Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.04.2015 18:17 | Šport | Hokej

Najkrajšia časť sezóny je konečne tu: Prvé kolo bojov o Stanley Cup sľubuje obrovskú šou!

Na súpiskách šestnástky tímov v play off NHL 2014/2015 figurovalo k jej štartu päť slovenských hokejistov.

Série 1. kola play off NHL (hrá sa na štyri víťazné zápasy) - charakteristiky a bilancie: 

Východná konferencia

MONTREAL - OTTAWA

Ottawa sa do play off prebojovala vďaka skvelému finišu v základnej časti a napokon odsunula pod čiaru Boston so slovenským kapitánom Zdenom Chárom. Senators naštartoval dovtedy neznámy Andrew Hammond, ktorý z pozície brankárskej trojky výbornými výkonmi pomohol tímu k zisku prvej voľnej karty na východe. Dvadsaťsedemročný Kanaďan vychytal 20 víťazstiev z 23 štartov a mal 94,1-percentuálnu úspešnosť zásahov s priemerom 1,79 inkasovaného gólu na zápas. Tieto skvelé čísla a nezlomná vôľa, pretože Ottawčania viackrát otáčali nepriaznivé skóre, katapultovali tím po dvoch rokoch do vyraďovacích bojov.

Papierovým favoritom série dvoch kanadských tímov je víťaz Atlantickej divízie Montreal, vzájomná bilancia však hovorí v prospech "senátorov". Ottawa vyhrala v základnej časti tri zo štyroch vzájomných zápasov so skóre 13:5. Svoj prvý štart v NHL si Hammond odkrútil 18. februára práve proti Canadiens a tešil sa z víťazstva 4:2. Ottawa od finálovej účasti v roku 2007 vyhrala len jednu sériu v play off, keď pred dvoma rokmi vyradila v piatich zápasoch práve Montreal. Napriek všetkému Canadiens zdobí základná časť, v ktorej nazbierali 110 bodov. V bránke žiaril Carey Price a je horúcim kandidátom na Hartovu aj Vezinovu trofej. Price bol vo viacerých ukazovateľoch najlepším brankárom NHL a 44 víťazstvami stanovil nový klubový rekord, proti Ottawe sa mu však veľmi nedarilo. V dvoch zápasoch inkasoval šesť gólov a mal úspešnosť zásahov 88,7 percenta. Pod 90 percent mal úspešnosť len proti trom tímom vrátane Senators. Montreal dúfa, že sa dá dokopy jeho najproduktívnejší hráč Max Pacioretty, ktorého 5. apríla narazil útočník Floridy Dmitrij Kulikov a nehral posledné dva zápasy základnej časti pre zranenie hornej časti tela. "Urobil som prvý krok k návratu, bol som s tímom po pauze prvýkrát na ľade. Verím, že sa do prvého zápasu dám do poriadku," povedal 37-gólový strelec v pondelok po tréningu. Lákadlom série bude aj súboj ofenzívnych obrancov Erika Karlssona a P.K. Subbana.

Bilancia v základnej časti: 1:3 (doma 4:1, 2:5, vonku 1:4, 2:4)

Montreal v ZČ: 111 bodov, 1. v Atlantickej divízii, 2. vo Východnej konferencii, produktivita: Max Pacioretty 67 bodov, P.K. Subban 60, Tomáš Plekanec 60, ďalšie osobnosti: Carey Price, Andrej Markov, David Desharnais, Brendan Gallagher.

Ottawa v ZČ: 99 bodov, 4. v Atlantickej divízii, 7. vo Východnej konferencii, produktivita: Erik Karlsson 66 bodov, Mark Stone 64, Kyle Turris 64, ďalšie osobnosti: Andrew Hammond, Bobby Ryan.

Tímové štatistiky MTL: góly na zápas (G/Z): 2,61 (20.), inkasované góly na zápas (IG/Z): 2,24 (1.), presilovky (PP): 16,5% (23.), oslabenia PK: 83,7% (7.).

Tímové štatistiky OTT: G/Z: 2,83 (9.), IG/Z: 2,54 (13.), PP: 16,8% (22.), PK: 82,9% (7.).

Zranenia: Matt Puempel (Ú), Robin Lehner (B), Chris Phillips (O) - Max Pacioretty (Ú), Tom Gilbert (O)

Tréneri: Michel Therrien - Dave Cameron

Náš tip: Ottawa po 7-zápasovej bitke postúpi.

