Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.03.2015 12:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Tento muž zachránil 30 slovenských detí: Vďaka jeho rozhodnutiu v Tunisku unikli smrti!

Hrdina. Inak sa nedá povedať o mužovi, vďaka ktorému je nažive 30 slovenských detí z bratislavského súboru Klnka.

Nebyť rozhodnutia Petra Saňku (57), vedúceho výpravy, všetci by sedeli v tuniskom autobuse smrti, na ktorý zaútočili teroristi. Skupina školákov mala so svojimi vedúcimi naplánovanú návštevu múzea Bárdó práve v čase, keď sa v ňom v stredu odohral krvavý masaker. Bol to práve Saňka, kto zachoval veľkú duchaprítomnosť a výraznou mierou sa postaral o to, že sa celá výprava bezpečne vrátila domov. Folkloristi, po ktorých vyslala slovenská vláda špeciál, prileteli na bratislavské letisko vo štvrtok krátko po jedenástej večer. Emócie a slzy dojatia nemali konca.

Rodičia detí sa v príletovej hale bratislavského letiska začali zhromažďovať už o desiatej večer. Plní očakávania postávali nervózne pred dverami, z ktorých mali vyjsť ich milované ratolesti. Tým práve to, že ich vo veku 11 - 18 rokov zaujímalo viac šantenie v bazéne ako pamiatky, zachránilo život. Počas pobytu mali okrem vystúpení naplánovaných viacero výletov, medzi nimi aj návštevu múza v hlavnom meste Tunise. V osudný deň sa však o pol deviatej ráno akoby zázrakom rozhodol ich vedúci Peter Saňka výlet zrušiť. „Vnímam to ako zásah vyššej moci. Stopercentne by sme totiž boli v autobuse, na ktorý útočníci strieľali,“ povedal  Novému Času muž, ktorý svojím rozhodnutím výpravu zachránil.

City detí a naše vnútorné cítenie netreba podceňovať. Návštevu múzea sme plánovali dva a pol dňa. Niektorým deťom sa chcelo, iným nie, po vzájomnej dohode s našimi zverencami sme výlet na poslednú chvíľu zrušili a v čase incidentu sme boli v hoteli a strážili deti pri bazéne,“ pokračoval skromne šéf výpravy folkloristov, ktorý so svojím tímom bežne pripravuje počas cestovania pre deti program, aby si okrem vystúpení odniesli aj ďalšie zážitky.
Tvrdí, že deti tragédiu vnímali detskými očami. Napriek tomu sa ich vedúci snažili od hrozivých informácií chrániť, a tak im robili iný program, len aby sa nedostali k televízii. Folkloristi do bodky splnili pokyny, ktoré im dával.

 

„Po incidente sa kúpali a vystrájali v hoteli. Odo mňa mali dôrazné pokyny, aby hotel neopúšťali, to však nespravili ani nikdy predtým. Mali sme ich pevne pod kontrolou,“ uviedol Saňka, ktorý bol v kontakte s ministerstvom zahraničných vecí a krízovým štábom, s ministerstvom vnútra aj rodičmi. „Kvôli bezpečnosti súboru sme všetko – dátum aj hodinu odchodu, museli držať v tajnosti. Rodičia nám dôverovali a deti nás poslúchali. Keď som povedal, aby sa zbalili, tak sa zbalili a čakali na ďalšie inštrukcie. Pre mňa bola podstatná najmä jediná vec - doviesť deti čím skôr domov a vrátiť ich rodičom. Som veľmi rád, že sa nám to podarilo,“ dodal Peter Saňka, ktorý pri stočlennom súbore pôsobí už 27 rokov.

Súbor Klnka priletel do Tuniska na sériu vystúpení v nedeľu a v krajine mal ostať až do utorka. Po incidente pripravil v hoteli neplánované emotívne vystúpenie, ktoré domácich tak očarilo, že nechceli, aby Slováci odišli domov skôr. V budúcnosti plánuje súbor v cestovaní pokračovať, no ako priznal Sanka, je to rana, ktorá na psychike nepridá. Teroristický útok sa stal osudný 20 turistom a jednému policajtovi. Muži zákona zabili oboch teroristov.

