Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2015 19:40 | Správy | Domáce správy

Nečakané rozhodnutie v prípade škandálu šéfa VšzP: Forai odstúpil z funkcie!

Generálny riaditeľ štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai odstupuje z funkcie. 

Oznámil to v utorok večer na spoločnom brífingu s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom. Urobil tak po zverejnení informácií o zmluvách medzi štátnou poisťovňou a spoločnosťami jeho blízkej príbuznej. Minister Čislák abdikáciu šéfa najväčšej poisťovne na trhu prijal. Avizoval však, že pokiaľ sa prešetrovaním preukáže, že spomínané zmluvy boli v poriadku, Foraia vymenuje naspäť do funkcie. Zmluvy má teraz preveriť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

 

"Keďže sa v posledných dňoch objavili nepodložené útoky na moju osobu v súvislosti s podpísanými zmluvami VšZP a v záujme ich objektívneho preverenia som dnes požiadal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby skontroloval všetky zmluvy, ktoré podpísala VšZP s firmami, v ktorých pôsobila pani Sučková od roku 2004, kedy bola podpísaná prvá zmluva. Zároveň som požiadal ministra zdravotníctva o uvoľnenie z funkcie," povedal Forai na tlačovej konferencii v parlamente.

Minister Čislák abdikáciu šéfa najväčšej poisťovne na trhu prijal. "Prijímam abdikáciu pána Foraia, od zajtrajšieho dátumu (23.9.) ho odvolám z funkcie generálneho riaditeľa, ako aj predsedu predstavenstva VšZP," reagoval minister, ktorý Foraiovo gesto ocenil. Poisťovňu budú podľa jeho slov viesť zvyšní dvaja členovia predstavenstva. Čislák zároveň avizoval, že pokiaľ sa prešetrovaním preukáže, že spomínané zmluvy boli v poriadku, Foraia vymenuje naspäť do funkcie. "Počkám si na výsledky šetrenia, či zmluvy boli štandardné, či teda boli v súlade so zákonom. Ak zákon dodržaný bol, Marcela Foraia znova vymenujem do funkcie generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva VšZP," vyhlásil.

 

Celý škandál spustilo upozornenie poslanca a podpredsedu Siete na zmluvy v hodnote 14 miliónov eur, ktoré mala najväčšia poisťovňa počas jeho pôsobenia uzavrieť s jeho tetou Annou Sučkovou.

Ide o 69 zmlúv, ktoré VšzP uzavrela so šiestimi spoločnosťami, prvé sú z roku 2012. "Spája ich jedna vec. V týchto spoločnostiach je konateľom, spoločníkom alebo oboje M. Foraiovi blízka a pravdepodobne nastrčená osoba, 77-ročná príbuzná Anna Sučková, rodená Foraiová," povedal Beblavý. Zdá sa mu, že dôchodkyňa predstiera aktívne podnikanie v zdravotníctve pre potreby šéfa VšZP. Podľa neho je zrejmé, že zmluvy nie sú štandardné ani v podmienkach, ani spôsobe uzatvárania.

Forai bol na čele štátnej poisťovne od apríla 2012. Predtým pôsobil ako šéf jej košickej pobočky. Okrem toho pôsobil aj na poste šéfa krajskej pobočky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, pracoval tiež v štátnej Spoločnej zdravotnej poisťovni.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!