Otvoriť galériu

TAMPA BAY - DETROIT (Tomáš Tatar, Tomáš Jurčo)

Zo slovenského pohľadu veľmi zaujímavá séria s dvoma útočníkmi Detroitu. Tomáš Tatar zažil prelomovú sezónu, keď mal najmä v jej prvej polovici skvelú formu a hoci v druhej sa presadzoval menej, stal sa s 29 gólmi najlepším strelcom Red Wings. "Odohrali sme parádnu základnú časť, 24-krát za sebou v play off - to je krásna séria. Keby som trafil prázdnu bránku, mohol som dať aj 30. gól. Nevadí, dúfam že som ušetril nejaké náboje na play off," uviedol Tatar na svojom facebookovom konte. Tréner Mike Babcock sa bude spoliehať na jeho ofenzívne schopnosti a Tatar by spoločne s Gustavom Nyqvistom mohol vhodne dopĺňať hviezdnych veteránov Pavla Dacjuka a Henrika Zetterberga. Dvadsaťštyriročný útočník sa pripravuje na svoju druhú play off v kariére, v tej minuloročnej nebodoval ani v jednom z piatich zápasov a Detroit vypadol už v 1. kole s Bostonom 1:4 na zápasy. V zostave Detroitu by sa mal objaviť aj ďalší slovenský útočník Tomáš Jurčo, ktorý sa vrátil po zranení a odohral posledný zápas v základnej časti. Red Wings oznámili, že sériu začne ako jednotka 23-ročný český brankár Petr Mrázek, ktorý v čase zranenia Jimmyho Howarda odchytal viacero kvalitných zápasov. "Rozhodol som sa, že do bránky pôjde Mrázek. Momentálne to vidím ako najlepšie riešenie," oznámil zámorským médiám Babcock. Detroit postúpil do play off 24. krát za sebou, čo je rekordná séria v NHL. Red Wings obsadili tretie miesto v Atlantickej divízii a 17. krát od sezóny 1992/1993 nazbierali aspoň 100 bodov. Pred uzávierkou prestupov získali veterána Mareka Židlického, skúsenosť sa v bojoch o Stanley Cup môže veľmi zísť.

Mimoriadne pikantnú sériu zažije generálny manažér Tampy Bay Steve Yzerman, ktorý celú skvostnú hráčsku kariéru strávil v drese Detroitu. Za Red Wings odohral v rokoch 1983-2006 celkovo 22 sezón, v rokoch 1997-2002 bol kapitánom tímu a je ikonou nielen klubu z Michiganu, ale aj svetového hokeja. V organizácii "červených krídiel" pracoval aj ako funkcionár, ale od roku 2010 je šéfom kancelárie "bleskov". Tampa Bay odohrala výbornú základnú časť a so ziskom 108 bodov vytvorila nový klubový rekord. O ofenzívu sa okrem ostrostrelca Stevena Stamkosa staralo aj trio vychádzajúcich hviezd - Tyler Johnson, Nikita Kučerov a Ondřej Palát, ktorí vytvorili jednu z najlepších formácií v NHL. V bránke pôsobil veľmi isto najvyšší gólman v histórii NHL Ben Bishop. Lightning strelili v základnej časti 262 gólov, najviac z celej NHL. Detroit a Tampa Bay sa v play off nikdy nestretli, pretože Red Wings pôsobili v minulosti v Západnej konferencii a na východe hrajú len druhý rok.

Bilancia v základnej časti: 3:1 (doma 5:1, 3:1, vonku 4:3pp, 0:4)

Tampa Bay v ZČ: 108 bodov, 2. v Atlantickej divízii, 3. vo Východnej konferencii, produktivita: Steven Stamkos 72 bodov, Tyler Johnson 72, Nikita Kučerov 64, ďalšie osobnosti: Ben Bishop, Ondřej Palát, Ryan Callahan, Victor Hedman.

Detroit v ZČ: 100 bodov, 3. v Atlantickej divízii, 6. vo Východnej konferencii, produktivita: Henrik Zetterberg 66 bodov, Pavel Dacjuk 65, Tomáš Tatar 56, ďalšie osobnosti: Jimmy Howard, Gustav Nyquist, Niklas Kronwall, Marek Židlický.

Tímové štatistiky TLB: G/Z: 3,16 (1.), IG/Z: 2,51 (12.), PP: 18,8% (14.), PK: 83,7% (9.).

Tímové štatistiky DET: G/Z: 2,82 (10.), IG/Z: 2,57 (15.), PP: 23,8% (2.), PK: 80,9% (17.).

Zranenia: Jason Garrison (O), Andrej Šustr (O) - Johan Franzén (Ú), Erik Cole (Ú), Justin Abdelkader (Ú)

Tréneri: Jon Cooper - Mike Babcock

Náš tip: Mladé pušky z Dteroitu ešte potrebujú skúsenosti, Tampa Bay postúpi po 6-tich zápasoch. 

Otvoriť galériu

NEW YORK RANGERS - PITTSBURGH

Najlepší tím základnej časti a tím, ktorý sa v jej závere poriadne trápil a istotu postupu do play off si vybojoval až v poslednom zápase. Aj tak by sa dala charakterizovať séria medzi New Yorkom Rangers a Pittsburghom. "Jazdci" prežívajú výbornú sezónu, v ktorej získali Prezidentskú trofej prvýkrát od roku 1994. Optimizmus dodáva tímu Alaina Vigneaulta aj historický fakt, pretože pred 21 rokmi si po dominancii v základnej časti vybojovali pod taktovkou kapitána Marka Messiera štvrtý a doposiaľ posledný Stanleyho pohár v histórii klubu. Tím z Madison Square Garden získal v základnej časti 113 bodov, vo výbornej forme sa prezentoval elitný útočník Rick Nash, ktorý strelil 42 gólov a o jeden presný zásah zlepšil svoje maximum v kariére. Navyše sú Penguins jeho obľúbeným súperom, veď v štyroch vzájomných dueloch nazbieral sedem kanadských bodov. Pozitívom je aj skutočnosť, že sa pred play off uzdravil brankár Henrik Lundqvist, aj keď jeho náhradník Cam Talbot v čase neprítomnosti hviezdneho Švéda podával skvelé výkony.

Pittsburgh po výbornom vstupe do sezóny zažil veľmi slabý záver, keď z posledných 15 zápasov vyhral len štyri a strelil v nich 25 gólov (1,67 na zápas). O postup do play off bojovali "tučniaci" až do posledného zápasu, definitívne ho potvrdili až na ľade najslabšieho tímu NHL Buffala po utrápenom víťazstve 2:0. Penguins sa do bojov o Stanleyho pohár prebojovali deviatykrát za sebou, čo je po Detroite druhá najdlhšia séria v NHL. Lídrom produktivity tímu bol kapitán Sidney Crosby (84), v závere zabrzdili Pittsburgh aj zranenia produktívnych hráčov Jevgenija Malkina a Patrica Hörnqvista a práve strieľanie gólov bolo najväčším problémom tímu. Najstabilnejšiu formu si udržal brankár Marc-Andre Fleury, ktorý vychytal 10 shutoutov a bol v tejto štatistike najlepším v celej súťaži. Pittsburghu budú v play off chýbať obrancovia Kris Letang a Olli Määttä, čo sú citeľné straty. Rangers majú na maródke len zadáka Kevina Kleina, ale ten by mal úvodné buly série stihnúť.

Rangers a Penguins sa stretli v play off aj minulý rok, v pamätnej sérii 2. kola otočili "jazdci" priebeh z 1:3 na 4:3, čo stálo miesto trénera Dan Bylsmu, ako aj generálneho manažéra Raya Shera. Nový tréner Pens Mike Johnston zažije debut v play off. "Nevstupujeme do play off ako favoriti na zisk Stanley pohára, ale od nás sa vždy veľa očakáva. Naše zápasy s Rangers boli vyrovnané a ja verím, že budeme úspešní. Musíme sa poučiť z minulého roku," povedal zámorským médiám Crosby.

Bilancia v základnej časti: 3:1 (doma 5:0, 4:3pp, vonku 2:3pp a sn, 5:2)

NY Rangers v ZČ: 113 bodov, 1. v Metropolitnej divízii, 1. vo Východnej konferencii, produktivita: Rick Nash 69 bodov, Derick Brassard 60, Derek Stepan 55, ďalšie osobnosti: Henrik Lundqvist, Martin St. Louis, Mats Zuccarello, Chris Kreider, Ryan McDonagh.

Pittsburgh v ZČ: 98 bodov, 4. v Atlantickej divízii, 8. vo Východnej konferencii, produktivita: Sidney Crosby 84 bodov, Jevgenij Malkin 70, Kris Letang 54, ďalšie osobnosti: Marc-Andre Fleury, Patric Hörnqvist, Chris Kunitz, Paul Martin.

Tímové štatistiky NYR: G/Z: 3,02 (3.), IG/Z: 2,28 (3.), PP: 16,8% (21.), PK: 84,3% (6.).

Tímové štatistiky PIT: G/Z: 2,65 (19.), IG/Z: 2,49 (10.), PP: 19,3% (10.), PK: 84,8% (3.).

Zranenia: Kevin Klein (O) - Pascal Dupuis (Ú), Olli Määttä (O), Christian Ehrhoff (O), Kris Letang (O), Derrick Pouliot (O)

Tréneri: Alain Vigneault - Mike Johnston

Náš tip: Rangers celkom jasne prevalcujú zraneniami sužovaný Pittsburgh, séria skončí po 5-tich zápasoch. 

Otvoriť galériu

WASHINGTON - NEW YORK ISLANDERS (Jaroslav Halák, Ľubomír Višňovský)

Islanders majú za sebou najlepšiu základnú časť za uplynulých 30 rokov. Tím z Long Islandu s dvomi slovenskými hokejistami, brankárom Jaroslavom Halákom a skúseným obrancom Ľubomírom Višňovským, nazbieral prvýkrát od sezóny 1983/1984 minimálne 100 bodov, ale napokon ani to nestačilo na výhodu domáceho prostredia v 1. kole play off. "Ostrovania" boli dlho v hre aj o Prezidentskú trofej, napokon však po nevydarenom finiši klesli na 3. miesto v Metropolitnej divízii a v úvodnom kole si skrížia hokejky s Washingtonom. Zaujímavý bude súboj s Capitals najmä pre Haláka, ktorý v tíme z hlavného mesta z USA odchytal v závere minulej sezóny 12 zápasov po výmene z Buffala. Sabres získali Slováka pred uzávierkou prestupov zo St. Louis, ale poslali ho do Caps skôr ako si vôbec obliekol ich dres. Halák by si určite rád zaspomínal na rok 2010, keď žiaril v drese Montrealu a zaslúžil sa o vyradenie Capitals ako držiteľa Prezidentskej trofeje už v 1. kole. V tejto sezóne bol 29-ročný brankár oporou svojho tímu, vychytal 38 víťazstiev v 59 štartoch a postaral sa tým o klubový rekord. Višňovského v priebehu sezóny trápili zranenia a odohral len 53 zápasov s bilanciou 5+15. V závere základnej časti však nastupoval pravidelne a bodoval v troch z posledných štyroch duelov. V play off má zatiaľ 38-ročný veterán na konte 24 zápasov v dresoch Los Angeles, Anaheimu a Islanders a zaznamenal v nich 6 asistencií. Ústrednou postavou "ostrovanov" bol kapitán John Tavares, ktorý nazbieral 86 bodov a bol druhým najproduktívnejším hráčom celej NHL.

Washington sa bude spoliehať najmä na hviezdneho kanoniera Alexandra Ovečkina, ktorý strelil 53 gólov a šiestykrát v kariére získal Rocket Richard Trophy pre najlepšieho strelca po základnej časti. "Má poriadne delovku, pravdepodobne najtvrdšiu strelu v celej lige. Aj keď každý vie, z ktorej pozície bude strieľať, aj tak dokáže namieriť a skórovať," uviedol Halák na adresu Ovečkina. Veľkou oporou je aj brankár Braden Holtby, ktorý odchytal až 73 zápasov a zaznamenal 41 víťazstiev. V oboch štatistikách bol lídrom NHL. Capitals a Islanders nastúpia proti sebe v play off šiestykrát, naposledy sa však stretli v roku 1993 a tím z New Yorku vtedy vyhral 4:2 na zápasy. Islanders od roku 1993 nevyhrali ani jednu sériu v play off.

Oba tímy nazbierali v základnej časti 101 bodov, majú v tíme ofenzívneho lídra, dobrého brankára a podobné štatistiky vo viacerých ukazovateľoch. Očakáva sa tak veľmi vyrovnaná séria. Islanders sa po tomto play off definitívne rozlúčia s halou Nassau Coliseum, kde boli doma od roku 1972.

Bilancia v základnej časti: 2:2 (doma 5:2, 3:2pp a sn, vonku 2:3pp, 3:4pp)

Washington v ZČ: 101 bodov, 2. v Metropolitnej divízii, 4. vo Východnej konferencii, produktivita: Alexander Ovečkin 81 bodov, Nicklas Bäckström 78, John Carlson 55, ďalšie osobnosti: Braden Holtby, Marcus Johansson, Mike Green.

Islanders v ZČ: 101 bodov, 3. v Atlantickej divízii, 5. vo Východnej konferencii, produktivita: John Tavares 86 bodov, Kyle Okposo 51, Ryan Strome 50, ďalšie osobnosti: Jaroslav Halák, Frans Nielsen, Nick Leddy, Johnny Boychuk, Ľubomír Višňovský.

