPSVR SR v dôvodovej správe k návrhu zákona.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Posun v prípade nálezu mŕtveho novorodeniatka: Išlo o vraždu? Podozrivá je v rukách mužov zákona
Ilaria Salis
Prípad, ktorý otriasol Talianskom: Antifašistku držali dlhé mesiace v domácom väzení, zachránili ju až eurovoľby
Vedúci predstavitelia krajín skupiny G7 na summite v Taliansku počas piatkových rokovaní.
Olympijské hry v Paríži sú za rohom: Lídri krajín G7 vyzývajú na dočasné zastavenie konfliktov
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj je pripravený rokovať o mieri: Koniec vojny na obzore? Takýto je plán
Foto
Obrovská tragédia: Futbalový reprezentant († 26) zomrel počas dovolenky!
Kolóna izraelských vojenských vozidiel opúšťa Pásmo Gaz v stredu 12. júna 2024.
Výbuch neďaleko mesta Rafah: Izrael hlási jednu z najväčších strát pre armádu
Foto
Mladej mame diagnostikovali RAKOVINU, teraz varuje: TÚTO vec z kúpeľne vyhoďte!
Foto
Maďarský futbal? Briti vysmiali Orbána: Popiera aj vlastné dogmy!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Francúzi opäť v uliciach, neodradilo ich ani sychravé počasie: Neuveriteľné, koľko ľudí demonštrovalo
Odborníčka si posvietila na to, o čom sa členovia kráľovskej rodiny rozprávali počas osláv.
Foto
Odborníčka ODČÍTALA z pier Kate, detí i Karola: HÁDKA na balkóne a priznanie kráľa!
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Erdogan podozrieva Bidena z vypočítavej volebnej taktiky: Toto má ukázať, či sú jeho zámery úprimné
Bača má na takéto situácie asi šťastie.
Foto
Juraj Bača NEVERIL vlastným očiam: Už ZASE?! Musel okamžite KONAŤ