Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2015 18:24 | Správy | Domáce správy

V parlamente sa riešila kauza Váhostav: Fico chcel odvolávať Figeľa, prudká reakcia opozície!

Smer-SD odvolá šéfa KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady SR ešte v stredu. 

 Návrh podala vládna strana, do programu schôdze ho zaradil predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Figeľ je podľa Smeru-SD zodpovedný za situáciu, v ktorej sa ocitli veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. Figeľovo odvolanie mal na stole už aj Ústavnoprávny výbor NR SR. Keďže opozícia odišla a Smeru-SD chýbal jeden poslanec, výbor nebol uznášaniaschopný. "Argumenty Smeru-SD sú trápne. Odvolať ho za niečo, čo s výkonom jeho funkcie vôbec nesúvisí, to je mocenský ťah, ktorý je v politike prípustný, ale je hanebný. Je to precedens, ktorý nemá obdobu v slovenskom parlamentarizme. Jána Figeľa ste zvolili dobrovoľne a slobodne do funkcie podpredsedu, hoci ste o ňom všetko vedeli," odkázal na výbore poslancom Smeru-SD ešte pred odchodom Pavol Hrušovský (KDH).

Anton Martvoň (Smer-SD) mu oponoval, že jeho strana už v roku 2011 upozorňovala na dôsledky Figeľových zmlúv, že nebudú vyplatení subdodávatelia Váhostavu-SK. "Napriek tomu tú zmluvu pán Figeľ podpísal a keď sa stal podpredsedom NR SR, krivo obvinil Smer-SD, že za to môže. Lepšie vyvodiť zodpovednosť za túto kauzu nemožno," myslí si. Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes vyhlásil, že Figeľ si za to nič iné ako odvolanie nezaslúži. "Nič iné si tento človek nezaslúži. Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny," povedal premiér s tým, že na odvolanie Figeľa má Smer-SD morálne právo.

Podľa jeho slov je potrebné trestne stíhať konateľov firiem, ktorí vedeli, že ponúkli príliš nízke ceny, postihnúť majiteľov firmy, ale aj tých, čo to spôsobili. "Ján Figeľ hneď po svojom nástupe na ministerstvo vyplatil 20 miliónov eur spoločnosti Skanska za tunel Sitina. My sme to vyplatiť odmietli. Aká bola provízia pána Figeľa, ak to vyplatil bez súdneho rozhodnutia?" pýtal sa Fico. Post podpredsedu NR SR má zostať opozícii. KDH avizovalo, že ak Smer-SD Figeľa odvolá, nikoho ďalšieho do tejto funkcie hnutie nenavrhne. Kresťanskí demokrati sa zároveň vzdajú. 

Fico: Dlhy veľkých firiem nezaniknú

 

Malí veritelia by si mohli od reštrukturalizovaných firiem vymáhať až 100 % dlhovaných peňazí. Dlhy firiem by sa tak v budúcnosti nemali vymazať. Túto novinku chce zaviesť kabinet Roberta Fica (Smer-SD). Zmeny ohlásil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente. "Pokiaľ sa v reštrukturalizácii rozhodne, že miera uspokojenia malých nezabezpečených veriteľov by bola schválená menej ako 100 %, tak navrhujeme, aby zostatok do 100 % zostal nepremlčateľný a aby si živnostník mohol zvyšok do tých 100 % vymáhať od firmy zo ziskov a iných príjmov majiteľov týchto firiem," priblížil premiér.

Pôvodne pritom vláda navrhovala, aby si malí veritelia mohli vymáhať bez premlčania 40 % pohľadávok. V aktuálnom prípade Váhostavu-SK chcel dlhy v tejto hodnote štát od podnikateľov odkupovať cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB).
Po novom vláda navrhuje zvýšiť aj výšku pohľadávok, ktoré chce cez záručnú banku okamžite odkupovať. Podiel má stúpnuť na 50 % z ich hodnoty. SZRB má odkupovanie pohľadávok financovať z osobitného bankového odvodu. "Z tohto odvodu zoberieme peniaze bankám, dáme ich do záručnej banky a tá ponúkne malým veriteľom odkúpenie. Štát je pripravený cez záručnú banku dať za pohľadávku 50 %," vysvetlil Fico.

Zároveň má byť podľa neho vyvodená zodpovednosť aj voči majiteľom spoločností, ktoré sa dostanú do reštrukturalizácie. "Ak by sa rozhodli živnostníci dať štátu pohľadávky za 50 %, tak by si štát kapitalizoval svoje pohľadávky voči firme, ktorá je v reštrukturalizácii, teda by vstupoval do vlastníckych práv, čo by výrazne začalo obmedzovať a limitovať vlastníka takejto spoločnosti," avizoval predseda vlády. Podľa neho sú tieto návrhy férové. Parlament by mal zmeny schváliť v skrátenom režime na aktuálnej mimoriadnej schôdzi. "Reštrukturalizácia nie je proces, ktorý je riadený vládou. Smer nepotrebuje sponzorov. Strana získala po posledných parlamentných voľbách taký príspevok, že si bez problémov platí náklady a ešte máme odložené aj peniaze na volebnú kampaň," dodal Fico.

Zemetrasenie v opozícii

Ak Smer-SD odvolá šéfa KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady SR, hnutie OĽaNO a strana Most-Híd stiahnu svojich členov z postov predsedov a podpredsedov parlamentných výborov. Erika Jurinová opustí post podpredsedníčky NR SR a Peter Pollák (obaja OĽaNO) funkciu rómskeho splnomocnenca vlády. Oznámili to v stredu v pléne líder OĽaNO Igor Matovič a šéf Mosta-Híd Béla Bugár. "Ak dokonáte tento politický zločin, popravíte toho, kto chcel pri diaľniciach úprimne šetriť, naše hnutie stiahne našich ľudí zo všetkých funkcií, ktoré ste nám veľkodušne dali. A vládnite si do volieb úplne sami," vyhlásil Matovič. Zámer Smeru-SD označil za odplatu človeku, ktorý prekazil sociálnym demokratom kšeft na diaľniciach.  K zámeru vzdať sa funkcií sa pridali aj liberáli z SaS, ktorí však už nemajú klub a teda ani predsedov výborov. "Keby SaS mala nejakých predsedov výborov, tak by sme ich stiahli aj my. Ale nemáme, no pre záznam dopĺňam, vôľa je," vyhlásil Martin Poliačik z SaS.

"Dojalo ma to," reagoval na Matovičovo vystúpenie podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Matoviča, ktorý tajne nahral rozhovor s Radoslavom Procházkom, sa spýtal, či mu nevie poradiť, kto to tajne nahral svojho politického konkurenta, aby ho zničil.  Prvé avizovalo stiahnutie všetkých členov z funkcií predsedov a podpredsedov výborov hnutie KDH, ktoré sa takto postavilo za svojho straníckeho šéfa Figeľa. Hnutie zároveň informovalo, že do funkcie podpredsedu NR SR nenavrhne nikoho.

Vládny Smer-SD chce odvolať Figeľa preto, že je podľa neho zodpovedný za situáciu, v ktorej sa ocitli veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. "Nič iné si tento človek nezaslúži. Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny," povedal premiér s tým, že na odvolanie Figeľa má Smer-SD morálne právo. Sociálni demokrati chceli Figeľa odvolať ešte dnes. Zrejme to však nestihnú. Rokovať by mali poslanci do 22.00 h. Do diskusie sa prihlásilo viac ako desať poslancov. Do dohodnutého záveru rokovania teda pravdepodobne nestihnú vystúpiť všetci. Pokračovať by mali vo štvrtok 16. apríla. 

Online prenos z parlamentu a tlačovej konferencie prináša portál aktuality.sk

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Malý Leonko sa na svet vypýtal o mesiac skôr.
Foto
Pôrod sa konal o mesiac skôr: Slovenský reprezentant sa stal otcom!
Hovorkyňa ruskej diplomacie Maria Zacharovová.
Poľsko obmedzilo pohyb diplomatov, odpoveď prišla okamžite: Hrozivé slová z Ruska
Foto
Siamská dvojička sa vydala, ale... Po svadbe vyšlo špinavé tajomstvo ženícha
Colour backlit image of the silhouette of a man wielding a sharp knife in an aggressive way. The silhouette is distorted, and the arms elongated, giving an alien-like quality. The image is sinister and foreboding, with an element of horror. The image conveys a domestic violence, knife crime theme. Horizontal image with copy space.
Krvavá dráma počas vyučovania: Študent zaútočil nožom na učiteľku angličtiny
Speváčka Madonna
Madonna ODKOPLA svojho zajačika: ROZCHOD s o 35 rokov mladším boxerom! TOTO je dôvod
Ilustračné foto
Zvyknete si vypiť? Ak na týchto 5 otázok odpoviete áno, máte PROBLÉM s ALKOHOLOM
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Takáč v Bruseli presadil tému dvojakej kvality potravín: Hovorí, že ho podporilo najmenej desať kolegov
Dominik Feri
Český exposlanec nastúpil do väzenia: Tri roky za znásilnenie! Detaily skutkov vás zarazia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Má sa uznať štátnosť Palestíny? Toto povedal Juraj Blanár v Bruseli
Janka nikdy nezabudne na zážitok s Ladislavom Chudíkom.
FotoVáš Tip
Legendárny herec Chudík by oslávil jubileum: Janka nikdy nezabudne, čo pre ňu urobil pred 30 rokmi!
Ľudia sledujú archívnu snímku balistickej rakety, ktorú vystrelili Severná Kórea na železničnej stanici v Soule.
KĽDR chcela vypustiť vojenský satelit, ale... Južná Kórea prezradila, čo sa stalo
(ilustračné foto)
Pociťujete sucho v ústach? Zbystrite: 5 NEBEZPEČNÝCH chorôb, ktoré za tým môžu byť!