Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2015 10:59 | Správy | Politika

Ďalšie odhalenia škandálu exšéfa VšZP: Za Foraia pribudla na účty tety Anky astronomická suma!

Išla jej karta! Podnikavá dôchodkyňa Anna Sučková (77) z Družstevnej pri Hornáde známa z kauzy Všeobecnej zdravotnej poisťovne si síce mýli akciovku s eseročkou, kšefty jej však idú ako po masle.

Dariť sa jej začalo v čase, keď sa do čela poisťovne postavil jej synovec Marcel Forai. Za dva roky sa suma peňazí vo firmách dvihla z 99-tisíc na viac ako 746-tisíc eur. Prípadom sa zaoberá už aj polícia. Teta Anka sa dostala do pozornosti po tom, čo vyplávalo na povrch, že zmluvy a dodatky v objeme medzi štátnou zdravotnou poisťovňou a jej siedmimi firmami v objeme 14 miliónov eur podpisoval jej vlastný synovec, dnes už exšéf VšZP Marcel Forai.

 

Práve jeho príchodom do vedenia poisťovne sporné firmy tety Anky, ktoré majú zmluvy s VšZP, zázračne prosperovali. Pozreli sme sa na to, ako sa vyvíjala hotovosť a peniaze na účtoch po Foraiovom nástupe do funkcie generálneho riaditeľa. Vychádzali sme zo súvah firiem zverejnených na stránke Finstat.sk. Jedna z nich nemala zverejnenú súvahu za minulý rok, preto sme ju nerátali.

Otvoriť galériu
Ankine firmy.
Zdroj: anc
Pri ostatných šiestich mali na konci roka 2012 tesne po Foraiovom nástupe na účtoch a v hotovosti k dispozícii 99 692 eur. O dva roky neskôr sa táto suma vyšplhala až na 746 224 eur. "Sedemnásobne vyšší objem peňazí na účtoch za dva roky ukazuje jednu z dvoch vecí. Buď tieto firmy začali mať okamžite fantastické zisky, alebo začali robiť biznis tak vo veľkom, že potrebovali pôžičky od majiteľov, aby vôbec stihli financovať prudko expandujúci biznis. V každom prípade je to príznak bonanzy, ktorá pre firmy tety Anky nastala, keď sa synovec Marcel stal šéfom poisťovne,“ povedal poslanec a podpredseda Siete Miroslav Beblavý, ktorý na kauzu upozornil.

Forai sa bránil tým, že firmy tety nijakým spôsobom nezvýhodňoval a na Beblavého podal trestné oznámenie za ohováranie. Zmluvy VšZP má preveriť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. To však môže byť problém, pretože manžel šéfky úradu Moniky Pažinkovej podnikal do apríla so synom tety Anky. Preto sa do kontroly pustia aj kontrolóri NKÚ. Najnovšie sa o to začala zaujímať aj Národná kriminálna agentúra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?