Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2015 11:51 | Správy | Krimi | Domáce krimi
Video

Suseda utýranej Lucky († 5) prehovorila: Koľkokrát upozornila sociálku?

V kauze obžalovanej sociálnej pracovníčky, ktorá podľa obžaloby nezasiahla v prípade utýranej Lucky Luknárovej († 5), prehovorila suseda utýraného dieťaťa.

Pred prvostupňový bratislavský súd sa v pondelok už druhý raz postavila sociálna pracovníčka Mária H. (54).  Podľa obžaloby a svedkov mala na starosti spis Lucky Luknárovej († 5). Na pojednávaní vypovedali dve ďalšie bývalé zamestnankyne sociálky a jeden bývalý zamestnanec tohto úradu. Podľa prokurátora Mária H. dostatočne nepreverovala podozrenia o zanedbaní starostlivosti v domácnosti matky Anny Hrotákovej a otčima Juraja Hrotáka. Sociálna pracovníčka nezasiahla ani po tom, ako im malá Lucka počas jednej návštevy cez domáci telefón povedala, že je sama doma. Pojednávanie odročili na koniec júna.

Otvoriť galériu

Suseda: Na sociálke som bola najmenej trikrát!

Na pojednávaní v pondelok vypovedala bývalá susedka v dome na Koceľovej ulici v druhom bratislavskom okrese, v ktorom manželia Hrotákovci utýrali malú Lucku Luknárovú († 5). "Z bytu som viackrát počula zvuky ako rozbíjanie nábytku. Na sociálke som bola najmenej trikrát osobne povedať, že v tom byte sa niečo deje a že malú Lucku som už dlhší čas nevidela, pričom s matkou a otčimom nechodí von. Pri druhom upozornení boli v dome, avšak do bytu sa nedostali, lebo Hrotákovci neboli doma. Matka Lucky, keď som sa na dieťa pýtala, povedala, že je na východe. Prekvapilo ma, že na sociálke pracovali vtedy väčšinou mladí ľudia, ktorí si moje upozornenia síce poznačili, ale väčšinou sa nič nedialo," povedala suseda. 

Kartičkový systém sudcu upútal 

Po pojednávaní sa opäť podrobne hovorilo aj o systéme, ako na bratislavskom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny narábali so spismi. Podľa bývalej zamestnankyne úradu, keď prišiel nejaký podnet, zašli pracovníčky do archívu, kde boli veľké škatule s kartičkami a potom hľadali k nim spisy. "Tieto boli prideľované jednotlivým úradníčkam podľa prvého písmena priezviska najstaršieho dieťaťa," povedala bývalá zamestnankyňa, ktorá tvrdila, že na narábanie so spismi počas zamestnania na úrade nebola školená. Expracovníčka poznamenala, že kartičky sa niekedy stratili, alebo sa nenašli. "Užasné," poznamenal na marcovom pojednávaní sudca, ktorý neskrýval, že "kartičkový systém ho upútal." Na pojednávaní v pondelok sa jednej z bývalých zamestnankýň sudca opýtal, či už majú počítace... 

Otvoriť galériu

Sociálnu pracovníčku Máriu H. (54) súd už trestným rozkazom odsúdil za marenie úlohy verejného činiteľa. Vymeral jej trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov. Okrem toho Márii na päť rokov zakázal vykonávať funkciu verejného činiteľa. Sociálna pracovníčka proti trestnému rozkazu podala odpor a tak súd vytýčil pojednávanie. Prvý raz sa v kauze verejne pojednávalo koncom marca. "Cítim sa byť nevinná," vyhlásila obžalovaná. Jej nadriadená však pred súdom vyhlásila, že spis malej Lucky Luknárovej mala pridelený. Obžalovanú sociálnu pracovníčku na chodbe súdu pravidelne obkolesujú jej priateľky a kolegyne a snažili sa tak zabrániť kontaktu s novinármi.   

Otčim a matka dostali dlhoročné tresty

 

 

 

Lucke († 5) smrteľný úder zasadil jej otčim Juraj Hroták (34) na jeseň 2009. Mŕtve telíčko držali spolu s matkou Alexandrou Hrotákovou (44) v izbe v bratislavskom Ružinove a naďalej na Lucku poberali dávky. Mŕtvu Lucku našla polícia  až v septembri 2012. Krajský súd v Bratislave potvrdil pre Juraja Hrotáka trest 18,5 roka, matka Alexandra si v base posedí 14 rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh