Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2014 11:55 | Správy | Domáce správy

Lyžiarska sezóna štartuje, snežné delá chrlia prvé vločky: Koľko zaplatíte za skipas?

Lyžiarske strediská už spustili snežné delá, a hoci na uliciach po bielej pokrývke doteraz nebola takmer ani stopa, zjazdovky budú pripravené už o pár dní.

A to hneď v niekoľkých tatranských strediskách. Podľa meteorológov dokonca nasneží, a tak si už v piatok budete môcť vychutnať pravú zimnú lyžovačku so všetkým, čo k nej patrí. Ceny skipasov oproti minulej sezóne stúpli minimálne.

Lyžiarske stredisko v Jasnej začne svoju zimnú prevádzku už v piatok 5. decembra. Pokojne tam môžete stretnúť i Mikuláša na saniach. Môžete sa tiež pridať k zdobeniu najvyššieho vianočného stromčeka. Kvôli tomu príde na Chopok aj Michal Martikán, ktorý má okrem vody rád aj sneh a lyže.

Ani vo Vysokých Tatrách nezaháľajú a lyžiari nasadnú na vleky už v sobotu. Na Štrbskom Plese aj v Tatranskej Lomnici si budete môcť vychutnať zimnú atmosféru. Zjazdovky zo Skalnatého plesa až do Tatranskej Lomnice budú zasnežené a upravené. Celodenne aj v noci je v prevádzke 150 zasnežovacích tyčí a 50 snežných diel, ktoré chrlia technický sneh.

 

Pridajú sa Donovaly?

Horšie sú na tom v obľúbenom Parku Snow Donovaly, kde síce začali so zasnežovaním minulý týždeň, no počasie im nepraje. Delá chrlili technický sneh niekoľko dní, potom sa však oteplilo a začalo pršať. „Uvidíme, čo nám prinesie počasie. Zatiaľ prší, ale podľa predpovede by malo začať snežiť. Ak by nám počasie prialo, sezónu na Záhradišti by sme mohli otvoriť už v sobotu. Všetko je však otázne,“ povedal Branislav Veľký z Parku Snow Donovaly. Vďaka mrazu až -5 °C chrlia na svahy sneh aj v Jahodnej pri Košiciach v maximálne 705-metrovej výške. Lyžovačka by sa tu mohla začať do dvoch týždňov.

Niektorí prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk u nás zvýšili ceny skipasov na túto sezónu len mierne. Napríklad v stredisku Jasná si dospelí a mládež priplatia oproti minulému roku 2 €, hlavná sezóna od 24. 12. je však oproti minulému roku bez zmien. Ušetriť môžete aj vtedy, ak si lístok kúpite cez internet. Winter Park Martinky ceny v hlavnej sezóne za jednodňový skipas znížil vo všetkých kategó­riách a to v hlavnej sezóne až o 3 €. V strediskách pri Pezinku sa ceny nemenia.

Unikátne zasnežovanie na Krahuliach

Na priaznivé počasie čakajú aj v stredisku Ski Krahule juh neďaleko Kremnice, kde už testovali aj unikátny zasnežovací systém, ktorý nepotrebuje na prácu mínusové teploty. Dokáže pracovať aj pri nulových. „Ide o špeciálne zariadenie vmontované do snežného systému, ktoré mení štruktúru vody. Zjednodušene sa dá povedať, že jadierko vločky nie je ľadové, ale snehové. Takto vytvorený sneh je suchší, sypkejší, jeho vločky sú menšie a životnosť dlhšia. Zatiaľ sme s tým spokojní. Nerobí sa ľad, sneh nehrčkavie, je biely a kvalitný,“ povedal Róbert Mišt zo Ski Krahule, podľa ktorého otvorenie sezóny závisí od počasia. V  prípade, že bude chladno, sú schopní zasnežiť
zjazdovku za pár dní.

Meteorológovia hlásia výstrahy!

Na strednom a východnom Slovensku má už dnes snežiť. Napadnúť má až 15 cm snehu. Meteorológovia varujú vodičov nie len pred novonapadnutou pokrývkou, ale aj pred poľadovicou. 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a iránsky prezident Ebráhím Raísí.
Smrť iránskeho prezidenta Raísího nimi otriasla: Erdogan oznámil deň smútku v Turecku
Lietadlo sa pripravuje na pristátie na medzinárodnom letisku Toussaint Louverture v Port-au-Prince na Haiti.
Konečne dobrá správa: Letisko na Haiti opäť otvorili, pomôže to zmierniť kritický stav?
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán.
Smrť iránskeho prezidenta: Naše myšlienky a modlitby sú s ľudom Iránu, odkazuje Orbán
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího.
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího: Obyvateľov uisťujú v jednej veci
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda.
Prepískol to! Na poľského prezidenta sa valí kritika: Stačilo jedno prirovnanie a občania zúria
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Netanjahu môže mať na krku zatykač: Izraelský premiér pení, drsná reakcia
Foto
Antonia hovorí, že je čarodejnica: A to nie je všetko! Šialené, ako lieči ľudí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj má ťažké srdce na Západ: O dôležitej vojenskej pomoci rozhoduje príliš dlho
Ignorancia lekárov stála skoro čestnú mamičku život.
Foto
Scenár, ktorý nechce zažiť žiadna žena: Mamička si začala plánovať vlastný pohreb krátko po pôrode!
(ilustračné foto).
Slovinsko urobilo obrovský pokrok: Na tomto už nie je závislé
Loď, ktorá zničila most v Baltimore, začali odťahovať do prístavu.
Foto
Zmizne z očí! Odťahujú loď, ktorá zničila most v Baltimore: Obrovská operácia potrvá hodiny
Britský premiér Rishi Sunak.
Škandál s infikovanou krvou: Britský premiér hovorí o dni hanby pre Spojené kráľovstvo