Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.09.2015 12:00 | Správy | Domáce správy
Exkluzívne

Nový Čas našiel Reného, obeť beštií Molnára a Masára: Drsný odkaz vrahom, ktorí mu zničili život!

Doživotné utrpenie. Keď si v roku 1990 Ján Molnár (73) a Ľubor Masár (56) vyhliadli na rakúskom parkovisku holandských mladomanželov, začal sa písať tragický príbeh.

Gabrielle († 27) bezcitne zavraždili, René ledva prežil. Páchatelia dostali doživotie a minulý týždeň poskytli pre Nový Čas rozhovor o tom, prečo by sa mali dostať po 25 rokoch na slobodu. Ich vyjadrenia sa dostali k Renému, ktorého sme objavili v Holandsku. Čo odkazuje vrahom muž, ktorého pripravili o všetko? V depresii, čiastočne ochrnutý a s neustálymi myšlienkami na smrť. Tak žije René Widdershoven v mestečku na juhu Holandska, kde ho našiel reportér Nového Času v spolupráci s miestnym denníkom Limburgs Dagblad.

 

O tom, či prehovorí, dlho premýšľal. „Čo by som mal povedať?“ opýtal sa apaticky na úvod. „Cítim sa teraz dobre. Už dva týždne som neplakal. Možno za to môžu nové lieky od doktora,“ zamyslel sa. Za jeho očami sa skrýva príbeh neuveriteľnej tragédie. Aj keď od vraždy jeho manželky a pokusu o vraždu Reného ubehlo 25 rokov, má stále pred očami hrôzu toho osudného letného dňa.

Výčitky

Molnár si v 80. rokoch odpykával trest za vraždu ženy, Masár za krádeže. Obaja sa dostali na slobodu vďaka Havlovej amnestii. Už po pár týždňoch spáchali najhorší čin. Na rakúskom odpočívadle v karavane holandskí mladomanželia práve umývali riad. Boli na ceste na dovolenku, keď im Molnár zaklopal na dvere. „Často na to myslím. Molnár nás vtedy poprosil o pomoc. Bol som rád, že nás vyrušil, pretože som nerád utieral riad,“ povedal René.

Otvoriť galériu
To, čo sa udialo nasledujúce hodiny, pripomína horor. Gabrielle si čakanie na Reného krátila skúšaním videokamery. Na videu bolo počuť, ako sa sama seba pýta, kde je jej láska tak dlho. V tom čase bojoval o život len o pár metrov ďalej. Molnár a Masár mu v ich dodávke do hlavy zaťali sekerou a kladivom. Jeho telo sa potom pokúšali podpáliť a zahrabať. Molnár neskôr zaškrtil Gabrielle a skryl ju do sena pri diaľnici.

René napriek ťažkým zraneniam prežil a vypovedal ako svedok. „Doktori povedali, že nebudem môcť hýbať rukou, nebudem hovoriť a budem mať depresie. Bol som v kóme a spočiatku som vedel vydávať iba zvuky,“ opísal. Aká je realita po 25 rokoch? Až na stratu reči lekári „trafili“. Síce dokáže rozprávať, ale s ťažkosťami a k problémom sa pridali aj epileptické záchvaty a myšlienky na samovraždu.

Osudová láska

René a Gabrielle plánovali rodinu. „Je tu stále so mnou,“ ukazuje René svoj byt. Akoby v ňom zastal čas. Až na posteľ sa v ňom za štvrťstoročie nič nezmenilo. Dominuje jej veľká fotka Reného a Gabrielle. Jej fotky sú aj na iných miestach. Nechýba urna s popolom. „Zložil som ju, iba keď som mal priateľku, ale posledných 10 rokov som nemal žiadnu. Uvedomil som si, aká bola Gabrielle jedinečná. Myslel som si, že také budú aj iné ženy, ale mýlil som sa,“ povedal roztrasene. „Často myslím na to, keď raz zomriem. Bude to dobré. Budem s Gabrielle,“ šokoval.

Otvoriť galériu
Odkaz vrahom

René poskytol pre Nový Čas a holandský Limburgs Dagblad vôbec prvý rozhovor o dni, ktorý mu fatálne zmenil život, v čase, keď Ján Molnár a Ľubor Masár čoskoro požiadajú o podmienečné prepustenie. Ako vôbec prví doživotne odsúdení väzni budú mať šancu dostať sa na slobodu. Čo by chcel odkázať ľuďom, ktorí mu zničili život? „Chcem im povedať: Vy ste mi zničili život. Ja som tiež väzeň, nie na 25 rokov, ale na celý život. Cítim, že ja vlastne už nežijem,“ uzavrel René.

Otvoriť galériu

Beštiálny čin. Tak opisuje holandský novinár Jos van den Camp (51) udalosti z augusta 1990, keď dvaja vrahovia zaútočili na jeho spoluobčanov. Prípad šokoval stredoeurópsky región vrátane Holandska. Zahraniční novinári sledovali súdny proces s vrahmi v Bratislave. Medzi nimi nechýbal Jos.

Ako si po rokoch spomínate na tento prípad?

Je to záležitosť, ktorá zostane navždy so mnou. Dvoch nevinných ľudí na prázdninách okradli, zbili, jedného zavraždili, druhého takmer tiež. Teraz už vieme, že dať amnestiu 50  000 ľuďom vrátane Molnára a Masára bolo naivné. Pamätám si, že Slovensko sa za tento čin hanbilo. Krajina práve zažila Nežnú revolúciu a snažila sa byť demokratická. Prokurátor chcel urobiť všetko pre dobré meno krajiny a sám sa za to hanbil. Bol to beštiálny čin, ktorý sa nedá opísať slovami.

Otvoriť galériu
Aká bola atmosféra na súde v Bratislave?

Súdna sieň bola tmavá a sivá. Mladý sudca a prokurátor sa snažili budiť dojem, že to všetko myslia vážne. Masár a  Molnár sa vzájomne začali obviňovať.

Ako reagujú Holanďania na možnosť prepustenia vrahov?

Zatiaľ nijako, lebo prvý článok o nich vyjde práve cez víkend. Myslím si, že znova sa
im vrátia spomienky na vraždu. V Holandsku navyše platí, že keď niekto dostane doživotie, tak vo väzení bude do konca svojho života. Myslím si preto, že to ľudí nahnevá.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz