Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2015 05:50 | Správy | Politika
Video

Prvej krajine eurozóny hrozí bankrot: Koľko zaplatia Slováci za odchod Grécka?!

Zatvorené banky, limit na výber z bankomatov 60 eur, neistota, dlhé rady v obchodoch na základné potraviny, to je súčasné Grécko.

Dnes vyprší čas na splatenie 1,6 miliardy eur veriteľom. Práve toľko ručí Slovensko za Grékov v dočasnom eurovale a 1,5 miliardy sme dali na Grékov do Európskej centrálnej banky. Tá svojím rozhodnutím, že núdzové financovanie nepredĺži, Grécko tlačí do riešenia. Bankrot alebo odchod z eurozóny. A platiť budú aj Slováci. Dnes by sa mala Európa dozvedieť, ako dopadne spor medzi veriteľmi a Gréckom. Ak Grécko neprijme reformy, ktoré navrhujú veritelia, tak nedostane finančnú pomoc 7,2 miliardy eur. A tiež má dnes Medzinárodnému Menovému Fondu zaplatiť 1,6 miliardy.

Otvoriť galériu

 

Očakávalo by sa, že Grécko sa bude snažiť s nimi dohodnúť, ale nestalo sa tak. Premiér Alexisis Tsipras prekvapujúco vyhlásil na budúcu nedeľu referendum. V ňom by mali hlasovať o reformách, o zvýšení jednotnej DPH z 13% na 23 %, na základné potraviny by však DPH zostala. Na lieky, knihy i kultúru by bola super znížená DPH 6 %. Gréci v plebiscite povedia, či súhlasia s reformami, ktoré im navrhli medzinárodní veritelia (Medzinárodný menový fond, Európska centrálna banka a Európska komisia). Teda tí, ktorým by malo Grécko zaplatiť časť svojich dlhov. Európski lídri vyhlásenie referenda kritizujú.

Ak Gréci nezaplatia, hrozí im bankrot a odchod z eurozóny, čiže Grexit. Opasky si však uťahovať nechcú! Len za sobotu si občania vybrali 600 miliónov eur z bánk. Bez reforiem, ktorými by Gréci splácali celkové dlhy 275 miliárd eur, môže krajina prísť o euro, ktoré už teraz výrazne oslabuje. Po návrate k drachme by však Gréci prišli o úspory a štát by zažil hospodársky šok. Po Grexite by zas Slovensko a ďalšie štáty prišli o pohľadávky voči Grécku. Slovensko ručí Grécku sumou 1,6 miliardy eur cez dočasný euroval a 1,5 miliardy cez Európsku centrálnu banku.

  • 3,1 mld. € dlží Grécko slovenským daňovým poplatníkom
  • 1,8 mld. € sú pre porovnanie výdavky SR na vzdelávanie
  • 1,2 mld. € zaplatí SR na ivalidných dôchodkoch a pomoci pre zdravotne postihnutých

Čo žiadajú veritelia od Grécka

  • zníženie výdavkov a príplatkov na dôchodky
  • zvýšenie DPH z 13 % na 23 %
  • privatizáciu štátnych podnikov (napr. prístav Pireus)
  • zachovanie reforiem trhu práce

Rady pre dovolenkárov

Hoci grécka vláda tvrdí, že výber z bánk a bankomatov pre zahraničných turistov nebude obmedzený, náš rezort zahraničia upozorňuje na možné riziká. „Slovenským občanom cestujúcim do Grécka odporúčame mať so sebou dostatočnú hotovosť na celý čas pobytu. Používanie debetných a kreditných kariet môže byť nedostupné alebo obmedzené. Nič z toho, čo sa momentálne deje v Grécku, by nemalo priamo zasiahnuť dovolenkárov okrem príležitostného diskomfortu,“ doplnil hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Aj Slovensko ručí za Grécko

Martin Vlachynský, Iness: „Takmer nikdy sa nestáva, aby krajina zbankrotovala na 100 %, vždy sa snaží dohodnúť na reštrukturalizácii. My sme reálne do Grécka žiadne peniaze neposielali, to, čo sme dali cez euroval, sú garancie. Grécko si požičalo od eurovalu a my za to ručíme. Ak to Grécko eurovalu nevráti, tak to eurovalu vráti Slovensko.

Hlasoval za euroval

Ivan Mikloš, exminister financií:

Otvoriť galériu
Ivan Mikloš.
Zdroj: anc, reuters
„Tsipras vyhral parlamentné voľby, ale nerobí reformy. Gréci si musia vybrať, buď budú robiť reformy a prestanú žiť na úkor iných krajín, alebo by mali odísť. Malo by to negatívne dôsledky aj pre nás, o časť týchto peňazí by sme prišli, ustupovaním Grécku tak či tak o tie peniaze prídeme. Bude to precedens pre iné krajiny, populistické hnutia, že netreba robiť reformy, že eurozóna to zatiahne.“

Hlasoval proti eurovalu

Richard Súlík, europoslanec:

Otvoriť galériu
Richard Sulík.
Zdroj: anc, reuters
„Dnes dostáva eurozóna účet za päť rokov zbabelosti. Piatich rokov toho, že sa eurozóna snaží udržať Grécko v eurozóne, kam jednoducho táto krajina nepatrí. A ak je situácia teraz iná, tak je iná v tom, že dnes vystúpenie Grécka z eurozóny bude tri- až štyrikrát drahšie.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman holds in her hands small basil plant with the earth during gardening day
Váš Tip
V kláštore na Zamagurí pestujú unikát: Čo s tým má kniha z stará 300 rokov?
Pád vetroňa v Martine vyšetruje polícia: Príslušníci začali trestné stíhanie
Ľudia v Bratislave sa tešia teplému a slnečnému počasiu.
Zo slnka sa dlho netešte: Stačí pár hodín a počasie sa dramaticky zmení!
Na snímke sanitka a záchranárske autá sú na mieste nehody vetroňa
Pri nehode vetroňa v Martine zahynul skúsený pilot († 62): Strašné, čo sa stalo po páde
Mimoriadna situácia v Partizánskom.
Foto
Stačilo 15 minút, aby ich vytopilo: Kvôli prietrži mračien vyhlásili v časti Partizánskeho mimoriadnu situáciu
Herečka a speváčka žije dlhodobo v Prahe
Foto
DETAILY z nakrúcania seriálu Iveta: DYM na scéne, všetci sa začali DUSIŤ! Preboha, čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Ukrajinci si kľaknú len pri modlitbe, nikdy nie pred okupantmi! Rusko útočilo aj počas pravoslávnej Veľkej noci
Speváčka Britney Spears
Strach o Britney Spears: Najprv psychické zrútenie v hoteli a potom... Čo má znamenať to video?!
(ilustr. foto)
Slovensko minulo na výskum v Tichom oceáne milióny eur: Kedy je naplánovaná najbližšia expedícia?
Foto
Vlado Weiss ml. išiel s pravdou von: Končí?!
(ilustr. foto)
Už je to 30 rokov odkedy vzniklo toto veľkolepé dielo: Podmorský tunel má päťdesiat kilometrov
Jedna z najväčších rockových hviezd si želá dosiahnuť jednu vec: Po čom túži legendárny Ozzy Osbourne?