Tímové štatistiky WSH: G/Z: 2,89 (6.), IG/Z: 2,43 (7.), PP: 25,3% (1.), PK: 81,2% (14.).

Tímové štatistiky NYI: G/Z: 2,99 (4.), IG/Z: 2,73 (23.), PP: 18,7% (16.), PK: 78,0% (26.).

Zranenia: Tom Wilson (Ú) - Michail Grabovskij (Ú), Travis Hamonic (O)

Tréneri: Barry Trotz - Jack Capuano

Náš tip: Ovi a spol. nakoniec po 7-zápasovej bitke premôže Tavaresovu družinu. 

Otvoriť galériu

Západná konferencia

ST. LOUIS - MINNESOTA

Oba tímy vstupujú do play off v dobrej forme. Blues vyhrali päť z uplynulých šiestich zápasov a predrali sa až na 1. miesto Centrálnej divízie, Wild sú pre zmenu najlepším tímom v NHL od 15. januára. Obrat Minnesoty o 180 stupňov prišiel po príchode brankára Devana Dubnyka, ktorého vedenie klubu získalo výmenou z Arizony. V čase Dubnykovho debutu strácali "divosi" na play off 8 bodov, napokon si miestenku v ňom vybojovali s päťbodovým náskokom. Dubnyk nastúpil na všetkých 39 zápasov po príchode z arizonskej púšte, vychytal 27 víťazstiev, z toho päť shutoutov a mal 93,6-percentuálnu úspešnosť zásahov. Wild získali 100 bodov len druhýkrát v histórii, z toho ich až 59 nazbierali od polovice januára. Minnesota postúpila do play off tretíkrát za sebou po tom, ako štyrikrát v rade vo vyraďovacích bojoch chýbala. Lídrom produktivity v základnej časti bol útočník Zach Parise.

Hokejisti St. Louis by už radi potvrdili výbornú základnú časť aj úspechom v play off. V minulosti patrili viackrát k najlepším tímom, ale v najdôležitejšej časti sezóny zlyhali. V uplynulých dvoch rokoch vypadli vždy v 1. kole, hoci v oboch prípadoch viedli v sérii 2:0 na zápasy. Cez 2. kolo neprešli Blues ani raz od príchodu trénera Kena Hitchcocka, ktorý prišiel k tímu v priebehu sezóny 2011/2012. Všeobecne sa očakáva, že v sérii padne málo gólov, pretože oba tímy disponujú výbornou obranou a brankármi. St. Louis boli celkovo piati v počte inkasovaných gólov na zápas (2,40) a druhí v počte striel, ktoré pustili na svojho brankára (27,2). Minnesota bola šiesta (2,42) a štvrtá (27,6) v týchto ukazovateľoch. "Bluesmani" majú štvrtú najlepšiu presilovku, ale Wild zasa dosiahli vôbec najlepšie čísla počas oslabení. Do zostavy St. Louis sa po zranení vrátil ruský útočník Vladimir Tarasenko, ktorý je s 37 gólmi najlepším strelcom tímu. Až štyria hráči Blues dali 20 a viac gólov, okrem Tarasenka aj Jaden Schwartz, David Backes a Alexander Steen.

Kým v tíme Wild majú jasno, že v bránke nastúpi Dubnyk, tréner Blues stále nevie, či začne Brian Elliott alebo Jake Allen. "Obaja chytali dobre v poslednom čase, takže to bude náročné rozhodnutie. Asi si hodím mincu," povedal Hitchcock zámorským novinárom.

Bilancia v základnej časti: 2:2 (doma 1:3, 4:2, vonku 3:2pp a sn, 3:6)

St. Louis v ZČ: 109 bodov, 1. v Centrálnej divízii, 2. v Západnej konferencii, produktivita: Vladimir Tarasenko 73 bodov, Alexander Steen 64, Jaden Schwartz 63, ďalšie osobnosti: Brian Elliott, David Backes, T.J. Oshie, Paul Šťastný, Kevin Shattenkirk.

Minnesota v ZČ: 100 bodov, 4. v Centrálnej divízii, 6. v Západnej konferencii, produktivita: Zach Parise 62 bodov, Jason Pominville 54, Thomas Vanek 52, ďalšie osobnosti: Devan Dubnyk, Mikko Koivu, Mikael Granlund, Ryan Suter.

Tímové štatistiky STL: G/Z: 2,92 (5.), IG/Z: 2,40 (5.), PP: 22,3% (4.), PK: 83,7% (8.).

Tímové štatistiky MIN: G/Z: 2,77 (12.), IG/Z: 2,42 (6.), PP: 15,8% (27.), PK: 86,3% (1.).

Zranenia: nikto - Keith Ballard (O)

Tréneri: Ken Hitchcock - Mike Yeo

Náš tip: St. Louis po 6-tich zápasoch postúpi do druhého kola. 

Otvoriť galériu

NASHVILLE - CHICAGO (Marián Hossa)

Hokejisti Chicaga veria, že sa zopakuje história spred piatich rokov. Blackhawks vtedy odštartovali cestu za ziskom Stanleyho pohára víťazstvom v šesťzápasovej sérii práve s Nashvillom. Navyše vo finále vyhralo Chicago nad Philadelphiou, ktorá viedol súčasný kormidelník Nashvillu Peter Laviolette. Jedným z lídrom ofenzívy Chicaga je slovenský útočník Marián Hossa, ktorý sa síce rozbiehal pomalšie, ale napokon bol so 61 bodmi tretím najproduktívnejším hráčom tímu a s 39 asistenciami najlepším nahrávačom. V play off má 36-ročný krídelník bilanciu 45 gólov a 127 bodov v 171 zápasoch. Proti Predators sa mu v základnej časti darilo, keď dal tri góly v štyroch zápasoch. "Nepochybujte o tom, že naša hra bude oveľa lepšia ako v základnej časti. Máme veľmi dobrý tím. Prvé kolo play off nie je nikdy jednoduché, každý tím má dostatok energie," uviedol Marián Hossa.

Blackhawks sa pod vedením trénera Joela Quennevillea prebojovali siedmykrát za sebou do play off a v tomto období vyhrali dvakrát Stanleyho pohár (2010, 2013) a dvakrát boli vo finále Západnej konferencie (2009, 2014). "Jastrabi" patria k favoritom na zisk pohára aj tento rok, aj keď ich hneď na úvod čaká nepríjemný súper. Tím však potešila správa, že lekári po zlomenine kľúčnej kosti dali zelenú hviezdnemu útočníkovi Patrickovi Kaneovi. O tom, či aj nastúpi na prvý zápas, sa rozhodne neskôr. "Spravil veľký progres, ale ešte nie je isté, či bude hrať. Je však veľmi dobre, že je fit a lekári odobrili jeho štart," povedal Quenneville. Kane bol v čase zranenie 24. februára najproduktívnejším hráčom NHL.

Nashville bol 17. februára s 84 bodmi najlepším tímom NHL a súperov valcoval najmä na domácom ľade. Odvtedy však "predátori" ani raz nevyhrali dva zápasy za sebou a záver základnej časti dohrali rozpačito. Aj napriek tomu to stačilo na 2. miesto v Centrálnej divízii a dôležitú výhodu domáceho prostredia v 1. kola play off. V bránke Nashvillu podával spoľahlivé výkony Fín Pekka Rinne, v ofenzíve sa darilo nováčikovi Filipovi Forsbergovi, veteránovi Mikovi Ribeirovi či kanonierovi Jamesovi Nealovi. Chicago síce začína sériu na súperovom ľade, ale napriek tomu je podľa odborníkov favoritom. Blackhawks dominovali aj vo vzájomných dueloch v tomto ročníku, zo štyroch zápasov vyhrali tri. "Nashville má kvalitné mužstvo, ktoré hralo celý rok vyrovnane. Ich tím je vyvážený a ideálne poskladaný. Prednosťou je ich defenzíva, v ofenzíve sú nebezpeční. Bude to pre nás veľká výzva," charakterizoval súpera Marián Hossa.

Bilancia v základnej časti: 1:3 (doma 3:2, 1:3, vonku 1:2pp, 4:5pp)

Nashville v ZČ: 104 bodov, 2. v Centrálnej divízii, 3. v Západnej konferencii, produktivita: Filip Forsberg 63 bodov, Mike Ribeiro 62, Roman Josi 55, ďalšie osobnosti: Pekka Rinne, Shea Weber, Craig Smith, James Neal.

Chicago v ZČ: 102 bodov, 3. v Centrálnej divízii, 4. v Západnej konferencii, produktivita: Jonathan Toews 66 bodov, Patrick Kane 64, Marián Hossa 62, ďalšie osobnosti: Mike Crawford, Brandon Saad, Duncan Keith, Patrick Sharp.

Tímové štatistiky NSH: G/Z: 2,75 (14.), IG/Z: 2,46 (9.), PP: 16,2% (25.), PK: 80,8% (18.).

Tímové štatistiky CHI: G/Z: 2,68 (17.), IG/Z: 2,27 (2.), PP: 17,6% (20.), PK: 83,4% (10.).

Zranenia: Eric Nystrom (Ú), Cody Franson (O) - Kimmo Timonen (O)

Tréneri: Peter Laviolette - Joel Quenneville

Náš tip: Chicago s Patrickom Kaneom v zostave zdolá Nashville jednoznačne v 5-tich zápasoch.

Otvoriť galériu

ANAHEIM - WINNIPEG

Anaheim vstupuje do play off druhýkrát za sebou ako najlepší tím Západnej konferencie a tretíkrát v sérii sa pod vedením trénera Brucea Boudreaua stal víťazom Pacifickej divízie. Vo vyraďovacích bojoch sa však Ducks v uplynulých rokoch nedarí a cez 2. kolo neprešli ani raz od roku 2007, kedy získali Stanley Cup. Winnipeg nazbieral v základnej časti 99 bodov, čím vylepšil klubový rekord. Do play off sa prebojoval druhýkrát v histórii klubu, ale prvý po presune z Atlanty. Thrashers sa v roku 2007 vo vyraďovacích bojoch dlho neohriali a v prvom kole ich zmietli Rangers.

Ani jeden z tímov nemá vo svojich radoch brankára, ktorý odchytal viac ako 52 zápasov v základnej časti. V drese "káčerov" nastupoval najčastejšie Frederik Andersen, Jets mali po väčšinu sezóny jasnú jednotku v osobe nováčika Michaela Hutchinsona. Potom sa však do bránky dostal Ondřej Pavelec a v záverečnom mesiaci základnej časti patril k najlepším mužom s maskou v celej NHL. Výbornými výkonmi pomohol kanadskému tímu k postupu do play off a vybojoval si tak aj post jednotky na záver sezóny. Ducks sa spoliehajú na výkony kapitána Ryana Getzlafa, ktorý piatykrát v kariére pokoril 20-gólovú hranicu a nazbieral 70 kanadských bodov. Lídrom ofenzívy bude aj strelec Corey Perry, ktorý dal 33 gólov, hoci vynechal 15 zápasov pre zranenie kolena a mumps. Pred uzávierkou prestupov získal kalifornský klub mladého českého útočníka Jiřího Sekáča. O ofenzívu Jets sa starala najmä prvá formácia Andrew Ladd, Bryan Little a Blake Wheeler, generálny manažér Kevin Cheveldayoff pred uzávierkou prestupov získal do tímu ďalších kvalitných útočníkov Drewa Stafforda, Lee Stempniaka a Jiřího Tlustého.

Winnipeg bol v základnej časti najvylučovanejším tímom a mal by zlepšiť disciplínu, ak chce byť úspešný. Na druhej strane však Anaheim v presilových hrách vôbec nežiaril a s úspešnosťou 15,7 percenta mu patrí až 28. miesto. V základnej časti sa súperi stretli trikrát, vo všetkých prípadoch vyhrali Ducks. Vo Winnipegu sa zápas play off hral naposledy v roku 1996, vtedy sa predstavili ešte originálni Jets. Sériu bude určite pozorne sledovať legendárny fínsky útočník Teemu Selänne, ktorí podstatnú časť svojej kariéry odohral v oboch mestách.

Bilancia v základnej časti: 3:0 (doma 5:4pp a sn, vonku 4:3pp, 4:1)

Anaheim v ZČ: 109 bodov, 1. v Pacifickej divízii, 1. v Západnej konferencii, produktivita: Ryan Getzlaf 70 bodov, Corey Perry 55, Ryan Kesler 47, ďalšie osobnosti: Sami Vatanen, Cam Fowler, James Wisniewski.

Winnipeg v ZČ: 99 bodov, 5. v Centrálnej divízii, 7. v Západnej konferencii, produktivita: Andrew Ladd 62 bodov, Blake Wheeler 61, Bryan Little 52, ďalšie osobnosti: Dustin Byfuglien, Tobias Enstrom, Ondřej Pavelec.

Tímové štatistiky ANA: G/Z: 2,78 (11.), IG/Z: 2,70 (20.), PP: 15,7% (28.), PK: 81,0% (15.).

Tímové štatistiky WIN: G/Z: 2,72 (16.), IG/Z: 2,49 (11.), PP: 17,8% (17.), PK: 81,8% (13.).

Zranenia: John Gibson (B) - Mathieu Perreault (Ú), Paul Postma (D)

Tréneri: Bruce Boudreau - Paul Maurice

Náš tip: Veľkí a drsní hokejisti Winnipegu prekvapia favorita a po 7-zápasovej bitke nakoniec postúpia. 

