Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.04.2015 22:50 | Správy | Zahraničné správy

Tragický pád lietadla na Ukrajine: Nemecká vláda vedela o nebezepečenstve ešte pred jeho zostrelením!

Nemecká spolková vláda disponovala dva dni pred vlaňajším zostrelením malajzijského dopravného lietadla s 298 osobami na palube na východe Ukrajiny jednoznačnými indíciami o nebezpečenstve v regióne, ale neinformovala o týchto poznatkoch ani tamojšie letecké spoločnosti vrátane Lufthansy.

Jeden zo strojov tohto dopravcu preletel cez hojne využívaný medzinárodný koridor nad Ukrajinou iba niekoľko minút pred katastrofou malajzijského stroja. Informácie zverejnili v pondelok s odvolaním sa na dôverné materiály rezortu zahraničných vecí mienkotvorný denník Süddeutsche Zeitung (SZ), ako aj Západonemecký rozhlas (WDR) a Severonemecký rozhlas (NDR).

Ako vysvitlo až teraz, nemecký rezort diplomacie sa dva dni pred osudnou udalosťou zo 17. júla 2014 zaoberal správou, v zmysle ktorej bola bezpečnostná situácia na východe Ukrajiny veľmi znepokojujúca, čo sa v materiáli označenom "iba pre služobné potreby" zdôvodňuje zostrelením ukrajinského lietadla typu Antonov letiaceho vo výške viac ako 6000 metrov zo 14. júla 2014. Toto podľa autorov správy "predstavuje novú kvalitu" konfliktu.

Podľa armádnych odborníkov je zostrelenie lietadla v takejto výške evidentným signálom, že aj ciele vo väčších výškach sa môžu stať terčom útoku, čo znamená aj ohrozenie civilných dopravných lietadiel. Na fakt, že nad Ukrajinou nie je daná bezpečnosť leteckej dopravy, upozornila opakovane v denných správach nemeckú spolkovú vládu ešte pred zostrelením malajzijského lietadla nemecká Spolková spravodajská služba (BND). O zmene bezpečnostnej situácie sú obvykle letecké spoločnosti informované prostredníctvom tzv. varovných komuniké, v Nemecku zo strany spolkového rezortu dopravy.

 

Letecká spoločnosť Lufthansa však potvrdila fakt, že pred 17. júlom 2014 nedostala od úradov žiadne podobné informácie. Súčasne ubezpečila, že v prípade varovania by určite nebola využívala vzdušný priestor nad východnou Ukrajinou. Iba zhodou šťastných okolností vyviazli stroje tohto prepravcu bez ujmy, veď iba v inkriminovaný deň využili osudný koridor trikrát. Iné letecké spoločnosti z Nemecka sa mu v tom čase už vyhýbali.

Aj šéf Inštitútu pre letecké právo na univerzite v Kolíne nad Rýnom Stephan Holbe neskrýval kritiku postupu spolkovej vlády v Berlíne. Podľa jeho názoru by bolo za danej faktickej situácie a pri poznaní nebezpečnosti situácie povinnosťou vládneho kabinetu nariadiť leteckým spoločnostiam, aby využívali inú trasu. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí sa k predmetným informáciám doteraz nevyjadrilo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pálenie záhy trápi mnoho ľudí.
Foto
Neustále pálenie záhy? Nezúfajte: 4 TRIKY, ktoré trápenie zastavia!
V Titanicu hral postavu kapitána "nepotopiteľnej" lode.
Foto
Zomrel kapitán († 79) z Titanicu! Na FOTO krátko pred smrťou bol na NEPOZNANIE
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší výskyt MEDVEĎA: Sem na prechádzku nechoďte!
Takto si diváci pamätajú Chodúra zo SuperStar.
Foto
Superstarista Chodúr a jeho o 17 rokov staršia Ivona: Sobáš prirovnal k pohrebu
Umelkyňu († 59) mali nájsť v jej byte v pražských Vinohradoch. 
Smutné správy z Česka: Zomrela známa herečka († 59), našli ju v jej byte
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová o ďalšej kariére: Prezradila, kde chce pracovať
Kariéru mu ukončili chuligáni, brankár v smutnej spovedi: Lekári povedali, že zomieram
Jasmina Alagič na druhom kole Let's Dance.
Foto
Jasmina ukázala OTCA: Tento FEŠÁK že má skoro 70? Wau, pozrite sa, ako vyzerá
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Sexi Verešová výnimočne ukázala súkromie: Vášnivé BOZKY a ruka šmátralka!
Foto
Ramsay robí čistky v kádri pred MS: Prichádzajú nové posily!
Chorý kráľ spraví, čo už nik nečakal: Musí byť splnená JEDNA podmienka
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka prezradila, ktorú krajinu navštívi poslednú: V rámci rozlúčky navštevuje všetky susedné štáty