Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2015 19:30 | Šport | Šport mix

Geniálny Sagan sa spoľahol na inštinkt: Zaútočím a pôjdem sám!

Peter Sagan priznal, že v nedeľňajších pretekoch na majstrovstvách sveta sa spoľahol najmä na svoje inštinkty.

Tie ho nakoniec priviedli k vytúženej zlatej medaile. Za ňu sa poďakoval aj svojmu staršiemu bratovi Jurajovi, bez ktorého, ako tvrdí, by ani nebicykloval.

Sagan si vybojoval titul po sólovom úniku asi 2,5 kilometrov pred cieľom, keď v stúpaní striasol svojich konkurentov, v zjazde si vytvoril rozhodujúci náskok a s vypätím všetkých síl odolal aj špurtujúcemu pelotónu. "Nechcel som čakať na záverečný špurt, pretože to by som mohol skončiť druhý, tretí, štvrtý... Preto som sa rozhodol, že zaútočím a že pôjdem sám. To bolo veľmi dôležité, aby som po dlažobných kockách ostal vpredu osamotený," povedal.

Dvadsaťpäťročný jazdec stajne Tinkoff-Saxo odštartoval svoje sólo na úpätí stúpania na dlažobných kockách, keď vyrazil spoza chrbta Belgičana Grega Van Avermaeta. "Bol som za ním a vtedy som si povedal, 'vyskúšam to'. Bolo to dobré rozhodnutie. Veľké tímy môžu pripravovať nejaké stratégie, no my sme boli iba traja a ja nie som dobrý v stratégiách," povedal pre velonews.com.

 

K rozhodujúcemu ataku ho inšpirovali predchádzajúce preteky žien a kategórie do 23 rokov. "Videl som tie preteky a všetci prišli do cieľa pokope. Novinári sa ma pýtali, 'ako vo finále bojovať o víťazstvo?' No to sa nedá dopredu povedať. Jednoducho som chcel byť čo najviac vpredu a v momente sa rozhodnúť," uviedol s tým, že sólový útok bola asi jeho jediná šanca.

Tento odvážny krok nakoniec slávil úspech, keďže Sagan tak striasol silné tímy Holandska, Belgicka, či Nemecka, ktoré dovtedy kontrolovali priebeh pretekov. "Od posledného kopca to bola do cieľa stále ešte dlhá cesta - zjazd, kúsok rovinky a mierne stúpanie. Posledných osemsto metrov bolo veľmi ťažkých. Pre osamoteného pretekára je to veľmi ďaleko. Navyše, keď za vami všetci naplno špurtujú. No povedal som si: 'Už som to skúsil, tak musím ísť ďalej'."


Petra Sagana podporovali na trati jeho brat Juraj a spolujazdec z Tinkoff-Saxo Michael Kolář. Ani jeden z nich do cieľ neprišiel, no mrzieť ich to nemuselo. Svojimi výkonmi totiž výraznou mierou pomohli k zlatu. "Celý čas boli so mnou, ak by sa niečo stalo, museli by sme meniť bicykel, boli na to pripravení. Naše mechanické auto totiž bolo až myslím 27. v poradí, čo bolo ďaleko," pochválil ich a doplnil, že bez Juraja, by sa asi nikdy nestal majstrom sveta.

"Ak by nebolo jeho, tak tu dnes určite nie som. Keď som bol mladší, chcel som robiť adrenalínové športy ako bojové športy, cyklistický zjazd, či motokros. Preto som sa škriepil aj s otcom, ktorý chcel, aby som pokračoval na horskom bicykli a potom ceste. S tým som začal totiž už ako deväťročný práve vďaka svojmu bratovi. Keď som bol mladší dosiahol som úspechy, vyhral som aj juniorský majstrovský titul a prešiel som na cestu. Bez Juraja by som asi nebicykloval. On s tým začal a ja som pokračoval v jeho šľapajach," dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Ilustračná fotografia.
SMUTNÁ správa: Slovensko prišlo o oceňovaného riaditeľa (†89)
Dvojica na rozhodnutie súdu čakala viac než rok.
Foto
Veľká NOVINKA u Vinczeovcov: Súd rozhodol o adopcii Maxíka!
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?
Na snímke sopranistka Ľubica Rybárska.
Foto
Slovensko prišlo o výnimočnú ženu! Zomrela Ľubica Rybárska († 65): Jej hlas očaril celý svet
Americká herečka Halle Berry.
Foto
Bývalá Bondgirl je hriešne sexi aj pred 60-kou: Horúci záber, na ktorom je úplne NAHÁ!
(ilustračná fotografia).
Prípravy na novú sezónu lesných požiarov vrcholia: EÚ robí opatrenia, čo sa zmení?
Julian Assange.
Odhalil tajomstvá USA, teraz kvôli tomu trpí: Čo je s väzneným Assangeom? Vážne obavy
Aké je vaše ideálne povolanie podľa znamenia zverokruhu?
Máte problém nájsť si prácu, ktorá vás baví? TOTO je ideálna robota pre vás podľa vášho znamenia!