Otvoriť galériu

VANCOUVER - CALGARY

Canucks sa predstavia vo vyraďovačke po ročnej odmlke. Tentoraz švédske dvojičky Daniel a Henrik Sedin zabrali naplno a v spojení so strelcom Radimom Vrbatom doplavili "kosatky" do postupových vôd. Istotu v bránke predstavuje Američan Ryan Miller, ktorý má pred sebou vyrovnanú defenzívu na čele s Alexandrom Edlerom, Danom Hamhuisom či Kevinom Bieksom.

Flames sa prebojovali do play off prvýkrát od roku 2009. Na nečakanom postupe mal veľkú zásluhu prvý útok v zložení Jiří Hudler, Sean Monahan a Johnny Gaudreau, ktorý ťahal mužstvo za bodmi najmä v závere základnej časti, keď sa "plamene" naťahovali o postup s LA a Winnipegom. Veľkou devízou tímu je skalopevná obrana, možno jedna z najlepších v profilige, ktorej nepriepustnosť neutrpela ani po zranení kapitána Marka Giordana.

Bilancia kanadských rivalov bola v základnej časti vyrovnaná, keď oba tímy vyhrali zhodne dva zápasy. Rovnako tesnú sériu očakávajú zámorskí experti aj v prvom kole.

Bilancia v základnej časti: 2:2 (doma 4:2, 2:3, vonku: 3:2 pp a 0:1)

Vancouver v ZČ: 101 bodov, 2. v Pacifickej divízii, 5. v Západnej konferencii, produktivita: Daniel Sedin 76, Henrik Sedin 73, Radim Vrbata 63, ďalšie osobnosti: Ryan Miller, Alexander Edler, Dan Hamhuis

Calgary v ZČ: 97 bodov, 3. v Pacifickej divízii, 8. v Západnej konferencii, produktivita: Jiří Hudler 76, Johnny Gaudreau 64, Sean Monahan 62, ďalšie osobnosti: Jonas Hiller, Mark Giordano, Dennis Wideman

Zranenia: Zack Kassian (Ú), Shawn Matthias (Ú), Brad Richardson (Ú) - Lance Bouma (Ú), Paul Byron (Ú), Raphael Diaz (O), Mark Giordano (O), Karri Rämo (B), Ladislav Šmíd (O)

Tréneri: Willie Desjardins - Bob Hartley

Náš tip: Vychádzajúce superhviezdy z Calgary potrebujú ešte čas... Vancouver zvládne rozhodujúci 7-my zápas.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Chlapec v aute s maketou zbrane.
Incident dieťaťa s kuklou a atrapou zbrane: Otec napísal Pellegrinimu list! Čo v ňom je?
Svätý Otec dostal okrem iného od prezidentky a matiek dievčat do daru aj tri železné ruže.
Mamy Lucie († 17), Katky († 17) a Sofie († 18) prijal pápež: Symbolický dar pre hlavu cirkvi
Od bývalého šéfa Petra Pellegriniho dostal Šutaj Eštok kapitánsky dres. Budúci prezident sa neubránil sa emóciám.
Foto
Pellegrini odovzdal stranu Šutajovi Eštokovi so slzami v očiach: Čo odkázal nový líder Hlasu rodine?
Robert Fico
V akom štádiu je vyšetrovanie útoku na premiéra? Koalícia po atentáte avizuje veľké zmeny
Zimné športy sympatickej dievčine učarovali.
Foto
Adela sa zo Slovenska presťahovala do ľadového Grónska: Ako sa starám o šťastie námorníkov!
Známe tváre sa venovali sa svojim deťom
MDD známych osobností: Kollár v obklopení detí, Jesenskej dospelí synovia a Bezdedov poklad
Na mieste sú všetky záchranné zložky.
Blesk v Česku zranil 18 ľudí vrátane detí: Viacerých oživovali! Desivé svedectvo
Good morning from Maldive. Relax and calm scene.
Tento krásny ostrov zakáže vstup Izraelčanom: Dôvodom je vojna v Pásme Gazy
(ilustračné foto).
Tragédia na juhu Portugalska: Došlo k zrážke dvoch akrobatických lietadiel
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Olaf Scholz o situácii v Nemecku: Nebudeme tolerovať akékoľvek politické násilie
Prekvapivá kandidatúra: V Iráne sa o post hlavy štátu bude usilovať aj bývalý prezident!
Foto
Smútok u Petra Sagana, emotívny odkaz na rozlúčku: Nikdy na teba nezabudnem...