Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Vyšetrovanie tragickej nehody v Slovenskom raji: Môžu za pád vrtuľníka neoznačné drôty?!

Smútok v rodinách i u kolegov! V piatok podvečer sa zrútil záchranársky vrtuľník do rokliny pri Prielome Hornádu. 

Posádka išla pomôcť chlapcovi (10) z Nemecka, ktorý si pri túre zlomil nohu. Rotor helikoptéry sa mal zachytiť o elektrické drôty a stroj sa stal neovládateľným. Spadol z vyše 100 metrov do rokliny. Nikto zo 4-člennej posádky neprežil. Ostali iba otázky, prečo sa tragédia stala. Ako mohlo dôjsť ku kolízii s elektrickým vedením?

Otvoriť galériu
Pri tragédii zahynuli lekár Marek Rigda († 45), pilot Ľubomír Majerčák († 44), letecký záchranár Martin Svitana († 34) a náčelník Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji Dušan Leskov­janský († 37). Posádku tvorili skúsení odborníci, ktorí zachránili desiatky životov. „Pilot vrtuľníka za svoju kariéru nalietal vyše 1 800 letových hodín. Záchranár pracoval v spoločnosti 17 rokov a lekár leteckých záchranárov lietal vo firme 13 rokov,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE Zuzana Turočeková. Nováčikom nebol ani Dušan Leskov­janský, ktorý bol profesionálnym záchranárom od roku 2006. Len pár hodín pred tragickým pádom zachraňoval v Slovenskom raji turistu so zlomenou nohou...

Otvoriť galériu

Kolegovia i vyšetrovatelia si kladú základnú otázku - ako došlo k nehode? Zdá sa, že príčinou mohli byť elektrické drôty, do ktorých sa zachytil rotor vrtuľníka. „Časť káblov sa nachádzala aj na rotore vrtuľníka,“ uviedol riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. Aj keď bol pilot Majerčák skúsený, nemusel si všimnúť, že je v blízkosti káblov, pretože sa už sústredil na záchranu chlapca, ktorý čakal na pomoc. „Nerozumiem tomu. Ľubo bol veľmi skúsený pilot, extrémne opatrný. O tých drôtoch nad Kláštoriskom sme predsa všetci vedeli,“ povedal jeho kamarát pilot.

 

Faktom je, že na vedení chýbali výstražné prvky, aké sa dávajú v blízkosti letísk, ale aj nad vodnými plochami či pri diaľniciach. Všimnúť si drôty v neprehľadnom teréne Slovenského raja môže byť ťažké, najmä ak by pilota napríklad oslepilo slnko. „Na elektrických kábloch sa nenachádzali výstražné prvky, napríklad kontrastné balóniky,“ povedal riaditeľ horskej služby Janiga. Ďalší horský záchranár, ktorý chcel zostať v anonymite hovorí, že o označenie káblov letci už niekoľkokrát žiadali! „Značenie pribudne, až keď sa niečo stane... Ako teraz. Pritom už roky o to žiadame,“ uviedol záchranár. S otázkou, či registrujú požiadavku na označenie osudných káblov, sme sa obrátili na Východoslovenskú distribučnú, ktorá má vedenia na starosti.

Otvoriť galériu

„Letecké markery sa inštalujú všade, kde to prikazuje legislatíva, predovšetkým v oblasti leteckých koridorov... V prípade požiadaviek zo strany záchranných zložiek na zvýšenie bezpečnosti elektrických vedení je spoločnosť VSD vždy otvorená komunikácii s cieľom nájsť riešenia aj nad rámec legislatívy," uviedla hovorkyňa spoločnosti Andrea Danihelová. „Vyšetrovatelia pracujú na zisťovaní príčin leteckej nehody,“ uviedol riaditeľ odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík. Nemeckého chlapca so zlomenou nohou, po ktorého leteckí záchranári pôvodne leteli, sa po tragédii ujala iná skupina záchranárov a transportovali ho do popradskej nemocnice.

