Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.07.2015 09:59 | Správy | Domáce správy
Video

Daniela je na čakacej listine na transplantáciu: Vydávať sa budem už s novým srdcom!

Zdravotné komplikácie ju dostali opäť na lôžko! Nový Čas pred rokom informoval o Daniele Vargovej (31) z Handlovej, ktorá od roku 2010 žije v Anglicku.

Lekári jej zistili dedičné srdcové ochorenie. Po záchvatoch a dvojtýždňovej kóme jej nedávali veľké šance na prežitie. Daniela sa vzoprela a dodnes žije vďaka prístroju poháňajúcom jej nefunkčné srdce. Prístroj si neustále nosí so sebou v taške. Pred mesiacom ju do nemocnice dostali ďalšie problémy, preto ju lekári zaradili na urgentnú čakaciu listinu na transplantácie. Daniela verí, že sa každým dňom dočká vytúženého nového srdca. 

Otvoriť galériu

Už druhý rok nosí Daniela so sebou tašku so špeciálnym prístrojom, ktorý podporuje činnosť ľavej komory jej srdca. Zariadenie sa musí nabíjať každých šesť hodín a rodená Slovenka by bez neho neprežila. Rovnaké problémy sa jej sestre stali osudnými. Daniela dokázala prekonať kómu a britskí lekári ju zachránili v hodine dvanástej. Teraz sa však objavili nové problémy, ktoré ju dostali do nemocnice. „Prístroj podporuje ľavú komoru, ale ja som mala poškodenú aj pravú. Nebolo to až také zlé, dalo sa s tým žiť vďaka tabletkám. Keď som bola na Slovensku za rodičmi, začala som byť zrazu viac unavená a opúchať. Išli sme do kardiocentra v Bratislave, kde mi potvrdili obavy zo zhoršenia stavu pravej komory,“ vysvetlila Daniela.

Po návrate na Britské ostrovy skončila v nemocnici v mestečku Harefield, 60 kilometrov od Londýna. „Po všemožných vyšetreniach dospeli k záveru, že bude pre mňa lepšie, ak tam zostanem. Zistili, že mám trhlinu priamo v chlopni. Dostala som špeciálnu infúziu, na ktorú som tu už mesiac napojená. Takže spoločne s prístrojom v taške ma drží pri živote,“ povedala Handlovčanka.

 

Čakanie na darcu

V nemocnici sa momentálne nachádza až desať ľudí, ktorí sa spoločne s Danielou ocitli na urgentnej čakacej listine na transplantáciu srdca. Niektorí z pacientov čakajú na nový životne dôležitý orgán iba deň, niektorí však aj mesiace. „Nazývame to hra na čakanie. Nedá sa to predpovedať ani naplánovať dopredu. Mám však najviac rozšírenú krvnú skupinu v Británii. Lekári veria, že vďaka mojej výške, váhe a krvnej skupine sa darca nájde čo najskôr,“ nádeja sa Daniela.

Otvoriť galériu

Keď bola tento rok hospitalizovaná v Bratislave, stretla sa s množstvom pacientov, ktorí už mali nové srdce. Daniela verí, že k nim čoskoro pribudne. Síce prvé výročie oslávi so snúbencom Feliksom v nemocnici, svadbu by rada absolvovala už s novým srdcom. „Nie je to jednoduché, ale kým ostanete dobre naladený, všetko sa dá. Už mám plány, čo budem robiť po zotavení. Teším sa zas na plnohodnotný život. Držte mi, prosím, palce, aby to prišlo čím skôr,“ uzavrela s odkazom pre Slovákov.

Dilatačná kardiomyopatia

  • Ide o dedičné ochorenie, ktoré sa vyskytuje v menej frekventovanej miere. Choroba zasahuje hlavne srdcový sval a ľavú komoru srdca. Príznakmi sú kašeľ, dýchacie problémy a zlyhávanie srdca. Jediným možným riešením je transplantácia srdca.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli