Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.08.2015 10:32 | PR články

Najsmutnejší príbeh lásky ti prináša slovensko-vedecká verzia Williama Shakespearea

Doc. RNDr. Andrej Ferko, CSc., z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, v detstve sníval o tom, že sa z neho jedného dňa stane spisovateľ.  

Rôzne okolnosti nakoniec viedli k tomu, že vyštudoval matematiku, ale ako sám hovorí: „Matematické vzdelanie je pre človeka šťastím. Naučíte sa myslieť múdro a krásne.“

Sympatického vedca zaujíma zaujímavosť. „Skúmame virtuálnu realitu a najznámejšie dopady sa označujú oi. Facebook, Disney či Google. My z Univerzity Komenského sme na sieť zavesili prvé slovenské virtuálne múzeum a európsky projekt VHCE a pre múdre deti sme napísali knihu Ako vyhrať vedeckú súťaž,“ prezrádza slovensko-vedecká verzia Williama Shakespearea pokúšajúca sa lepšie porozumieť špeciálnym trianguláciám, ktoré zrýchľujú napr. počítačové hry.

Otvoriť galériu
doc. RNDr. Andrej Ferko, CSc.
Zdroj: www.kzur.ff.ukf.sk

Jeho vášeň pre písanie však nezostala nenaplnená. Je autorom románu „Najsmutnejší príbeh lásky“, ktorý získal hneď dve literárne ceny. Viac už prezrádza samotný autor: „Ide o pokus napísať tragédiu ako interpoláciu vtipov. Interpolácia je matematická metóda, ktorú každý pozná, keď spája čiarou body na papieri alebo hviezdy na oblohe. Keď ale interpolácii matematicky rozumieme, dajú sa s ňou robiť zázraky.“

Dnes mám rande s tvojím mestom

V centre záujmu doc. RNDr. Jána Bučeka, CSc., z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, sú predovšetkým mestá, ich spravovanie, financovanie ich „prevádzky", ako aj to, aby sa veci v mestách diali podľa potrieb občanov a mali možnosť ovplyvňovať život vo svojich sídlach.

Otvoriť galériu
doc. RNDr. Ján Buček, CSc.
Zdroj: humannageografia.sk

Snažím sa pochopiť a vysvetliť čo sa v mestách deje, prečo to tak je, aj s pridaním určitého hodnotiaceho postoja či sa dejú dobré veci, alebo či sa niečo nedarí, prípadne čo by tam bolo treba zlepšiť. Pracujem v oblasti na prieniku spoločenských a prírodných vied. Moje výskumy smerujú skôr k odhaľovaniu trendov vývoja v spoločnosti, snahe objavovať nové možnosti zlepšovania kvality života a kvality spravovania vecí verejných,“ hovorí sympatický vedec, ktorý je už druhé obdobie predsedom jednej z komisií Medzinárodnej geografickej Únie.

Hlasuj aj ty za najcoolerskejšieho vynálezcu v hre a svojimi hlasmi rozhodni o tom, ktorí vedci sa stanú historicky prvými členmi KLUBU AKČNÝCH HRDINOV. Hlasovanie je bezplatné a neobmedzené, trvá do 20. 10. 2015 a zúčastniť sa ho môže každý, koho vek neprekročil 30 rokov. Za tvoju pomoc môžeš získať COOL CENY! Viac informácií nájdeš na www.dikymoc.sk v sekcii TECHNOLÓGIE. 

Anketu s názvom „KLUB AKČNÝCH HRDINOV – hľadá sa najcoolerskejší vynálezca v hre“ ti prináša edukačno-mentorský portál www.dikymoc.sk v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR ako priamo riadenou organizáciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Klub akčných hrdinov

Otvoriť galériu
.
Zdroj: PR článok

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!