Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2015 11:48 | Správy | Zahraničné správy

Na Ukrajinu pricestovali americkí výsadkári: Rusi sú znepokojení

Na Ukrajinu v piatok pricestovala skupina amerických výsadkárov, ktorí budú viesť výcvik ukrajinských vojakov, informoval v piatok prostredníctvom mikroblogu na sieti Twitter americký veľvyslanec na Ukrajine Geoffrey Pyatt.

Moskovský Kremeľ v piatok v súvislosti s tým varoval, že príchod amerických výsadkárov na Ukrajinu by mohol destabilizovať situáciu na východe krajiny, kde sa odohráva konflikt medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov dnes pred novinármi uviedol, že prítomnosť "inštruktorov alebo špecialistov z tretích krajín na ukrajinskom území, kde je nedoriešený vnútorný konflikt... by mohol destabilizovať situáciu".

Peskov upozornil aj na problémy s realizáciou jednotlivých bodov protokolov o spôsoboch urovnania krízy na východe Ukrajiny podpísaných v Minsku a vyhlásil, že prítomnosť amerických inštruktorov sotva pomôže vytvoriť priaznivú atmosféru pre vyriešenie krízy na východe Ukrajiny. Podľa ukrajinských a ruských agentúr ide o 290 príslušníkov 173. výsadkovej brigády pozemných síl americkej armády. Brigáda je dislokovaná v talianskej Vicenze. Americkí vojaci by mali viesť výcvik šiestich rôt ukrajinskej Národnej gardy, pričom dôraz sa bude klásť "na zaistenie vnútornej bezpečnosti na Ukrajine a jej obranu", spresnila nedávno podľa agentúry RIA Novosti nemenovaná predstaviteľka amerického ministerstva obrany. Paralelne s výcvikom sa podľa nej uskutočnia aj školenia členov veliteľských štábov.

Zdroj v Pentagóne v súvislosti s výcvikom podčiarkol, že USA sú naďalej presvedčené o tom, že ukrajinská kríza nemá vojenské riešenie, ale súčasne uznávajú jej právo na sebaobranu. Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov pred časom informoval, že do výcviku s americkými inštruktormi sa zapojí 900 príslušníkov Národnej gardy, rozdelených do troch turnusov. Výcvik sa skončí spoločným cvičením za účasti plukov Národnej gardy z okolia Kyjeva, Charkova, Záporožia, Odesy, Ľvova, Ivano-Frankivska a Vinnycie.

 

Vojenských inštruktorov na Ukrajinu v polovici marca vypravila Británia a vojenských špecialistov tam mieni vyslať aj Kanada. Napriek tomu, že obe strany konfliktu na východe Ukrajiny sa ešte v polovici februára znovu zaviazali dodržiavať prímerie a uskutočniť celý rad opatrení, ktorých realizácia mala viesť k obnoveniu mieru, na východe Ukrajiny naďalej dochádza k potýčkam medzi príslušníkmi jednotiek znepriatelených strán.

Na otázku o potrebe zvolať nové stretnutie vo formáte tzv. normandskej štvorky v súvislosti so spomalením realizácie minských protokolov dnes Peskov uviedol, že "práca na vnútroukrajinskom urovnaní pokračuje", pričom "všetci vyjadrujú ľútosť, že Kyjev neplní záväzky" vyplývajúce z minských protokolov. Hovorca uviedol, že rokovania v tzv. normandskom formáte sa nateraz vedú na úrovni ministrov zahraničných vecí či ich zástupcov. Súčasne nevylúčil, že ruský prezident Vladimir Putin bude o Ukrajine rokovať s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, keď sa koncom budúceho týždňa stretnú v Jerevane, kde sa budú konať pietne podujatia ako spomienka na 100. výročie arménskej genocídy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Sudca fyzicky zaútočil na svojho kolegu: Súdna rada schválila stanovisko k disciplinárke
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vyrastie v Banskej Bystrici nová nemocnica? Zuzana Dolinková avizovala najbližšie plány
Man drinking alcohol while driving in his car
Zbláznil sa? Opitý vodič si sadol sa volant: Nešlo o jediný prehrešok!
Ilustračné foto.
Colnému úradu prešli rukami tisíce liekov: Mali liečiť COVID-19 či potenciu! Prečo predstavujú riziko?
Areál festivalu navštívilo až 30-tisíc návštevníkov
Leto sa blíži a sezóna festivalov priláka tisíce návštevníkov: O dva mesiace sa dáme do Pohody!
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas hlasovania.
Foto
Dolinková poďakovala koaličným partnerom a poslancom: Opozícii venovala kritický postoj
 Na Dunaji pri Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu horelo plavidlo prerobené na obľúbený podnik Pink Whale.
Podnik na brehu Dunaja zachvátili plamene: Nové skutočnosti! Išlo o zákerný úmysel?
Zlatica hovorí, že jazdiť opitý je nezodpovedné a hlúpe.
Puškárovej návrat na obrazovky: Tajná DOHODA s Markízou? Čo navrhuje moderátorská stálica
2024. Kaštieľ už čoskoro dostane nový vzhľad.
Foto
Obnova kaštieľa v Žiari nad Hronom: Rekonštrukcia pod palcom firmy, ktorá zveľadila aj pýchu Bratislavy
Polícia obvinila dvoch mužov zo sobotňajšej lúpeže v bratislavskom Vlčom hrdle
Tibor a Karol sa vydávali za policajtov: Vtom sa strhla surová lúpež! Vlčie hrdlo zažilo nevídanú akciu
Boris odfotil halo v Levoči.
Váš Tip
Každý deň si pre nás niečo pekné pripraví: Boris sa pozrel náhodne na oblohu, aha, akú nádheru zbadal!
Čo si myslí o Darinom zákroku odborník?
Foto
Na Darinu plastiku reaguje český Ken: Speváčke radí JEDINÉ! Takto okomentoval jej zákrok