Trpká rozlúčka so skupinovou fázou! Slováci schytali od Švédov výprask

Slovenská hokejová reprezentácia uzavrela účinkovanie v základnej B-skupine MS vysokou prehrou so Švédskom 1:6.
  • Zdroj: SITA/AP

Slovenská hokejová reprezentácia uzavrela účinkovanie v základnej B-skupine MS vysokou prehrou so Švédskom 1:6.

FOTOGALÉRIA: Slovensko - Švédsko

Zverenci trénera Craiga Ramsayho mali už pred duelom isté 4. miesto v tabuľke a vo štvrtok nastúpia v pražskej O2 aréne proti víťazom "áčka" Kanaďanom. Švédi vyhrali skupinu bez zaváhania a vo štvrťfinále si zahrajú derby s Fínmi.

V ďalších dvoch štvrťfinálových súbojoch nastúpia Švajčiari proti Nemcom a domáci Česi vyzvú výber USA. Slováci by mali hrať vo štvrtok v Prahe pravdepodobne v skoršom termíne o 16.20 h a Česi o 20.20 h, no program ešte musí potvrdiť direktoriát turnaja.

Ramsayho zverenci v utorkovom zápase držali krok s favoritmi len v úvodnom dejstve, ktoré prehrali 0:1. V druhom inkasovali tri góly a v treťom sa v podstate už len dohrávalo. Čestný úspech zaznamenal obranca Michal Ivan, pre ktorého to bol prvý gól na turnaji.

B-skupina:
Švédsko - Slovensko 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)
Góly:
3. Raymond (Hedman, Kempe), 28. Karlsson (Holmberg, Raymond), 33. Burakovsky (Karlsson, Zetterlund), 34. Lundeström (Olofsson), 50. Eriksson Ek (Brodin), 58. Eriksson Ek (Karlsson, Dahlin) - 51. Ivan (Tatar, Slafkovský). Rozhodcovia: MacFarlane (USA), Schrader (Nem.) - Briganti, Gustafson (obaja USA), vylúčení: 6:6, presilovky: 2:0, oslabenia: 1:0, 9109 divákov (vypredané).

Švédsko: Gustavsson - Heed, Hedman, Karlsson, Pettersson, Dahlin, Brodin, Bengtsson - Kempe, Eriksson Ek, M. Johansson - Burakovsky, Holmberg, Raymond - Zetterlund, Lundeström, Olofsson - Froden, L. Johansson, Grundström - Sörensen

SR: Škorvánek - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Koch, Golian, Gajdoš - Slafkovský, Pospíšil, Cehlárik - Hudáček, Cingel, Tatar - Kelemen, Čacho, Regenda - Faško-Rudáš, Sukeľ, Daňo

Slováci nastúpili do zápasu bez Hlavaja, Hrivíka a Kudrnu, ktorých nahradili Škorvánek, Čacho a Faško-Rudáš s tým, že na centra prvého útoku sa posunul Pospíšil. Ramsayho hráči začali duel aktívne, no zabrzdil ich faul Grmana, ktorý Švédi potrestali po necelej minúte, keď Hedmanovu strelu tečoval Raymond. V 3. minúte mal šancu na vyrovnanie Gajdoš, spomedzi kruhov trafil len do lapačky Gustavssona. Ďalšiu možnosť mal pri presilovke Hudáček, ale minul. Slováci sa však z rýchleho gólu oklepali a s favoritmi odohrali vyrovnanú a z oboch strán aktívu tretinu. Pokazilo ju len zranenie Pospíšila, ktorý neudržal rovnováhu, narazil ramenom do mantinelu a len ťažko sa zdvíhal z ľadu.

Po prestávke už nenastúpil a Slováci točili troch centrov. Napriek tomu si vypracovali tlak, zahrali si druhú presilovku a zahodili v nej obrovskú šancu na vyrovnanie. Po zakončení Tatara sa puk odrazil od žŕdky do bránkoviska, ale nik ho nedokázal doraziť do siete. Slováci pykali už o pár minút neskôr, keď sa Švédi nasťahovali do pásma, Holmberg prihral spoza bránky Karlssonovi a ten z uhla našiel medzierku v hornom rohu - 0:2. Od druhého gólu mali Švédi jasne navrch, Slováci stratili pohyb a pôsobili odovzdane. Tatar si v 32. minúte pomohol faulom, ktorý potrestal Burakovsky. Tréneri potom poslali do prvej lajny Tatara, Hudáčka a Slafkovského, no pri ich pobyte na ľade upravil Lundeström už na 4:0.

Švédi mali prevahu aj v treťom dejstve, no v rozhodnutom stretnutí už zbytočne neriskovali. Počas dvoch presiloviek si vypracovali niekoľko šancí, ale Škovránek neinkasoval. Slováci sa snažili urobiť niečo s výsledkom, no v polovici tretej časti prehrávali na strely 0:10 a to mali k dispozícii aj početnú výhodu. Ani raz v nej nevystrelil na bránku, za to Švédi áno a Eriksson Ek zvýšil na 5:0. Až potom prišiel čestný úspech Slovákov, o ktorý sa postaral po peknej kombinácii s Tatarom a Slafkovským obranca Ivan - 1:5. Posledné slovo však mal Eriksson Ek, ktorý pridal druhy gól.

Atmosféru ostravskej fanzóny si naplno vychutnávali aj bývalý minister kultúry Daniel Krajcer s bratislavským županom Jurajom Drobom
Známymi tvárami sa to len tak hemžilo: Slovákom fandil aj bývalý minister! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk