Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.03.2015 00:00 | Správy | Peniaze

Druhý dôchodkový pilier je otvorený: Na rozhodnutie či ostať, alebo vystúpiť, máte tri mesiace

Druhý dôchodkový pilier je otvorený: Na rozhodnutie či ostať, alebo vystúpiť, máte tri mesiace
Druhý dôchodkový pilier na Slovensku bude oddnes do 15. júna tohto roka otvorený. Sporitelia tak dostanú možnosť z neho vystúpiť, ale do neho aj vstúpiť.

Vyplýva to z novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá dnes nadobudla účinnosť.Vláda Roberta Fica (Smer-SD) sa rozhodla 2. pilier otvoriť po tom, ako sa začiatkom tohto roka po spustení výplatnej fázy ukázalo, že prvé dôchodky z 2. piliera budú nízke.

"Vzhľadom na výšku dôchodkov, ktoré sú sporiteľom za ich nasporené sumy ponúkané, je v súčasnosti účasť v 2. pilieri pre istú skupinu sporiteľov nevýhodná," píše Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v dôvodovej správe k novele zákona.

Vystúpiť z 2. piliera budú môcť všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku či predčasného starobného dôchodku s poisťovňou, alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), prípadne tí, ktorí si s ňou dohodli vyplácanie výnosu z investovania.

 

Sporiteľ, ktorý sa rozhodne vystúpiť z 2. piliera, podľa ministerstva práce musí Sociálnej poisťovni (SP) doručiť písomné oznámenie s prejavom vôle, aby mu zaniklo právne postavenie sporiteľa. Sociálna poisťovňa následne o tom informuje sporiteľovu dôchodkovú správcovskú spoločnosť (DSS), ktorá prevedie jeho nasporenú sumu tvorenú z povinných príspevkov, vrátane výnosu z nich, na účet SP v Štátnej pokladnici. Ak si sporiteľ platil dobrovoľné príspevky, nasporená suma tvorená z týchto príspevkov vrátane výnosu mu bude vyplatená.

Novela má prispieť aj k zvýšeniu transparentnosti výpočtu dôchodku poisťovňou. Sporiteľ sa bude môcť po novom dozvedieť informáciu o percentuálnej výške garantovaného výnosu z umiestnenia prostriedkov technických rezerv, ktorú poisťovňa použila pri výpočte jeho dôchodku. Sporitelia sa túto informáciu dozvedia prostredníctvom ponukového listu, ktorý im zasiela Sociálna poisťovňa po tom, čo požiadali o starobný alebo predčasný starobný dôchodok a splnili podmienky na jeho výplatu. Občania sa tak podľa rezortu práce budú môcť lepšie rozhodnúť a porovnať si ponuky dôchodkov od jednotlivých poisťovní.

Odborníci sa zhodujú na tom, že rozhodnutie, či zostať, vystúpiť z 2. piliera, alebo doň vstúpiť je na samotných občanoch. Výhodnosť zotrvania v kapitalizačnom pilieri podľa nich závisí od niekoľkých faktorov. Napríklad od výšky príjmu či ich veku. "Ja som presvedčený, že 2. pilier má zmysel, ale pre presne stanovených ľudí z hľadiska veku sporenia a príjmu," skonštatoval pre TASR šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD). Zároveň uviedol, že v najbližších dňoch odštartuje aj kampaň k otvoreniu 2. piliera.

"Obsahom kampane bude oboznámiť sporiteľov po 10 rokoch fungovania 2. piliera aj z hľadiska nejakých príkladov o výhodnosti, respektíve nevýhodnosti 2. piliera," doplnil Richter s tým, že sporitelia zároveň dostanú jednu z posledných možností, či vstúpia, alebo vystúpia z 2. piliera. "V ďalšom období už nepredpokladám, že sa bude takýmto spôsobom otvárať 2. pilier. Najdôležitejšie je, aby ľudia brali zodpovednosť za svoje rozhodnutie," dodal minister práce

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
Po ukrajinskom zásahu sa zrútila budova v Belgorode.
Mimoriadne smutné následky ukrajinského ostreľovania: Medzi obeťami útoku je aj malé bábätko
Woman feeling hot and trying to refresh in summertime heat
Chladíte sa v noci ventilátorom? Okamžite prestaňte: Môže to narobiť poriadne problémy
Na snímke nepálsky horolezec Kami Rita.
Rekordér takmer každý rok vystúpi na Mount Everest: Ďalší úspech na konte! Prekvapí vás, prečo to robí
(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
(ilustračné foto)
KVÍZ: 10 faktov zo zvieracej ríše, ktoré zvládnu len tí najlepší! Trúfate si?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval