Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2015 04:01 | Správy | Zahraničné správy
Video

Slobodník na návšteve v Helsinkách: Zúčastnil sa osláv 40. výročia prijatia Helsinského záverečného aktu

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa v sobotu zúčastnil na oslavách 40. výročia prijatia Helsinského záverečného aktu.

Ten sa stal zakladajúcim dokumentom Konferencie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (KBSE). V historickom kongresovom centre Finlandia Hall, kde bol Helsinský záverečný akt v auguste roku 1975 podpísaný, sa zišli predstavitelia 57 účastníckych štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá je jej priamym pokračovateľom KBSE. Pripomenuli si 40-ročnú históriu dialógu „od Vancouveru po Vladivostok”, „ducha Helsínk“, základné princípy, na ktorých je európska bezpečnostná architektúra vybudovaná, ale v rámci následného neformálneho rokovania sa usilovali vytýčiť aj smerovanie organizácie na nasledujúce obdobie.

Udržanie mieru a bezpečnosti v Európe ostáva spoločnou úlohou: vyzvali na diplomatické riešenie krízy na Ukrajine a dodržiavanie Minských dohôd oboma stranami konfliktu, zdôraznili potrebu venovať pozornosť aj riešeniam zmrazených konfliktov na území OBSE. Vzájomná spolupráca a dialóg sú podstatou a silou organizácie, ak sa uplatňujú v dobrej viere. Je potrebné obnoviť dôveru medzi účastníckymi štátmi na zásadách a hodnotách Helsinského záverečného aktu a predísť opätovnému rozdeleniu kontinentu. V tejto súvislosti viaceré delegácie vyslovili poľutovanie nad rozhodnutím Ruskej federácie nezúčastniť sa na podujatí na politickej úrovni.

Štátny tajomník I. Slobodník vo vystúpení zdôraznil potrebu konsolidácie úsilia účastníckych štátov pre posilnenie vzájomnej spolupráce, pričom upozornil na nerovnomerné rozdelenie politickej vôle pre hľadanie riešenia ukrajinského konfliktu rokovaním. „Osobitná monitorovacia misia OBSE, ktorá musí potvrdiť svoju opodstatnenosť práve pri riešení krízy na Ukrajine, si zaslúži väčšiu pozornosť politikov v hlavných mestách, vôľu dohodnúť sa a dostatočné zdroje,“ povedal. Ocenil pôsobenie OBSE na Ukrajine a podporil posilnenie jej mandátu smerom k operácii na udržanie mieru. Vyzval na posilnenie spolupráce OBSE a ďalších medzinárodných organizácií ako Rada Európy, EÚ, respektíve OSN pri hľadaní riešenia konfliktu na Ukrajine. TASR informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Aktualizované
Koaličná rada sa zhodla: Pokračovať musia v tempe, ktoré nastavil premiér
Foto
Problémy Slovákov po zápase s Lotyšskom: TOTO ukázali vyšetrenia!
Magdino zápästie zdobí meno jej dcérky.
FotoVáš Tip
Šebestová má po desivej nehode opäť úsmev na perách: Niekto ju potešil veľkou kyticou! FOTKA hovorí za všetko
Juraj Šeliga zverejnil na sociálnej sieti video, na ktorom sa mal podpredseda parlamentu Andrej Danko dostať do konfliktu s neznámym mužom na benzínovej pumpe. 
Šeliga zverejnil VIDEO z Dankovho konfliktu: Šéf SNS mal mužovi na pumpe vyraziť nákup z rúk
Krúpy mali priemer až 2 centimetre. 
Foto
Českým mestom sa prehnala supercela: Rýchlo sa zotmelo a... Pozrite sa na tú spúšť
Orbán burcuje: Treba obsadiť Brusel! Zarážajúce, aké slová padli
Iránske úrady identifikovali všetky obete nedeľňajšej havárie vrtuľníka, pri ktorej zahynul aj iránsky prezident Ebráhím Raísí.
Foto
Pri páde vrtuľníka zomrel iránsky prezident († 63): Zvláštne, čo sa zistilo!
Foto
Žena pre boľavý zub obvolala viac ako 100 ambulancií: Hrozné, ako to skončilo! Uf, trúfli by ste si?
Prezidentka sa stretla s Kaliňákom, informoval ju o zdravotnom stave premiéra
Prezidentka sa stretla s Kaliňákom: Ponúkla návštevu premiéra, toto zaznelo
Záľuba: Celeste sa venuje 
študovaniu dejín.
Foto
FOTO Celeste Buckhingham sa splnil sen! Na jednom pódiu s legendárnym umelcom
Český premiér Petr Fiala.
V Česku rastie nespokojnosť: Neplní vláda dohodu?! Aha, čo hrozí
Torrential rain causing flood.
Pre TIETO okresy Slovenska platia výstrahy! Počasie bude nebezpečné