Rodičia tŕpli strachom

Veronika (12): Bolo nám ľúto, že sa naši boja

Vďaka duchaprítomnosti vedúcich súboru a prístupu k svojim zverencom boli deti takmer úplne odrezané od strašidelných správ, ktoré sa začali šíriť po incidente. Pobyt v Tunisku si vychutnali, akoby sa ani nič nebolo stalo. „Bolo tam super. Do múzea sme síce mali ísť, ale pamiatky nás nelákali, lepší bol bazén,“ povedala školáčka. Dobre si však uvedomovali, ako veľmi sa o nich rodičia báli.

Dagmar: V Tunise som mala dve deti

Tragický incident v Tunisku prežívala o to viac, že v súbore mala až dve deti - dcéru Lenku (13) a syna Lukáša (11). „Najťažšie boli chvíle, keď sme sa dozvedeli o teroristickom útoku. Našťastie, keď sme dostali informácie, že naše deti sú v poriadku, hneď nám spadol obrovský balvan zo srdca. S dcérou aj so synom som neustále komunikovala, kontakt sme nemali prerušený ani jediný raz. Podľa toho, čo rozprávali, vyzerali úplne pokojní a ubezpečovali nás, že všetko je v úplnom poriadku. Celkovo aj vďaka vedúcim súboru prebehlo všetko bez problémov a sme veľmi šťastní, že ich už máme doma.“

Iveta: Verila som, že vedúci situáciu zvládnu

Sme šťastní a dojatí, že naše deti už máme doma. Po tragédii sa s nami spojili vedúci a vedeli sme, že sa o decká postarajú. Celá komunikácia bola absolútne v poriadku. To, že pobyt ukončili skôr, ako mali, bolo jednoznačne správne rozhodnutie. Predsa len, mali naplánovaných viacero verejných vystúpení a zdržovať sa na preplnených verejných priestranstvách, to nemuselo byť bezpečné. Tunisko je však krásna krajina, bola som tam v minulosti na dovolenke.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Polárna žiara nad obcou Krnča v okrese Topoľčany.
Vo vesmíre sa odohrala prvá extrémna slnečná búrka: Takúto nádheru priniesla
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Voliči musia brániť demokraciu: Prezidenti vyzývajú občanov, aby šli voliť v eurovoľbách
(ilustračné foto)
Riešenia pandémií stále nie sú známe: WHO nedosiahla žiadnu dohodu záväzných opatrení
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Ministerka Dolinková má na krku ďalšiu kritiku: Ústupky antivaxerovi s titulom MUDr.?
K incidentu došlo v stredu popoludní pri Velickom plese.
Turista Ivan mal strážcu prírody strčiť do plesa: Teraz budem hovoriť ja! Čo sa stalo TANAP-e?
Ole (vľavo) tvrdí, že v jadre sme všetci dobrí a je potrebné sa navzájom počúvať. Anders Behring Breivik (vpravo) zavraždil dokopy 77 mladých ľudí.
Ole na Slovensku prehovoril o tom, ako prežil besnenie Breivika: Rodičom volal, že zomrie!
Herečka minulý rok zvíťazila.
Šokujúce priznanie vždy veselej Kovalčíkovej: Liečba u psychológov!
U prezidenta. Na schôdzku so Zelenským zvolila prezidentka oblečenie v biznis štýle
Foto
Zuzana Čaputová si na rozlúčku so Zelenským vybrala 2 outfity: Ako ju zhodnotila odborníčka?
Ward pracuje ako operátor výroby vo firme East Midlands Pharma už 18 rokov.
Foto
98-ročný senior Ivor stále rád chodí do práce: Celý deň sedieť doma je smrteľné!
(ilustračné foto).
Vo Veľkom Krtíši sa dialo slávnostné oceňovanie: Oceňovaní boli hasiči!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Boje na Ukrajine sa zintenzívnili, Rusko spustilo ofenzívu: Zelenskyj odhalil, ako to je na fronte
Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!