Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.09.2015 21:24 | Šport | Šport mix
FotoVideo

Obrovské víťazstvo pre Slovensko: Peter Sagan majstrom sveta v cyklistike!

Slovák Peter Sagan dosiahol obrovský úspech, keď sa v nedeľu stal novým majstrom sveta v cestnej cyklistike - pretekoch s hromadným štartom mužov elite.

Dvadsaťpäťročný jazdec sa presadil odvážnym únikom asi 2,5 km pred cieľom. Pre rodnú krajinu vybojoval historické zlato v najvyššej kategórii. Sagan tak dosiahol jeden z najväčších úspechov vo svojej kariére a celú budúcu sezónu smie nosiť dúhový dres pre majstra sveta.

Na druhej priečke skončil Austrálčan Michael Matthews a bronz pripadol Ramunasovi Navardauskasovi z Litvy. Ďalší dvaja slovenskí reprezentanti Saganov brat Juraj a Michael Kolář (všetci traja z tímu Tinkoff-Saxo) do cieľa neprišli, no mrzieť ich to nemuselo. Svojimi výkonmi totiž výraznou mierou pomohli Petrovi Saganovi k vytúženému triumfu.

Otvoriť galériu
Peter Sagan
Zdroj: youtube.com, tivi.sk

Organizátori pripravili pre pretekárov 16,2 km dlhý mestský okruh s tromi stúpaniami, dlažobnými kockami i technickými pasážami. Pelotón ho absolvoval dokopy pätnásťkrát, plus začiatočný úsek, ktorý ho na okruh priviedol. Celkovo teda museli pretekári zdolať 259,2 kilometrov. Krátko po štarte sa od pelotónu oddelila osemčlenná skupina. Tá si po prvom okruhu vytvorila asi päťminútový náskok. Po piatich okruhoch v uliciach Richmondu sa strata hlavného balíka scvrkla na necelé štyri minúty. Pelotón si situáciu kontroloval a po sto odjazdených kilometroch trochu zvýšil tempo. Náskok lídrov sa tak zmenšil len na minútu a postupne zanikol. Približne 80 km pred cieľom sa odtrhla štvorica Boivin, Pantano, Phinney a Sivcov. Štyri kolá pred koncom si udržiavali náskok 45 sekúnd. Trio Slovákov sa držalo v prednej časti pelotónu.

 

Kolář postupe odpadol a Juraj Sagan ostal pri bratovi až do predposledného kola, keď asi 35 km pred cieľom zaostal. Štyridsať km pred cieľom mala štvorica na čele už len 15-sekundový náskok a ten rýchlo klesal. Potom to skúsila ešte jedna väčšia sedemčlenná skupina, ale aj tú si hlavný balík, na čele ktorého pracovali najmä Nemci a Holanďania. V úniku neuspeli ani domáci Farrar s aktívnym Sivcovom a tak všetko smerovalo k hromadnému finišu. V závere ťahali tempo Belgičania a ostatné tímy bojovali o najvýhodnejšie pozície. Sagan sa držal v prednej desiatke a strážil si miesto na špurt.

Sagan v závere zariskoval

Asi 2,5 km pred cieľom vyrazili dopredu Sagan a Belgičan Greg Van Avermaet. Slovenský pretekár zariskoval, vyrazil do úniku a osamostatnil sa na čele. Kilometer do cieľa si udržiaval mierny náskok. Pri záverečnom stúpaní bolo na jeho tvári badať veľké vyčerpanie a zozadu sa za ním rútil celý pelotónu, no Sagan našiel posledné zvyšky síl a cieľovú pásku preťal s niekoľkometrovým náskokom.

Otvoriť galériu
Peter Sagan
Zdroj: youtube.com, tivi.sk

Preteky s hromadným štartom kategórie elite (Richmond - Richmond, 261,4 km):

1. Peter SAGAN (SR) 6:14:37 h, 2. Michael Matthews (Aus.) +3 s, 3. Ramunas Navardauskas (Lit.), 4. Alexander Kristoff (Nór.), 5. Alejandro Valverde (Šp.), 6. Simon Gerrans (Aus.), 7. Tony Gallopin (Fr.), 8. Michal Kwiatkowski (Poľ.), 9. Rui Costa (Por.), 10. Philippe Gilbert (Belg.) všetci rovnaký čas, ..., Juraj SAGAN, Michael Kolář (obaja SR) preteky nedokončili

 

Ďalšie aktuálne informácie o Peťovi Saganovi.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

ilustračné foto
Risk ich stál to najcennejšie: Neďaleko Korfu objavili telo mŕtveho turistu, ďalší sú nezvestní!
Gaza čelí masívnym útokom izraelskej armády, ktoré sú odvetou za krvavý útok radikálneho palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra.
Zlepší sa kvalita života v Pásme Gázy? Izrael svojim rozhodnutím prekvapil celý svet: OSN pozitívne reaguje!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajinský prezident Zelenskyj vyhlásil, že na pomoc od Západu je neskoro: Šokujúce, ktorú krajinu vyzval na účasť!
Hokejová prestupová bomba: Marcel Haščák si opäť zahrá na Slovensku!
Ilustračné foto
Štedrá pomoc od Nórska: Aha, koľko krajina prisľúbila Ukrajine!
Po Darinom boku verne stojí jej priateľ Pavel.
Kým Dara koncertovala, Nedvěd ostal v Prahe sám: Zábery, ktoré nemal nik vidieť! Aha, koho bozkal
Marian Kočner počas pojednávania v prípade vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a aj v kauze prípravy vrážd prokurátorov.
Na súde sa začne proces s Mariánom Kočnerom: Ktorej kauzy sa týka?
Wau! Tak toto sa hocikedy nevidí. Aj takto to môže vyzerať, keď sa príroda hrá s oblohou
Nebudete veriť vlastným zmyslom: Obloha rozdelená na dve polovice!
Peter sa chcel pochváliť úlovkami húb, ostatní ho v komentároch skritizovali.
FotoVáš Tip
Peter sa chcel pochváliť úlovkom z lesa, nahnevaní Slováci na ňom nenechali nitku suchú: Aha, za čo mu naložili!
(ilustračné foto)
Vodiči pozor! Týmto úsekom neprejdete až do konca júla
Tréner Holandska Roland Koeman
Fuj, poriadne nechutné! Neuveríte, čo spravil tréner Holandska priamo pred kamerami
(ilustračné foto)
Kým svet rokoval o mieri na Ukrajine, Rusko urobilo niečo ohavné! Aha, s čím sa chvália