19.06.2024 15:56 | Správy | Zahraničné správy

Kandidatúra na šéfa NATO: Vyhlásenie plánuje TENTO muž!

Rumunský prezident Klaus Iohannis plánuje vo štvrtok vyhlásenie v spojitosti so svojou kandidatúrou na posť generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO).

TASR o tom informuje podľa agentúry AFP. "Viac o NATO zajtra. Tieto záležitosti najskôr predstavím Najvyššej rade pre národnú bezpečnosť (CSAT), následne verejnosti," povedal Iohannis.

Prípadné stiahnutie jeho kandidatúry by otvorilo cestu pre holandského premiéra Marka Rutteho. Toho na post šéfa NATO verejne podporilo viacero krajín vrátane Británie, Francúzska, Nemecka aj Turecka. V utorok mu vyjadrili podporu aj Slovensko a Maďarsko.

Iohannis (65) svoju kandidatúru oznámil v marci. Sľúbil, že do Severoatlantickej aliancie prinesie "obnovenie perspektívy" ako zástupca členskej krajiny z východného krídla. Pri tejto príležitosti uviedol, že pre Rumunsko, ktoré sa pripojilo k NATO v roku 2004, nastal čas, aby prevzalo ešte väčšiu zodpovednosť v rámci euroatlantického vedenia.

Mandát súčasného generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga sa končí v októbri. Bývalý nórsky premiér tento post zastáva od roku 2014 a jeho pôsobenie bolo viackrát predĺžené – naposledy vlani v júli z dôvodu konfliktu na Ukrajine.

Členské krajiny NATO prijímajú rozhodnutia konsenzom, preto kandidát na najvyššiu politickú funkciu v rámci Aliancie potrebuje podporu všetkých 32 členov.

Viac k téme:

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

UN L. Pasteura Košice
Váš Tip
Dobré správy pre pacientov v Košiciach: Modernizovať sa bude tento pavilón v nemocnici!
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Polícia uzavrela diaľnicu v smere na Žilinu: Dôvodom je nehoda osobného auta
Ilustračné foto
Aj počas dovolenky je bezpečnosť na prvom mieste: Kde by ste mali nechať odparkované svoje auto?
Hokejista Réway oznámil veľkú novinu: Fotka z nemocnice spustila búrku reakcií!
Peter Žiga
Násilné činy na politikoch by sa nemali zľahčovať: Žiga odsuzduje útok na Trumpa
Bibiana je momentálne aj tvárou TV JOJ.
Veľká zodpovednosť Bibiany Ondrejkovej: Murárka, natieračka a chyžná! Čo jej robí najväčší vnútorný stres?
Horúce počasie je ako stvorené na kúpanie a letné radovánky (ilustračné foto).
Horúčavy udrú na Slovensku v plnej sile: Šialené, čo má prísť v utorok!
Milan Majerský - predseda KDH
Musíme sa vrátiť k hľadaniu spoločného dobra: Majerský hovorí o zdesení z násilia v politike
Čitateľ nám poslal zábery, ako to vyzeralo po policajnej naháňačke v Tomášove.
Vážna nehoda neďaleko Senca: Po policajnej naháňačke hlásia niekoľko zranených! FOTO zdemolovaných áut
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Násilie nemá v demokratickej politike, čo robiť: Šimečka spomína vo svojom vyjadrení aj Fica
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Streľba na Trumpa je výstrahou pre demokraciu: Šutaj Eštok odsudzuje akékoľvek násilie
Mariánske námestie v Žiline.
Váš Tip
Obyvatelia Žiliny túto výzvu zobrali vážne: Koľko sa ich odhodlalo na odvážny počin?