Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Súd rozhodne o osude Adamka a jeho otca: Ak mi vezmú syna, vytrhnú mi srdce z tela

Dnes sa navždy zmení život malého Adamka Nemčáka (10) z Oščadnice.

Okresný súd v Čadci rozhodne, či pôjde do detského domova, alebo sa vráti k svojmu milovanému ockovi. Po štyroch mesiacoch odlúčenia je Jozef Nemčák (47), otec chlapca, na pokraji nervového zrútenia. Najviac ho trápi predstava, že sa synček nevráti domov a Vianoce strávia odlúčení.

 Do Detského krízového centra Náruč v Žiline-Zádubní chlapec zavolal sám s tým, že ho otec bil a že sa oňho nestará dobre. Teraz to ľutuje a k otcovi sa chce vrátiť. Úradná mašinéria sa však roztočila a dnes sa môže stať, že Adam skončí v detskom domove alebo v náhradnej rodine. „Neviem si predstaviť, že mi ho vezmú. To mi rovno môžu vytrhnúť z tela srdce, lebo bez Adamka nemá môj život zmysel,“ hovorí vyľakaný otec Jozef.

Po sérii článkov Nového Času otca ľudia zastavujú aj na ulici a vyjadrujú mu podporu. Na jeho stranu sa postavila aj Asociácia prijímateľov sociálnych služieb (APSSSR). Vo svojom stanovisku upozorňuje, že tento prípad nie je jediný, keď úradná mašinéria na Slovensku odobrala rodičovi dieťa bez náležitého prešetrenia.

 

Podľa polície totiž chlapček nebol týraný. Asociácia upozorňuje, že s deťmi sa takto kupčí: „Nedá sa ospravedlniť takéto pohŕdanie najcitlivejšími sociálnymi vzťahmi medzi rodičmi a deťmi. Pobyt dieťaťa v takomto krízovom stredisku je preň celoživotnou traumou, rovnako aj pre rodiča,“ uviedol prezident APPSSR Silvester Obuch.

Biznis s deťmi

Asociácia zároveň kritizuje obchodné nastavenie financovania detských krízových centier, v ktorých si úrad práce alebo vyšší územný celok objednávajú počet miest stanovený na základe potreby predchádzajúceho roka. Ako asociácia cituje z výročnej správy Detského krízového centra Náruč v Žiline-Zádubní, za minulý rok zinkasovali 403 820 eur, pričom mali v centre 42 detí a dve matky.

Zároveň bližšie nešpecifikovaným poradenstvom prešlo v roku 2013 v Náruči 500 osôb. Nový Čas oslovil aj detské krízové centrum. „Tlačovú správu asociácie som nevidel a k obsahu sa momentálne nemôžem vyjadriť, lebo som odcestovaný. Nesúhlasím s klamstvami a so štvavou kampaňou, akú proti nám vediete,“ reagoval výkonný riaditeľ Náruče Ivan Leitman. Počas pobytu chlapca v krízovom centre polícia nezistila týranie blízkej a zverenej osoby.

Chlapec žil s otcom sám od svojich prvých narodenín, pretože jeho mama zomrela mladá. Neúplná rodina sa prebíjala životom ťažko, ale Adamko bol napriek ťažším sociálnym pomerom v škole jednotkár. Do Detského krízového centra Náruč zavolal sám s tým, že ho otec bil a že sa oňho nestará dobre. Po niekoľkých mesiacoch odlúčenia však chlapec prosí o návrat k otcovi. O všetkom dnes rozhodne sudkyňa Okresného sudu v Čadci.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!