Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.10.2015 13:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Profesor Lipa (71) sa priznal, že manželku Janu († 60) tresol vázou po hlave!

Na bratislavskom súde opäť ožila kauza prof. Zdenka Lipu (71) z Bratislavy, obžalovaného z vraždy manželky Jany († 60).

Podľa obžaloby prof. Zdenko Lipa (71) manželku Janu († 60) v bratislavskej mestskej časti Lamač 11. januára 2012 zranil údermi tupým predmetom. V prípade dokázania viny na súde mu hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne až doživotie. Zranenú Janu († 60) po útoku previezli záchranári do nemocnice na bratislavských Kramároch, kde ju s vážnymi zraneniami hospitalizovali. Ťažko zranená žena po pol roku zomrela. Profesora Lipu prvostupňový súd poslal do väzenia na 20 rokov. Odvolací súd v auguste 2014 rozsudok zrušil a nariadil doplnenie znaleckého dokazovania o príčinách smrti manželky prof. Lipu. Pojednávanie vo štvrtok sa nekonalo, pretože sa ospravedlnil obhajca, neprišli ani znalci. Sudca pojednávanie odročil.  

Otvoriť galériu

Obžalovaný tvrdí, že s manželkou sa často hádali. "Bola živnostníčka. Chcela odo mňa peniaze. Myslela si, že zarábam dvojnásobok. Musel som si stále požičiavať peniaze," povedal. "V ten deň som k nej kľakol, spala. Pri posteli bola váza, ktorú som zobral a asi dvakrát som po nej udrel tou vázou," povedal obžalovaný, ktorý tvrdí, že jej chcel urobiť zle, pretože mu stále ubližovala. "Spamätal som sa až potom, keď nado mnou stál nevlastný syn so slovami: Čo si to urobil?" dodal profesor, ktorý pol roka pred incidentom dom prepísal na manželku. 

Otvoriť galériu

Lipa sa vyjadril, že istý čas mal zákaz zdržiavať sa v dome manželky od 7 do 22 hodiny. "Vtedy som sa zdržiaval v nákupných centrách a stravoval som sa napríklad rožkami. V dome ma manželka často sácala, alebo hádzala po mene rozličné predmety. Väčšinou som to mlčky znášal, ale niekedy som ju prosil, aby ma nechala," dodal profesor. 

Profesor si požičiaval peniaze

 

Podľa kolegu z práce si profesor trnavskej Materiálovotechnologickej fakulty STU neraz na pracovisku požičiaval peniaze. Suseda na pojednávaní uviedla, že manželka profesora fyzicky napádala a vulgárne mu nadávala. Podľa svedkyne nebohá manželka profesora bola arogantná a robila peklo aj jej.

Kolegovia z vysokej školy nad tým, z čoho je obvinený, len nechápavo krútili hlavou. „On je veľmi tichý, nedokázal by ublížiť ani muche. Je to veľký dobrák, nikdy nerozprával o svojich problémoch. Viem, že stavali dom a potreboval peniaze.  Ale že by sa až takto znížil, to by som nikdy nepovedal. Vždy bol ústretový, musel to byť len skrat,“ myslí si profesor fakulty Ulrich Koloman. Pedagóg Zdenko Lipa pôsobil na študentov ako najväčší dobrák na svete. „Nikdy nerobil problémy so skúškami, vždy sa s ním dalo na všetkom dohodnúť. Je to veľká tragédia,“ povedala študentka Pavlína (23). Aj susedia poznajú obvineného profesora ako veľmi prívetivého a milého človeka. Lipa sa podľa susedov staral aj o nevlastného syna, ktorého si domov doviedla jeho manželka, ako o vlastného. "Skôr jeho žena bola konfliktná," opísala ich vzťah suseda.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
V Írsku chcú klepnúť po prstoch fajčiarom: Rázne rozhodnutie, pozrite sa, čo vymysleli
Britský kráľ Karol III.
Foto
Kráľov PRVÝ oficiálny portrét uzrel svetlo sveta: Wau! Čo si o ňom myslíte?
Jedna z leteckých bômb zasiahla 15-poschodový bytový dom v Charkove.
Okamihy hrôzy v centre Charkova: Na mesto dopadli bomby, počet zranených narastá
Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?