Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2015 07:59 | Správy | Domáce správy

K hromadnej žalobe na Volkswagen sa pridali už stovky Slovákov, medzi nimi aj Matej: Drsný odkaz pre automobilku!

K hromadnej žalobe na koncern Volkswagen sa chcú pridať už stovky Slovákov.

Podľa informácií Róberta Jurču zo spoločnosti Vysudime.sk sa každý deň hlásia noví záujemcovia o odškodné. Jedným z nich je aj Matej Hasul (27), ktorý má pre šéfov automobilky jasný odkaz: Berte si auto a vráťte mi peniaze! Rovnako ako stovky ďalších zákazníkov na celom svete, aj on sa cíti podvedený. Zaplatil za auto priateľské k životnému prostrediu, to však uvádzané emisné limity nespĺňajú. 

Koncern Volkswagen sa stal terčom kritiky a súdnych žalôb po tom, ako sa prevalilo, že vozidlá, ktoré predával ako ekologické, spĺňali emisné kvóty vďaka finte pri testovaní. Po USA, Nemecku a Japonsku žiadajú vrátiť svoje peniaze aj zákaznícki zo Slovenska. Podľa informácií technického konzultanta spoločnosti Vysudime.sk Róberta Jurču (36) sú ich už stovky. Medzi nimi aj Matej Hasul (27) zo Sniny, ktorý chce VW vrátiť auto a vypýtať si peniaze. „Mám pocit oklamaného zákazníka. Kupoval som si auto VW Touran práve preto, lebo ma zaujal ekologicky v pomere k výkonu. Chcel som niečo urobiť pre životné prostredie, pretože mi budúcnosť nie je ľahostajná. V čom všetkom okrem emisií ma ešte podviedli? Nech si to auto berú a vrátia mi peniaze,“ hovorí rozčarovane šofér z povolania, ktorý má v pláne kúpiť si auto od inej spoločnosti. Na aute od Volkswagenu jazdí Matej už niekoľko rokov a skutočnosť, že si kupoval ekologické vozidlo, bola pri rozhodovaní rozhodujúca.

Automobilka priznáva, že motory s obsahom 1,6 L nebude možné opraviť formou upgrade kalibračného systému. „Pri daných motoroch to vyzerá, že kalibračný update neodstráni podstatu stavu. Zachytili sme informácie, že Volkswagen uvažuje o odkúpení daných vozidiel s ponukou výhodného zakúpenia nového vozidla. Osobne si myslím, že uvedené nie je primeraným odškodnením a robíme kroky, ktoré ochránia práva našich klientov,“ tvrdí Róbert Jurča. Podľa informácií právneho konzultanta Michala Ďurinu sa so žiadosťou o vrátenie peňazí na Volkswagen zo Slovenska obracajú stovky ľudí a čísla narastajú každý deň.

Otvoriť galériu

 

Ponúkne automobilka nové za staré?

Koncern Volkswagen v rámci zvolávacej akcie na 2,4 milióna vozidiel so zmanipulovaným softvérom v Nemecku uvažuje aj o prémii pri výmene starého auta za nové. Ako sa agentúra DPA dozvedela od nemenovaných zdrojov z koncernu, cena za odkúpenie starého auta v kombinácii s dodatočnou výhodnou cenovou ponukou na nové sa dotkne predovšetkým 1,6-litrového dieselového motora, kde nebude stačiť aktualizácia softvéru. Náprava bude vyžadovať výrazný zásah do technológie motora, čo by znamenalo vyššie náklady na montážne dielce a viac odpracovaných hodín mechanikov. Nie je jasné, či VW bude musieť rovnakú ponuku predložiť všetkým svojim zákazníkom, alebo ju môže obmedziť len na určité motory a ročníky. Teoreticky by potom koncern mohol staršie autá predať mimo EÚ, napríklad v Turecku alebo v Afrike. Do šrotovacieho lisu by sa dostali len veľmi staré exempláre.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a iránsky prezident Ebráhím Raísí.
Smrť iránskeho prezidenta Raísího nimi otriasla: Erdogan oznámil deň smútku v Turecku
Lietadlo sa pripravuje na pristátie na medzinárodnom letisku Toussaint Louverture v Port-au-Prince na Haiti.
Konečne dobrá správa: Letisko na Haiti opäť otvorili, pomôže to zmierniť kritický stav?
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán.
Smrť iránskeho prezidenta: Naše myšlienky a modlitby sú s ľudom Iránu, odkazuje Orbán
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího.
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího: Obyvateľov uisťujú v jednej veci
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda.
Prepískol to! Na poľského prezidenta sa valí kritika: Stačilo jedno prirovnanie a občania zúria
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Netanjahu môže mať na krku zatykač: Izraelský premiér pení, drsná reakcia
Foto
Antonia hovorí, že je čarodejnica: A to nie je všetko! Šialené, ako lieči ľudí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj má ťažké srdce na Západ: O dôležitej vojenskej pomoci rozhoduje príliš dlho
Ignorancia lekárov stála skoro čestnú mamičku život.
Foto
Scenár, ktorý nechce zažiť žiadna žena: Mamička si začala plánovať vlastný pohreb krátko po pôrode!
(ilustračné foto).
Slovinsko urobilo obrovský pokrok: Na tomto už nie je závislé
Loď, ktorá zničila most v Baltimore, začali odťahovať do prístavu.
Foto
Zmizne z očí! Odťahujú loď, ktorá zničila most v Baltimore: Obrovská operácia potrvá hodiny
Britský premiér Rishi Sunak.
Škandál s infikovanou krvou: Britský premiér hovorí o dni hanby pre Spojené kráľovstvo