Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2015 14:07 | Správy | Domáce správy
Video

Slováci na popredných miestach v Európe: Čo nás tam dostalo tentoraz?

Slováci na popredných miestach v Európe: Čo nás tam dostalo tentoraz?
Zvieratá nestačia, v konečnej fáze vždy prídu na rad aj ľudia.

Slovensko sa v počte pacientov zapojených do klinických štúdií umiestňuje na popredných miestach v Európe. Ročne ide asi o 5000 Slovákov, čo nás zaraďuje na šieste miesto.

Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP), ktorá združuje asi 30 spoločností na Slovensku, odhaduje, že ročne môže ísť až o 9000 Slovákov. "Neexistujú presné štatistiky," informovala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Hana Mrázová z AIFP. Na Slovensku by sa podľa nej malo realizovať asi 500 projektov.

Klinickým skúšaním nových liekov výskumníci zisťujú, či je liek bezpečný a ako na človeka pôsobí. Sleduje sa ním jeho prínos a riziká pri liečbe, čo považuje Mrázová za dôležité. Za pravdu jej dáva aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

 

Na Slovensku sa podľa ŠÚKL najčastejšie skúšajú lieky na cukrovku druhého typu, kardiologické a neurologické ochorenia, astmu, chronickú obštrukčnú chorobu pľúc či depresie. U detí sa podľa údajov originálnych výrobcov liekov skúša prevažne účinok vakcín, ale aj lieky na hypertenziu, astmu, kožné ochorenia či na zriedkavé ochorenia, ako sú cystická fibróza alebo skleróza multiplex. Najčastejšie tu prebiehajú štúdie s asi dvojročným trvaním.

Na výskumoch sa zúčastňujú dobrovoľne zdraví ľudia aj pacienti, na zaradenie do štúdie musia dať informovaný súhlas, u dieťaťa musí ísť o informovaný súhlas oboch rodičov. Na Slovensku možno liek začať testovať po tom, ako tento plán schváli ŠÚKL a nezávislá etická komisia.

"Liek nie je možné vyvinúť bez overovania účinkov a bezpečnosti na ľuďoch, nejde to iba zo skúšaní na zvieratách," povedala Mária Göböová, predsedníčka etickej komisie v nitrianskej fakultnej nemocnici. Úlohou etických komisií je dohliadať na to, aby neboli pacienti počas výskumu vystavení rizikám.

"Všetko sa to deje za dodržiavania prísnych národných a európskych noriem či usmernení, pacient má právo účasť na skúšaní hocikedy zrušiť, bez sankcií," podotkla. Vyšetrenia pacientov sú počas výskumov podrobné a časté, zadarmo a bez doplatkov na lieky, čo si mnohí pochvaľujú.

Klinické skúšanie liekov má štyri fázy, môže sa vykonávať v nemocniciach, na univerzitách, v obvodných a špecializovaných ambulanciách. V prvej, ktorá je platená niekoľkými stovkami eur, sa testuje znášanlivosť lieku u zdravých ľudí, druhá sa zameriava na chorých pacientov, pričom sa overuje bezpečnosť a účinnosť s cieľom stanoviť vhodnú dávku.

Následne sa liek testuje v tretej fáze na väčšom počte ľudí, aby sa zozbieralo čo najviac dôkazov o jeho bezpečnosti a účinnosti. Ďalšie skúmanie prebieha po uvedení do praxe.

Vývoj jedného lieku trvá podľa asociácie asi 13 rokov, stojí to približne 1,5 až dve miliardy amerických dolárov. Z každých 25.000 látok, ktoré začínajú v laboratóriu, sa do klinického testovania dostane zhruba 25. Úspešne zaregistrovaná bude iba jedna látka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Končí tréner Weiss st. v Slovane? TOTO má byť jeho nový angažmán
(ilustr. foto)
Viete, čo znamenajú biele škvrny na nechtoch? Zbystrite, v jednom prípade môže ísť o život!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf Kremľa Vladimir Putin
Rusko zdvihlo varovný prst pre Francúzsko: Ak vyšlete svojich vojakov na Ukrajinu, budeme na vás cieliť!
Podvod
Vietnam čelí obrovskému problému: Niekoľko ľudí bolo zatknutých pre nelegálne ovládanie účtov na Facebooku!
Korunná princezná Amalia, dedička holandského trónu.
Princezná Amalia si zabezpečuje miliónovú apanáž: Chce si z nich platiť svoje ... Má na to vôbec právo?!
Adela Vinczeová (43) moderátorka
Foto
Viktor si z Adely poriadne vystrelil: Záber z LATRÍNY a... Jej slová vás dostanú do kolien!
Izraelské jednotky ovládli palestínsku stranu priechodu Rafah.
Katar bije na poplach: Verejná výzva na urýchlenie prijatia opatrení! Na Rafah sa plánuje niečo hrozné
Hlavné mesto čaká veľké dopravné obmedzenie: Mostu SNP sa v nedeľu radšej vyhnite!
Múzeum sa nachádza v centre Liptovského Mikuláša.
Váš Tip
V múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši pripravili novú komentovanú prehliadku: Na TOTO sa môžu návštevníci tešiť!
(ilustračná foto)
USA pozastavili dodávku bômb pre Izrael: Majú strach z následkov plánovej invázie?
(ilustračné foto)
Nezastavia sa za žiadnych okolností: Rusko masívne zaútočilo na Ukrajinu pred výročím víťazstva nad fašizmom!
Kim Ki-nam bol jedným z mála severokórejských predstaviteľov, ktorí vo výkone funkcie navštívili Južnú Kóreu.
Severná Kórea je v slzách: Zomrel bývalý šéf propagandistického oddelenia Kim Ki-nam († 94)