Otvoriť galériu
Miesto tragédie a jej okolie.
Zdroj: autor, ATE, HZS, iglu
 

Havárie pri záchrane

17. 7. 2015 - V piatok vyhasli v Slovenskom raji životy štyroch záchranárov, keď leteli na pomoc k zranenému desaťročnému chlapcovi z Nemecka.

 

Otvoriť galériu
Letecký záchranár Martin Svitana (†34)
Zdroj: autor, ATE, HZS, iglu

Otvoriť galériu
Lekár Marek Rigda (†45)
Zdroj: autor, ATE, HZS, iglu

Otvoriť galériu
Pilot Ľubomír Majerčák (†44)
Zdroj: Tivi.sk, youtube

Otvoriť galériu
Náčelník HZS Dušan Leskovjanský (†37)
Zdroj: autor, ATE, HZS, iglu

3. 1. 2006 - Do stromov pri Janovej Lehote (okres Žiar nad Hronom) narazil záchranársky vrtulník. Nehoda si vyžiadala tri obete. Vrtulník išiel na pomoc siedmim Čechom zasypaným pod lavínou v Západných Tatrách.

1. 1. 1998 - V Bratislave pri havárii vrtuľníka leteckých záchranárov zahynuli štyria dospelí a dieťatko. Záchranári prevážali z Dolného Kubína dvojdňové dievčatko so srdcovou chybou do nemocnice.

25. 6. 1979 - V Mlynickej doline v Tatrách havaroval vrtulník MI-8. Zahynulo 7 členov posádky. Ladislav Janiga ako jediný z horských záchranárov a takisto aj pilot tragédiu prežili.

Otvoriť galériu
Havária v Mlynickej doline v roku 1979.
Zdroj: autor, ATE, HZS, iglu
 

20. 10. 1977 - Manželka komunistického prezidenta Gustáva Husáka zahynula pri páde vrtulníka Mi-8, s ktorým pilot pristával v Bratislave. Pri páde zahynuli všetci
vrátane Viery Husákovej--Millerovej († 54).

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Emotívny príbeh Jakuba Voráčka: Prehovoril o ťažkej chorobe blízkeho človeka z rodiny
Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf.
Pretras v škótskej politike: Premiér KONČÍ! Vzdal sa aj... Čo sa tam deje?
Vodička v obci Sap nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia.
Foto
Vážna nehoda v obci: Vodička mala spraviť veľkú chybu, motorkár si to poriadne odniesol
Regulované parkovanie so systémom PAAS v Bratislave
Bratislava zmení čas regulácie parkovania pre jednu zónu: Ako to bude fungovať po novom?
Policajti zaisťovali v byte i bytovke stopy
Desivý posun smrteľného incidentu v Rohožníku: Polícia obvinila matku zranených detí
Ilustračné foto
Desivé varovanie vedcov: Na toto zviera o niekoľko rokov môžeme ZABUDNÚŤ! Hrozí mu vyhynutie
Nepochopiteľné správanie sa vodiča.
Váš Tip
Ohavnejšie parkovanie ste nevideli! Naštvaní Slováci si podali vodiča: Mali by ho zbaviť svojprávnosti
Foto
Sagana čaká premiéra v novom tíme: Prečo podporí práve túto stajňu?
Emily brutálne napadol jej bývalý priateľ.
Foto
Emily sa zobudila s vážnymi poraneniami: Oznámili jej 4 hrozivé slová! Prosila o smrť, bolestivé detaily
ilustračné foto
Krviprelievanie pred barom v Dubnici nad Váhom: Za tri bodnutia 10 rokov basy?!
Karel Gott bol pre Ivetu Bartošovú vzorom už od detstva.
Foto
Od tragického úmrtia Ivety Bartošovej († 48) prešlo 10 rokov: Telefonát s Gottom krátko pred skonom!
Mariánske námestie v Žiline.
Mestskí policajti v Žiline vybrali skoro 260.000 eur na pokutách: Najčastejší prehrešok!